Quarantaine zinloos: honderdduizenden infecties de komende weken

Een Israëlische MDA medewerker test een patiënt op coronavirus. Foto: Magen David Adom

Dr.Yoav Yehezkelli, medisch directeur van het Maccabi ziekenfonds voor het district Hasharon, het op één na grootste ziekenfonds in Israël, geeft zijn analyse.

Het nieuwe coronavirus is een opkomende infectie die wordt veroorzaakt door een nieuwe en nooit eerder geziene ziekteverwekker.

Bij het omgaan met een nieuwe ziekte verzamelen en bestuderen we gegevens. We beoordelen risico’s, analyseren mogelijke scenario’s en zijn realistisch en flexibel in ons besluitvormingsproces.

De gegevens die tot nu toe over het virus zijn verzameld, leiden tot enkele conclusies die vereisen dat we ons actieplan heroverwegen.

Hier zijn de feiten: dit is een zeer besmettelijke, griepachtige ziekte die zich verspreid via ademhalingsdruppeltjes die worden geproduceerd wanneer een besmet persoon hoest of niest. Ook wordt het virus overdragen door contact. In tegenstelling tot de griep is het coronavirus veel dodelijker.

Wanneer de ziekte de longen bereikt, kan dit ademhalingsfalen veroorzaken. Dit komt vaker voor bij mensen met chronische ziekten.

Tachtig procent van de coronavirus patiënten vertoont lichte symptomen en kan thuis worden behandeld, 15% moet in het ziekenhuis worden opgenomen en 5% moet naar een intensive care-afdeling worden gebracht en ademhalingsondersteuning krijgen

Er is momenteel geen remedie beschikbaar voor het nieuwe coronavirus.

Er is geen manier om de verspreiding van het virus in Israël, of over de hele wereld te voorkomen. Dit moment is gepasseerd.

De draconische en economisch verwoestende maatregelen kunnen infecties uitstellen. Op de lange termijn is de verdere verspreiding van het virus onvermijdelijk.

We zullen de komende weken honderdduizenden bevestigde nieuwe gevallen zien. Niet alleen in Israël maar in ieder ander land.

De 14-daagse quarantaineperiode die aan veel Israëli’s wordt opgelegd heeft ernstige sociale, economische en emotionele implicaties. Deze moeten worden afgewogen tegen hun beperkte voordelen.

Dit is een sombere maar plausibele voorspelling waar we ons op moeten voorbereiden.

De enige manier om het aantal doden door het coronavirus onder controle te houden in geval van massale besmetting, is door de capaciteit van lokale ziekenhuizen te vergroten. Er is dringend behoefte aan meer intensive care bedden, beademingsapparatuur en beschermingsmaskers.

Ziekenhuizen moeten zich voorbereiden op een toestroom van patiënten. Medische teams moeten beter beschermd worden.

Patiënten moeten worden aangemoedigd om zoveel mogelijk thuis te blijven en alleen behandeld worden als dat echt noodzakelijk is.

Omgaan met een dergelijke epidemie vereist leiderschap, vastberadenheid en het vermogen om van koers te veranderen wanneer dat nodig is.

Dat is nu nodig.