Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Complete lockdown komt eraan: Israël lijkt op weg te zijn naar een volledige sluiting om het coronavirus te bestrijden, en premier Benjamin Netanyahu zei woensdag dat een dergelijke maatregel binnen enkele dagen zou kunnen worden ingevoerd.

 • De waarschuwing van de premier kwam slechts enkele uren nadat een reeks nieuwe bewegingsbeperkingen was ingevoerd, waaronder het binnen 100 meter houden van bewoners, met uitzonderingen voor het kopen van voedsel en medicijnen.
 • “Als we geen onmiddellijke verbetering van de trend zien, hebben we geen andere keuze dan een volledige sluiting af te kondigen”, zei Netanyahu in een toespraak vanuit zijn kantoor in Jeruzalem, ,et uitzondering voor de aankoop van voedsel en medicijnen.
 • Hij leek de regels voor de resultaten van de komende dagen al aan te scherpen, maar zijn eigen nationale veiligheidsadviseur, Meir Ben-Shabbat, vertelt verslaggevers dat het land alleen over twee weken zal weten of de gedeeltelijke afsluiting sinds woensdag effectief was.
 • De pro-Netanyahu krant, Israel Hayom, is voor een volledige afsluiting, met columnist Ran Reznick die schrijft: “Het is een morele verplichting voor het publiek en er is geen keuze: Israël moet tot volledige sluiting komen en de economie in noodstand zetten. Het was van cruciaal belang om dit aan het begin van de week al te hebben gedaan, toen het ministerie van Volksgezondheid dit van de regering eiste, en financiën bleef (en blijft) druk uitoefenen om dit niet te doen. Hiermee denkt het Ministerie van Financiën dat het de schade voor de economie zal minimaliseren, maar het kan angstaanjagende schade veroorzaken die nog nooit eerder in het land is gezien. ”

Maar wie is de baas? Haaretz citeert een ambtenaar die bij de onderhandelingen betrokken is, die zegt dat gezondheids- en functionarissen van het ministerie van Financiën niet “dezelfde taal spreken”, aangezien er geen “samenhangende aanpak” is voor de pandemie.

 • “De beslissingen worden uiteindelijk genomen door twee mensen, Netanyahu en de directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, Moshe Bar Siman-Tov”, zegt de bron.
 • “Netanyahu sprak jarenlang op dezelfde manier over Iran. Er zijn andere meningen, maar het heeft geen zin om ze te horen omdat ze niet passen in de heersende beoordeling. ”
 • Yedioth Ahronoth noemt de nieuwe richtlijnen die woensdag zijn uitgevaardigd, waaronder boetes en dreigementen van zes maanden gevangenisstraf, ‘zorgelijk en ongekend’.

Dodental stijgt: Onder de Joodse gemeenschappen in de regio New York, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk blijven de dodelijke slachtoffers stijgen.

 • Volgens Yeshiva World News omvatten deze o.a.:
 • Avrohom Levi Bresler, 55, uit Lakewood, New Jersey.
 • Yeshaya Englard, 66, uit Boro Park, Brooklyn. Hij was de broer van de rabbijn van de Radziner chassidische sekte en had geen onderliggende ziekten.
 • Yitzchock Zylberminc, 56, uit Far Rockaway, New York. Hij was lange tijd vrijwillig arts bij de Hatzolah-hulpdienst.
 • De overkoepelende organisatie van Britse Joden zegt dat 22 Britse Joden aan het virus zijn gestorven, volgens de Jewish News.
 • Yedioth Ahronoth meldt dat joden in Straatsburg, Frankrijk, de op twee na grootste joodse gemeenschap in het land, een ernstige uitbraak van het coronavirus zien.
 • “50% -70% van de actieve gemeenschapsleden die ik ken, zijn besmet”, zegt de opperrabbijn van de stad, Harold Weill, tegen de krant. “11 van de 13 rabbi’s zijn ziek, en één ligt op de intensive care.”
 • In Israël is het dodental gestegen tot acht, met 2666 infecties, waarvan de meesten in milde vorm.

Een noodkreet van ouderen: Haaretz bericht vanuit de Nofim-toren, een woonzorg-centrum in Jeruzalem. Twee van de acht doden van het land waren inwoners van het tehuis. Volgens de krant zijn nog eens zes bewoners en negen personeelsleden besmet, maar de staat weigert al degenen in de faciliteit te testen. Bovendien werden volgens het artikel twee vrouwen die ziek waren met het virus urenlang om onverklaarbare redenen niet naar het ziekenhuis gebracht.

 • “Het gevoel is dat we oud zijn, en we hebben ons leven al geleefd, en nu zijn we gewoon overbodig en worden we aan de kant geschoven”, vertelt Esther Kobi, een inwoonster, aan de krant.
 • De hele faciliteit blijft volgens de krant in quarantainevergrendeling, waarbij slechts acht werknemers beschikbaar zijn om alle diensten aan de 170 inwoners te verlenen.
 • De dochter van de 87-jarige Moshe Orenstein, een voormalige inwoner van de Nofim-toren die dinsdag stierf in de Hadassah Ein Kerem in Jeruzalem, vertelt Israel Hayom dat ze de medische autoriteiten had gewaarschuwd dat haar vader symptomen van het virus vertoonde, maar zij weigerden hem aanvankelijk te testen. Hij ‘betaalde de prijs voor hun nalatigheid. Ik smeekte hen om mij in beschermende kleding in de Hadassah-afdeling waar hij lag, binnen te laten om afscheid van hem te nemen, maar het was niet toegestaan. ‘

Ziekenhuizen maken zich klaar: van het scheren van gezichtshaar tot het bouwen van nieuwe afdelingen, Israëlische medische functionarissen bereiden zich voor op een toestroom van viruspatiënten, omdat de bezorgdheid toeneemt dat het land onvoldoende voorraden en ventilatoren heeft.

 • Volgens Israel Hayom bouwt het leger vier veldhospitalen voor slachtoffers van het coronavirus. Deze zijn in de eerste plaats bedoeld voor soldaten die ziek worden door de ziekte, maar kunnen ook burgers toelaten, zegt het. De krant vermeldt in een aangrenzend artikel dat honderden soldaten die dagelijks het inductiecentrum binnenkomen bij Tel Hashomer zich niet houden aan de regels voor sociale afstand.
 • Yedioth Ahronoth zegt dat Sheba Medical Center zondag zijn coronavirus afdeling, de grootste van het land, zal inhuldigen. Het heeft 300 bedden.
 • Volgens Israel Hayom opent Sheba ook een speciale kraamafdeling voor vrouwen die het virus hebben, om daar te bevallen.
 • Artsen in het Sheba Medical Center kregen de opdracht om hun gezichtshaar te scheren om de N95-maskers beter te laten passen, aldus Israel Hayom.

Zeg het presidentschap maar gedag. De kranten staan ook val met berichten over het ontslag van Knesset-spreker Yuli Edelstein nadat hij weigerde gehoor te geven aan een uitspraak van het Hooggerechtshof om te stemmen over zijn vervanging, waardoor het land in een constitutionele crisis terechtkwam. Dit was bijzonder schokkend omdat de Likud nr. 2, een gerespecteerde voormalige gevangene van Zion van de Sovjet-Unie, algemeen werd gerespecteerd onder politici en in de toekomst werd gezien als een mogelijke kandidaat voor het presidentschap.

 • Haaretz’s redactioneel commentaar zegt: “Zelfs voordat we een oplossing vinden om onszelf uit de grondwettelijke put te graven die Edelstein heeft gegraven kan met zekerheid worden gezegd dat Edelstein, die zonder schaamte aan zijn stoel vastklampte terwijl hij vastzat met een constitutionele explosieve riem, gediskwalificeerd wordt voor dienen in een openbare of staatspositie. Zijn ontslag gisteren en de ongegronde toespraak was zijn afscheidsshow uit het Israëlische openbare leven. Edelstein, de Knesset voorzitter die zijn ogen richting het presidentschap had gericht, die tijdens een wereldwijde pandemie ervoor koos zijn biografie te bevlekken, zijn reputatie te vertrappen, is een symbool en voorbeeld geworden van de corruptie van waarden waaraan de loyale slaven van de premier onderworpen zijn.”
 • In Yedioth Ahronoth schrijft de columnist Ben Dror Yemini: ‘Het Hooggerechtshof heeft het juiste gedaan om Edelstein de ware toestand van de situatie te verduidelijken. Als hij een beetje staatsmanschap in zijn aderen had, dan had Edelstein één ding moeten zeggen: ik heb een fout gemaakt. ‘
 • Maar Israel Hayom-columnisten verdedigen Edelstein en vallen het Hooggerechtshof aan wegens bemoeienis, zeggende dat de Knesset-spreker een kogel kreeg omwille van het parlement (zoals Mati Tuchfeld schrijft, in een column met de kop: “Edelstein offerde zichzelf op – voor de Knesset.”
 • De krant drukt ook de laatste toespraak van Edelstein, een interview met hem en een samenvatting van zijn zevenjarige ambtstermijn af in een afscheids recensie voor een held.
 • The Times of Israel’s Haviv Rettig Gur schrijft dat het Edelstein-fiasco het politieke systeem van Israël ‘diep in onbekende wateren plaatst’.
 • “Uiteindelijk heeft Edelstein minder nobel gehandeld dan hij beweert. Hij beweerde de stemming in het plenum uit te stellen om Gantz en Netanyahu tot een compromis te dwingen. Misschien. Maar nogmaals, zijn stappen verzwakten slechts de onderhandelingspositie van één partij.
 • “Ondertussen zijn Blauw en Wit, terwijl ze Likuds ‘ondemocratische’ vertragingen afwijzen, druk bezig met het opstellen van grondwetswijzigingen die gericht zijn op een enkel individu, dat toevallig ook hun belangrijkste politieke tegenstander is. Een al lang bestaande maar informele Knesset-traditie heeft ooit bepaald dat belangrijke wijzigingen in kieswetten alleen van kracht mogen worden op een afstand van een of twee verkiezingscycli, om ervoor te zorgen dat de regels van het spel niet zouden worden gewijzigd alleen om te voorzien in de politieke behoeften van de huidige meerderheid.”

Advertentie (4)