Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Benny Gantz, president Rivlin, Premier Netanyahu . Foto GPO

Ontevredenheid van de menigte, althans dat willen de kranten:  Israëls nieuwe richtlijnen voor het inperken van uitbraken van coronavirus, waarbij binnenbijeenkomsten van meer dan 100 mensen worden verboden, betekenen dat sportevenementen plaatsvinden zonder fans, de beëdigingsceremonie van de Knesset moet misschien wachten, en bruiloften, bar mitswa’s en concerten zullen ook worden afgelast.

 • “Slechts maximaal 100 mensen” leest de kop van de Israel Hayom-voorpagina terwijl ” De strijd om beheersing ” op de voorpagina van Yedioth Ahronoth is gepleisterd.
 • Directeur van het ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar Siman-Tov vertelt Army Radio dat, hoewel zijn kantoor nog niet de opdracht heeft gegeven alle klassen te annuleren, scholen nog steeds op het hakblok zitten. “We willen preventieve maatregelen nemen, maar geen preventieve, preventieve maatregelen, zegt hij suggererend dat het nog te vroeg is voor zo’n ingrijpende maatregel.
 • Bar Siman-Tov dringt er ook bij de Israëli’s die enige coronavirus symptomen voelen, op aan om twee dagen in quarantaine te gaan, zelfs als ze niet in het buitenland zijn geweest of in contact zijn geweest met iemand die COVID-19 virus heeft.
 • Maar Nadav Eyal van Channel 13 is niet onder de indruk van de richtlijn. Aan de ene kant is het logisch dat ziekenhuizen niet overspoeld willen worden door mensen met lage koorts, zegt hij. Anderzijds toont onderzoek aan dat dit alleen de gezinsleden in gevaar brengt die bij de zieke thuis zijn. “Dit is hoe een heel land ziek wordt”, schrijft Eyal, in plaats daarvan aandringend dat hotels en andere dergelijke ruimtes worden gebruikt om diegenen te huisvesten die symptomen vertonen.
 • TOI’s David Horovitz schrijft over premier Benjamin Netanyahu die Israëliërs aanspoort hun levensstijl drastisch te veranderen. “Dit is zeker niet de manier waarop we willen leven, twee keer nadenken over elk menselijk contact, onze horizon letterlijk beperkt. Er wordt ons verteld dat dit voorlopig misschien de enige manier is om ervoor te zorgen dat wij en de mensen om ons heen hier veilig doorheen kunnen komen.”

Iedereen is een criticus: sommige analisten betreuren wat zij beschouwen “als onvoldoende genomen voorzorgsmaatregelen”, met als argument dat men alleen naar China en Aziatische landen hoeft te kijken om te zien dat de beste maatregel om de uitbraak in te dammen, het testen exponentieel te verhogen, iets dat slechts licht naar voren was gebracht tijdens de persconferentie van gisteren waar de nieuwe richtlijnen weerden aangekondigd.

 • “Experts zeggen dat zolang het Ministerie van Volksgezondheid niet begint met testen in de gemeenschap voor mensen die zich niet lekker voelen en voor degenen die zich goed voelen, de cijfers alleen maar zullen stijgen”, schrijft Walla’s Boaz Efrat. “In Australië zijn er bijvoorbeeld ‘drive-thru’-posten waar burgers in minder dan een minuut kunnen worden getest door toegewijde teams.”
 • Maar ondertussen zijn Israëli’s gedwongen te smeken om te worden getest. Een vrouw genaamd Tehiya vertelt aan Army Radio dat ze tien dagen lang heeft gepleit bij de Magen David Adom-hulpdienst om haar echtgenoot op de luchthaven te testen. Uiteindelijk gaf ze het op en nam hem mee naar het ziekenhuis waar hij een dag in een bed in een open gang werd vastgehouden voordat hij naar huis werd gestuurd. Hij voelde zich nog steeds ernstig ziek en ze bracht hem terug naar het Ichilov-ziekenhuis, waar een internist uiteindelijk instemde om hem te testen en ontdekte dat hij inderdaad het virus droeg.
 • “Ik had het gevoel dat ze me echt uitlachten”, vertelde Tehiya aan Army Radio. “Ze vertelden het mij, mevrouw, kunt u zich voorstellen wat er gebeurt als we alle personen die willen worden getest zouden controleren”, wat suggereert dat het ziekenhuis niet de middelen had om dat te doen.
 • Tegen deze achtergrond zegt Bar Siman-Tov dat Israël van plan is het aantal tests voor het nieuwe coronavirus dat het elke dag kan uitvoeren, te verviervoudigen.
 • Calcalist meldt dat Israël gisteren 401 tests per dag uitvoerde voor elke miljoen burgers, veel minder dan China (2.820) en Zuid-Korea (3.692) die erin slaagden het virus in te dammen. Bar Siman-Tov vertelt Channel 12 dat Israël probeert het aantal tests naar 1.600 per dag te brengen.

Maar Bibi toch:  Zoals gebruikelijk met alle dingen in Israël, komt een groot deel van de analyse van Israëls reactie neer op de persoon die het nieuws brengt: Netanyahu

 • “Het is goed dat Bibi achter het stuur zit”, twittert de woordvoerder van de premier, Jonathan Urich, zonder verder commentaar te geven.
 • “Ongeacht de politiek of rechts en links, premier Benjamin Netanyahu beheert de coronaviruscrisis zeer verstandig en verantwoordelijk. En ja, hij bewijst ook mensen met zekerheid en vertrouwen zoals een leider hoort te doen. Bravo, ‘tweet Ynet Palestijnse correspondent Elior Levy, een frequente criticus van Netanyahu.
 • Noa Landau van Haaretz verwerpt het uitgangspunt van het gesprek. “Er zijn goede stappen gezet en ook een paar slechte, maar de social media feed gaat zoals gewoonlijk alleen over ‘wow Bibi of boo Bibi’.

Het was het meer dan waard:  Op zowat alle nieuwskanalen is een 9-jarige jongen te zien die het COVID-19 virus opliep nadat hij naar ‘coronavirus hotspot’ Madrid was gevlogen voor een voetbalwedstrijd tussen Barcelona en Real Madrid, maar hij heeft geen spijt.

 • “Ik was een beetje gestrest, maar mijn vader en moeder vertelden me dat het net griep is en dat er niets is om bang voor te zijn, en ik kalmeerde”, zegt Sa’ar Kahane tegen Ynet.
 • Kahane, die zich in het weekend ziek begon te voelen, zei dat hij teleurgesteld was dat hij zijn Lego Man-kostuum niet kon dragen voor de Poeriem-festiviteiten op school. De jongen is sindsdien overgebracht naar een quarantaineafdeling in het Sheba Medical Center van Tel Hashomer, waar hij in goede conditie verkeert.
 • Channel 12 meldt nogal schokkend dat een Spaans basketbalteam in de stad is voor een wedstrijd tegen Maccabi Tel Aviv. Het team heeft zich niet aan de quarantainevoorschriften gehouden en heeft zelfs door de straten van Tel Aviv gezworven en oefen wedstrijden bijgewoond. De wedstrijd werd vanmorgen uiteindelijk afgelast, maar niet voordat de Spaanse ploeg de kans had gehad om Israëli’s mogelijk aan het virus bloot te stellen.
 • “Hoe gek kan het zijn”, zegt kanaal 12-anker Yonit Levi over de beslissing om het team zonder voorafgaand onderzoek het land binnen te laten.

Over die minderheidsregering gesproken: met Labour-Gesher-Meretz MK Orly Levy-Abekasis die die terugkomt op wat ze tijdens de verkiezingscampagne zei, “dat ze geen probleem had om in een coalitie te zitten die van buitenaf werd gesteund door de Gemeenschappelijke Arabische Lijst”, lijken de kansen van voorzitter Benny Gantz van Blauw en Wit om een minderheidsregering te vormen, kleiner dan ooit.

 • Maar Nati Yefet van Zman Yisrael schrijft dat het misschien nog te vroeg is om het idee van een minderheidsregering ten grave te dragen. Hij wijst erop dat hoewel Levy-Abekasis een belangrijke verklaring aflegde waarin ze verklaarde dat ze niet verplicht was zich te houden aan haar fusie overeenkomst met Meretz, de MKV-rebellen binnen de Blauw en Wit alliantie, Zvi Hauser en Yoaz Hendel, dat nog niet hebben gedaan.
 • Jonathan Lis van Haaretz, die kennelijk met andere bronnen binnen Blauw en Wit heeft gesproken, meldt dat de centristische alliantie haar hoop op een minderheidsregering aan de kant heeft geschoven en zich er in plaats daarvan op richt te zorgen dat Gantz een meerderheid van aanbevelingen ontvangt tijdens het presidentieel overleg dat volgende week moet beginnen.
 • De taak om een ​​regering te vormen, zou zijn partij in staat stellen Knesset-spreker Yuli Edelstein te ontslaan, en als hij eenmaal de controle over het parlement had, zou hij doorgaan met wetgeving om te voorkomen dat een MK die aangeklaagd wordt (dwz Netanyahu) een coalitie vormt. Dit betekent dat als Blauw en Wit ten onder zal gaan na de mislukte gesprekken met de Gemeenschappelijke Arab Lijst bij het vormen van een minderheidsregering, haar leiderschap erop uit is Netanyahu mee te slepen.

Hoe zit het met een eenheidsregering: Ondanks wat sommigen zien als de meest logische optie die nog op tafel ligt om een ​​vierde verkiezing te voorkomen, vooral gezien de dringende behoefte aan een volledig functionerende regering die de coronavirus crisis kan adequaat kan aanpakken lijkt een eenheidsregering nog steeds zo ongrijpbaar als altijd.

 • Ya’alon vertelt Army Radio dat “elke regering die ervoor zorgt dat de beklaagde,Netanyahu, niet in de stoel van de premier komt te zitten, een belangrijke is. We zullen onder geen enkele omstandigheid zitting nemen in een regering onder leiding van hem.”
 • Ya’alon verwerpt ook de mogelijkheid dat Hauser en Hendel overlopen naar Likud. ‘Ik zou niemand aanraden om op overlopers van Blauw en Wit te vast te leggen. Hauser en Hendel missen de Netanyahu PMO met die ‘fotograaf’ niet ”, zegt hij tegen Army Radio, in een verwijzing naar senior Netanyahu-assistent Natan Eshel die toegaf heimelijk een camera te plaatsen om onder de rok van een vrouwelijke collega te filmen.
 • Ze’ev Kam van de publieke omroep KAN meldt dat Likud er eigenlijk geen probleem mee heeft dat Gantz als eerste wordt aangewezen om een ​​coalitie te vormen, met de logica dat Netanyahu, als hij dat niet doet, het gemakkelijker zal maken om Labour-voorzitter Amir Peretz en anderen te overtuigen om lid van zijn regering te worden.
 • Maariv meldt dat Likud-functionarissen denken dat de ‘aandelen van Blauw en Wit’ zijn gedaald als gevolg van de gesprekken met de Gemeenschappelijke Arabische Lijst en dat de partij van Netanyahu eigenlijk een vierde verkiezing wil, omdat ze er (voor de 4e keer) zo zeker van zijn dat het rechtse, religieuze blok 61 zetels zal winnen.
 • Van zijn kant wijst Amit Segal van Channel 12 erop dat “al dit politieke gepraat plotseling totaal zinloos voelt in vergelijking met de ‘massale golf’ die onze economie en gezondheid zal overspoelen”.