El Al stuurt 80% van het personeel op onbetaald verlof

Foto El Al

De Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al is van plan om 80% van zijn 6.300 werknemers met onbetaald verlof te sturen nu de inkomsten dalen door de uitbraak van het coronavirus, meldden Israëlische media.

Volgens Channel 12 News maken ongeveer 600 van de 650 piloten van de luchtvaartmaatschappij deel uit van de 4.000 werknemers die met onbetaald verlof worden gestuurd.

In een bericht aan de beurs van Tel Aviv op woensdag zei de Israëlische luchtvaartmaatschappij El Al dat de uitbreiding van de eisen voor huis quarantaine naar verwachting een “fundamenteel nadelig effect” zal hebben op de activiteiten van het bedrijf. Ieder bemanningslid moet na een vlucht uit het buitenland thuis twee weken verplicht in quarantaine.

Voorafgaand aan de aankondiging van de nieuwe quarantaine regels door premier Benjamin Netanyahu op maandagavond, zei El Al dat het verwachtte dat de inkomsten tussen januari en april met 160 miljoen dollar zullen dalen. De luchtvaartmaatschappij geeft nu aan dat het niet meer in staat is om de omvang van de schade in te schatten.

El Al zei dat het “operationele en commerciële aanpassingen” aan zijn activiteiten blijft doorvoeren op basis van de vraag. Veel vluchten zullen worden geannuleerd.

Voorafgaand aan de implementatie van het bijgewerkte quarantainebeleid van Israël, kondigde El Al zijn voornemen aan om 1.000 vast en tijdelijk personeel te ontslaan. Dit is bijna een zesde van het personeelsbestand. Ook implementeert de luchtvaartmaatschappij een reeks kostenbesparende maatregelen om “de toekomst van het bedrijf te verzekeren”. De opening van nieuwe routes naar Chicago is uitgesteld tot 28 juni, naar Düsseldorf tot 3 juli en naar Tokio tot 29 augustus.

Vakbond voorzitter Arnon Bar-David zei dat een overeenkomst et El Al er aan zit te komen na onderhandelingen die tot diep hebben geduurd.

“Medewerkers van het bedrijf betalen uit hun zak, maar uit de overtuiging dat El Al hun thuis is,” zei Bar-David. “Ik dring er bij het ministerie van Financiën op aan snel een reddingspakket voor het bedrijf te presenteren, als erkenning van het feit dat El Al een strategisch voordeel is voor de Israëlische economie.”

In afwachting van de sterk verminderde vraag zei de Israel Airports Authority (IAA) dat alle tijdelijke werknemers met onbetaald verlof worden gestuurd en dat sommige werknemers met vervroegd pensioen gaan. Ook honderden beveiligingsmedewerkers zijn geplaatst op onbetaald verlof, naast de 150 werknemers die al zijn ontslagen.

Voorspellingen vrijgegeven door de IAA toonden aan dat zij verwachten dat de totale dagelijkse bezoekersaantallen later deze week zullen afnemen tot minder dan 22.000 passagiers. Eerder deze maand waren dat er nog 46.000. Alle internationale vluchten vanaf Ben-Gurion Airport vertrekken nu vanaf Terminal 3.

Met een dalende vraag kondigde Delta Airlines laat op dinsdag aan dat het alle vluchten tussen New York JFK International Airport en Ben-Gurion Airport opschort tot 24 maart. De luchtvaartmaatschappij met het hoofdkantoor in Atlanta vliegt tot 30 april ook niet meer naar Rome.

United Airlines zei dat het zoals gewoonlijk zou blijven vliegen van en naar Israël , met 14 wekelijkse vluchten naar Newark Liberty International Airport, drie wekelijkse vluchten naar Washington Dulles International Airport en zes wekelijkse vluchten naar San Francisco International Airport.

Andere luchtvaartmaatschappijen die al hun vluchten naar Israël annuleren, zijn de populaire low-cost luchtvaartmaatschappij Wizz Air, Virgin Atlantic, de Duitse luchtvaartmaatschappij Lufthansa en dochterondernemingen Swiss Air Lines, Austrian Airlines en Brussels Airlines.

Turkish Airlines vermindert het aantal wekelijkse vluchten van 50 naar 14, terwijl de Italiaanse luchtvaartmaatschappij Alitalia nu slechts één keer per dag tussen Rome en Tel Aviv vliegt.