Israëlische economie verliest meer dan 4 miljard shekel per maand door quarantaine maatregelen

Premier Netanyahu en minister van Volksgezondheid Litzman tijdens de aankondiging van nieuwe maatregelen. Screenshot YouTube

Door de quarantaine maatregelen van de Israëlische regering verliest de economie in Israël maandelijks 4,3 shekel (1,07 miljard euro) aan verloren producten en inkomsten, aldus Shira Greenberg, Chief Economist, van het ministerie van Financiën.

Bedrijven die vanwege de crisis cashflowproblemen krijgen komen in aanmerking voor een krediet. Het ministerie van Financiën is in dit stadium niet van plan aanvullende maatregelen in te voeren. Op dit moment is het ook niet de bedoeling wetgeving aan te nemen die overheidsuitgaven mogelijk maakt buiten het voor 2020 vastgestelde begrotingskader.

Tijdens de regeringsvergadering om het besluit goed te keuren om mensen die in Israël aankomen te isoleren, zei Greenberg dat de schatting van de kosten was gebaseerd op de verwachting dat ongeveer 70.000 Israëliërs zouden terugkeren en in quarantaine moesten gaan.

De economische schade van quarantaine tot nu toe wordt geschat op 1 miljard shekel.

De belangrijkste schade is het verlies van werkuren. Verdere schade is aan de export als gevolg van de annuleringen van vluchten. Het ministerie van Financiën is van mening is dat er binnen korte tijd alternatieven zullen worden gevonden.

De quarantainevoorschriften zullen ook van invloed zijn op het toerisme in Israël. Het ministerie van Financiën schat dat het inkomende toerisme al met ongeveer 50% is gedaald vanwege de pandemie. Greenberg verwacht ook dat consumenten hun uitgaven zullen verlagen omdat mensen minder te besteden hebben.

Het ministerie van Financiën hoopt op de uitbreiding van het krediet aan het fonds voor het ondersteunen van kleine en middelgrote ondernemingen met 2 miljard shekel. Verder oefent de Bank van Israël druk uit op de commerciële banken om krediet aan bedrijven te verstrekken die problemen met de cashflow ondervinden.