Politieke aardverschuiving in Israel: Gantz tijdelijk Knesset-voorzitter, Blauw & Wit alliantie opgeheven

Blauw & Wit leider Benny Gantz (L), president Rivlin (M), Benjamin Netanyahu (R). Foto: Amos Ben Gershom-GPO

Een enorme ontwikkeling in de politieke impasse in de Israëlische politiek nu Benny Gantz, de leider van de Blauw & Wit-alliantie, zich verkiesbaar heeft gesteld als nieuwe voorzitter van de Knesset. Hierdoor lijkt Israel af te stevenen op een eenheidsregering en zal de Blauw & Wit alliantie uit elkaar vallen.

Nadat Gantz had aangekondigd dat hij zich als voorzitter beschikbaar heeft gesteld, kreeg hij meteen de steun van het rechtse blok van Benjamin Netanyahu, wat erop kan duiden dat er een eenheidsregering in de maak is waarbij de partij van Gantz (Israel Resilience) zitting zal nemen in een door Netanyahu geleide regering.

Uit berichten in de Hebreeuwse media blijkt dat Gantz slechts korte tijd Knesset-voorzitter zal zijn. Als er eenmaal een eenheidsregering is gevormd, wordt hij benoemd tot minister van Buitenlandse Zaken en keert het voorzitterschap terug naar Likud, aldus de Israëlische media. Dan zou in september 2021 Gantz, volgens de naar verluidt op handen zijnde eenheidsovereenkomst, het roer van Netanyahu overnemen als premier van Israël.

De Likud heeft eerder bezwaar gemaakt tegen de potentiële kandidaat van Blauw & Wit als Knesset-voorzitter, Meir Cohen. Dat komt omdat Cohen afkomstig is van de partij Yesh Atid (onderdeel van de Blauw & Wit-alliantie), die wordt geleid door Yair Lapid.

Yesh Atid-partijleider Yair Lapid heeft echter een overeenkomst met Gantz dat de voorzitter van zijn partij moet komen. Maar Likud heeft grote bezwaren tegen de partij van Yair Lapid. Zij beschuldigen hem van het tegen houden van een eenheidsregering en het proberen af te zetten van Netanyahu.

Een eerder vandaag gehouden bijeenkomst van de leiders in Blauw & Wit eindigde in wat wordt beschreven als ‘het ergste gevecht ooit onder de leiders’. Bronnen binnen Blauw & Wit melden dat de coalitie afstevent op een splitsing.

De Blauw & Wit alliantie bestaat uit Gantz’s eigen Israel Resilience partij, Yesh Atid en de Telem partij van voormalig minister van Defensie Moshe Ya’alon. De drie partijhoofden vormen de leiding van Blauw & Wit, samen met Gabi Ashkenazi, die net als Gantz en Ya’alon een voormalig opperbevelhebber van het Israëlische leger is.

Inmiddels hebben Yair Lapid’s Yesh Atid en Moshe Ya’alon’s Telem formeel verzocht zich af te splitsen van Benny Gantz’s partij Israel Resilience. Zodra dat is gebeurt is Blauw & Wit alliantie officieel verbroken, de coalitie van partijen die voor premier Benjamin Netanyahu de enige serieuze uitdaging in jaren is geweest voor zijn leiderschap.

Advertentie (4)