Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Begrafenis in Bnei Brak. Screenshot YouTube

Het is hun begrafenis: Israël lijkt op weg naar een strengere lockdown met het aantal bevestigde infecties dat blijft stijgen (hoewel het aantal nieuwe dagelijkse gevallen grotendeels stabiel is gebleven).

 • De verschillende opties zullen zondag worden besproken tijdens een kabinetsvergadering, die waarschijnlijk weer een botsing zal zien tussen ambtenaren die iedereen willen opsluiten en ambtenaren die op zijn minst een deel van de economie willen laten doorgaan.
 • Dit komt nadat op vrijdag premier Benjamin Netanyahu dreigde een volledige afsluiting op te leggen als de cijfers niet binnen twee dagen verbeteren (een grillig aantal gezien het feit dat de meeste gevallen pas na zes dagen symptomen vertonen, wat betekent dat eerdere maatregelen in wezen zinloos waren).
 • Een richtlijn die op zondag moet worden overwogen, is het aandeel van het personeel van een bepaald bedrijf dat mag blijven werken, te verminderen van 30 procent tot 20 procent. Een andere zou zijn om mensen bij het kopen van boodschappen en voorraden tot 2-3 kilometer van huis te beperken, en een derde maatregel zou zijn dat supermarkten twee uur per dag moeten toewijzen aan oudere klanten die worden beschouwd als een hoog risico om het virus op te lopen.
 • Yedioth citeert een bron die zegt dat de algemene richting is om de afsluiting aan te scherpen of zelfs tot een volledige lockdown over te gaan, hoewel dezelfde bron ook zegt: “het gevoel is dat de markt tot een minimum zal worden gekrompen, rekening houdend met de economie.”
 • Israel Hayom heeft de kop van een voorpagina die zegt dat “een sluiting op komst is”, maar wat dat betekent is onduidelijk, hoewel het meldt dat het kabinet een vermindering van de economische activiteit naar slechts 15% van normaal zou goedkeuren.
 • Maar ook de hulp is onderweg. De Calcalist meldt dagelijks dat regeringsfunctionarissen overeenstemming hebben bereikt over een reddingspakket van 80 miljard NIS. Hoe het geld precies wordt verdeeld, blijft echter in de lucht hangen.
 • En Walla-nieuws meldt dat 650 gewapende soldaten zullen worden ingezet om te helpen bij de handhaving, hoewel ze geen bekeuringen zullen uitdelen. Als de volledige afsluiting wordt opgelegd, zullen er 3.600 soldaten worden ingezet voor om de politie te helpen bij het handhaven.

Begrafenis overtreders: De regering kan wel met allerlei lockdown’s komen maar als ze niet worden gehandhaafd is het onduidelijk wat het uithaalt.

 • Een nachtelijke begrafenis in Bnei Brak trok honderden mensen, 400 volgens Ynet, 300 volgens Haaretz, teveel volgens iedereen, waarbij de woede en frustratie in de pers voelbaar is.

 • Haaretz meldt dat de politie aanvankelijk de organisatoren probeerde te overtuigen om het aantal mensen bij de begrafenis zo klein mogelijk te houden, maar gaf uiteindelijk toe uit angst voor rellen, zolang de aanwezigen bij elkaar uit de buurt bleven. Maar video’s van de begrafenis laten zien dat mensen weinig respect hadden om de 2 meter sociale afstand te houden, en de politie had weinig zin om er iets aan te doen.
 • ‘Iedereen die de situatie kent, weet dat deze niet meer onder controle is’, zegt een gezondheidsfunctionaris tegen de krant.
 • Channel 12-nieuws toont een foto van de begrafenis naast een stilstaand beeld van een video van twee politieagenten die een kind op de fiets achtervolgen door een park om hem een ​​boete te geven voor het overtreden van de beperkingsregels. “De politie geeft veel bonnen uit, maar tegelijkertijd zetten groepen extremistische ultraorthodoxen hun normale leven voort en halen hun neus op voor de beperkingen”, meldt de zender en klaagt over de “kieskeurigheid” van de politie.

 • Israel Hayom voert dezelfde vegrelijking aan: “Het gedrag van de politie ten opzichte van de ultraorthodoxen lijkt meer op dat van maatschappelijk werkers dan op harde politieagenten, en dit komt omdat ze bang zijn voor de reactie van de Haredim”, klaagt het papier. ‘De politie liet de ultraorthodoxen de regels in de openbare ruimte overtreden en een echt levensgevaar creëren.’

Ter illustratie van die angsten circuleert een online video waarin een verslaggever is te zien, schijnbaar van Ynet, van top tot teen gekleed in een beschermend pak, terwijl hij probeert de aanwezigen te interviewen. Maar terwijl hij zich zorgen maakte over COVID-19, vergat hij zich zorgen te maken over een arrogante oude man, die hem met zijn rollator aanvalt, hem een ​​’nazi’ noemt en roept ‘ga weg hier’.

 • Publieke omroep KAN meldt dat politieminister Gilad Erdan de politiecommandant heeft ontboden heeft om hem over het ‘ernstige incident’ aan te spreken.

Het had erger kunnen zijn? Een politiebron vertelt Haaretz dat je normaal gesproken duizenden mensen op straat zou hebben gezien voor zo’n begrafenis, wat betekent dat de meeste mensen naar de richtlijnen luisteren en dat slechts een minderheid is die de regels aan zijn laars lapt.

 • Ynet meldt dat de groep die de begrafenis heeft gehouden, de zogenaamde Jerusalem Faction, erom bekend staat zich nooit iets van de richtlijnen voor sociale afstand of andere overheidsvoorschriften aan te trekken.
 • “99,9 procent van het publiek luistert naar de aanwijzingen van het ministerie van Volksgezondheid en de rabbijnen”, vertelt de burgemeester van Bnei Brak, Avraham Rubinstein, aan Army Radio. “Iedereen “over een kam scheren” is iedereen in Bnei Brak beschuldigen van het bijwonen van een begrafenis die mensen uit het hele land heeft aangetrokken.”
 • Maar zondagochtend verschijnt er een nieuwe video, deze keer van een huwelijksfeest van Rubinstein’s zwager, met naar het schijnt honderden mensen die dansen en elkaars hand vasthouden zonder afstand te houden.
 • “Het is ook de mainstream van Haredi in Bnei Brak, met de nadruk op burgemeester Avraham Rubinstein, die het beleid leidt van ‘het komt allemaal goed’ in de stad”, schrijft Walla’s Yaki Adamker.

Ultragevaarlijk: de begrafenis is slechts de kers op de taart nadat in het weekend bekend werd dat Bnei Brak de meeste besmettingen had buiten Jeruzalem.

 • Yedioth Ahronoth wijst erop dat de drie plaatsen met de hoogste infectiedichtheid Kiryat Ye’arim, ook bekend als Telz Stone, Kfar Habad en Bnei Brak zijn, niet toevallig plaatsen waar ultra-orthodoxen wonen.
 • “Het virus heeft zijn weg gevonden naar vrijwel elk gebied, maar één ding is zeker: de kaart laat een bijzonder zorgwekkend beeld zien in de Haredi-bevolkingscentra”, meldt de krant.
 • Channel 13 bericht vanaf Shabbat Square, het centrum van het ultraorthodoxe leven in Jeruzalem, toen de politie vrijdag probeerde mensen van de straat te houden. Hoewel het in eerste instantie leek alsof ze slaagden, groeide de drukte alleen maar en groeide meer naarmate de uren verstreken en de winkels open gingen.
 • “Uiteindelijk begonnen kinderen uit extremistische buurten zich te verdringen, te schreeuwen en de politie te vervloeken, zonder op veilige afstand te blijven om de verspreiding van het virus te stoppen.
 • Het kanaal meldt dat de politie besloot om een ​​drone te lanceren met een luidspreker die mensen vertelde zich te verspreiden, maar dat het hen alleen maar bozer maakte.
 • Verschillende lokale leiders in ultraorthodoxe gemeenschappen klagen bij Haaretz dat er zeer weinig informatie over infecties naar de mensen filtert in vergelijking met de algemene bevolking.
 • De krant merkt op dat ongeveer de helft van de Haredi-bevolking slechts zeer beperkte ‘koosjere’ mobiele telefoons heeft die niet in staat zijn quarantaineberichten van het ministerie van Volksgezondheid te ontvangen.
 • “Alles gaat hier via mond-tot-mondreclame”, zegt een functionaris in de ultraorthodoxe nederzetting Modiin Illit tegen de krant. ‘Iemand hoort dat de buurman besmet is geraakt en dat er dingen worden doorgegeven. Er is geen overzicht laat staan monitorin”.

Wuhan, Israël: nietwaar? In de ultraorthodoxe gemeenschap lijken toch veel mensen te weten wat er aan de hand is.

 • Op de ultra-orthodoxe nieuwssite van Kikar Hashabbat staat een artikel over mensen die worden gearresteerd nadat ze in een synagoge zijn samengekomen, met als headline ‘Ze brengen ons allemaal in gevaar’.
 • “De zelfgenoegzaamheid in onze straten komt niet door een gebrek aan informatie of instructies van de rabbijnen, het komt door een gebrek aan zorgzaamheid”, schrijft columnist B. Segev in de krant, en noemt wat er gebeurt “bloedvergieten en afslachten”.
 • “De voorspelling na de begrafenis: veel doden in Bnei Brak”, twittert Haredi-journalist Eli Shlezinger.
 • In Behadrei Haredim, een andere ultraorthodoxe nieuwssite, schrijft hij dat dankzij de mensen bij de begrafenis “het een snelle manier is om Bnei Brak in een district van Hubei in Israël te veranderen.”
 • Beide sites bevatten verhalen over 11 ultraorthodoxe joden in het gebied van New York die op Shabbat stierven aan het virus, zoals ook de in de VS gevestigde ultraorthodoxe media doen.
 • “We hebben een enorme fout gemaakt in de manier waarop we hebben gereageerd op het COVID-19-virus op basis van onjuiste informatie van de autoriteiten”, schrijft een rabbijn op de website van VozisNeias , waarin hij oproept tot onmiddellijke stopzetting van alle gebedsgroepen of andere bijeenkomsten, en ook dat hij onlangs drie vrienden heeft verloren aan het virus.

Bejaardentehuis nummer twee: Het zijn ook niet alleen de ultraorthodoxen. Channel 13-nieuws meldt dat drie mensen uit een bejaardentehuis in Beersheva in ernstige toestand verkeren door het virus, met ten minste nog drie die ook positief hebben getest.

 • Dit komt een dag nadat een bewoner van het, slechts enkele uren na aankomst in het ziekenhuis, stierf aan het virus.
 • Het kanaal vergelijkt de situatie met die van de Nofim Towers-faciliteit in Jeruzalem, waar ook een groot aantal mensen is besmet.
 • Walla-nieuws meldt dat bewoners van het bejaardentehuis in Beersheva eisen dat ze worden gecontroleerd.
 • ‘Ze willen ons in Jeruzalem 2 veranderen. Niemand vertelt ons iets. Ik begrijp het gewoon niet. Meer mensen zijn ziek en we krijgen geen antwoorden ”, vertelt een bewoner op de nieuwssite.
 • De dochter van de man uit de overleden faciliteit, Avraham Arushas, ​​93, vertelt Israel Hayom dat haar vader een eeuwige optimist was.
 • “Hij geloofde in het goede en zag het glas altijd halfvol’, zegt ze. ‘Hij was zo’n goede man die dacht dat hij voor altijd zou leven. Maar helaas versloeg het coronavirus hem.”

Advertentie (4)