El Al, Israir en Arkia proberen te redden wat er te redden valt

Foto Israir

Na de aankondiging dat de komende twee weken iedereen die in Israel arriveert voor 14 dagen in quarantaine moet, zijn de drie Israelische luchtvaartmaatschappijen in grote problemen gekomen en proberen te redden wat er te redden valt.

El Al, de nationale luchtvaartmaatschappij van Israël, zei dat het internationale vluchten zal blijven aanbieden, hoewel met verminderde vluchten.

Er zijn ongeveer 300.000 Israëli’s in het buitenland die naar verwachting deze week naar het land terugkeren, meldde Channel 13, zonder een bron voor het cijfer te geven.

El Al heeft Israelis in het buitenland die terug naar huis willen opgeroepen dit de komende dagen te doen omdat het niet zeker welke vluchten zullen worden stopgezet.

El Al heeft vrijdag enkele vluchten geannuleerd naar San Francisco en een aantal Europese steden, waarbij een hoge bedrijfsfunctionaris de virusuitbraak ‘een ongekende crisis’ noemde.

Van het bedrijf werd ook verwacht dat het de vluchten naar München, Boedapest, Amsterdam, Brussel, Boekarest, Wenen en Marseille en andere Europeesche steden zou annuleren of slechts een enkele vlucht per week zal uitvoeren, afhankelijk van het aanbod van passagiers.

Arkia en Israir hebben aangekondigd dat ze vluchten naar het buitenland zullen beëindigen.

Arkia zei dat het internationale vluchten onmiddellijk tot nader order stopte en zijn middelen verlegde om de interne diensten te versterken. Onder de routes die meer service zullen zien, zijn vluchten naar de vakantieplaats Eilat in het zuidelijke puntje van het land.

Israir Airlines zei dat het de internationale chartervluchten bij de start van de nieuwe week zal beëindigen tot het einde van de maand maart. Het bedrijf zei in een verklaring dat het ernaar zal streven om al zijn passagiers die nog in het buitenland zijn – ongeveer 5.000 – tegen het einde van de week terug te brengen naar het land.

De interne vluchten van de luchtvaartmaatschappij van Haifa en Ben Gurion Airport naar Ramon International Airport in de buurt van Eilat zullen volgens planning worden voortgezet.

“Dit is een dodelijke klap. Er is geen Israëlische luchtvaart meer – geen Arkia, geen El Al, en geen Israir, ‘vertelde Avi Nakash, een eigenaar van Arkia, aan Channel 12 nieuws.

“Dit is een moeilijke tijd voor de toeristische sector van het land,” voegde hij er nog aan toe.

Whiz Air, een goedkope Hongaarse luchtvaartmaatschappij, zei ook dat het vanaf donderdag tot 23 maart vluchten tussen Europa en Israël zal stoppen vanwege de quarantaine order. Onder de geannuleerde routes bevinden zich vluchten naar bestemmingen zoals Wenen, Boedapest, Londen en Warschau.

Sommige buitenlandse luchtvaartmaatschappijen hebben hun vluchten naar Israël al gestopt. De Italiaanse nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia en de Spaanse luchtvaartmaatschappij Iberia zeiden afgelopen vrijdag dat ze niet langer naar de Joodse staat zouden vliegen, een dag nadat de Duitse luchtvaartmaatschappij Luthansa zei dat het alle vluchten naar Israël annuleerde tot 28 maart.

Er wordt verwacht dat het toerisme naar Israel volledig tot stilstand zal komen nu iedereen die arriveert 14 dagen in quarantaine moet.

De toeristen die zich al in Israël bevinden, moeten ‘de komende dagen ordelijk’ vertrekken, zei het ministerie van Volksgezondheid in een verklaring. 

Van veel Israëli’s werd ook verwacht dat ze hun reisplannen annuleerden in plaats van twee weken quarantaine te moeten bij hun terugkeer naar huis.

Het ministerie van Financiën schatte dat de nieuwe maatregel Israël ongeveer NIS 4,9 miljard ($ 1,4 miljard) per maand zal gaan kosten, meldde Channel 12.