Israël aan de vooravond van de noodtoestand

Premier Benjamin Netanyahu houdt een vergadering om te beslissen over maatregelen om het coranavirus in te perken, met deelnemers die op 13 maart 2020 minstens een meter uit elkaar zitten (Screencapture / Channel 12)

Zoals gebruikelijk houden wij u iedere dag op de hoogte van de situatie in Israël met betrekking tot het coronavirus. Bij uitzondering ook vandaag, zaterdag, omdat er naar verwachting vanavond vergaande maatregelen zullen worden aangekondigd. Deze maatregelen gaan verstrekkende gevolgen hebben voor iedereen die zich in Israël bevindt.

Zaterdagochtend werd bekendgemaakt dat er 164 Israëliërs besmet zijn met het coronavirus. Van degenen met het virus zijn er twee nog in ernstige toestand, 10 in matige toestand en vier zijn hersteld. Artsen en deskundigen gaan er vanuit dat er enkele duizenden Israëliërs het virus bij zich dragen zonder dat ze symptomen vertonen.

Van de 154 bevestigde gevallen zijn 108 mensen opgenomen in het ziekenhuis, de rest krijgt thuis medische zorg. Ongeveer 38.000 zijn op dit moment in huis quarantaine. Het ministerie van Volksgezondheid heeft bekend gemaakt dat ten minste 2.479 gezondheidswerkers in quarantaine zijn, waarvan 1.174 ziekenhuismedewerkers. Dit aantal omvat minstens 949 artsen, 635 verpleegkundigen en 127 assistenten, 81 labotechnici, 64 logistieke medewerkers, 40 administrateurs, 83 apothekers, 14 diëtisten, 31 maatschappelijk werkers, 108 fysiotherapeuten, 171 paramedici en 176 anderen.

Na een bijeenkomst van de National Security Council op vrijdag is de verwachting dat er zaterdagavond vergaande maatregelen zullen worden aangekondigd.

Volgens diverse tv kanalen zullen de maatregelen het volgende inhouden:

 • Niet essentiële werknemers zullen verplicht worden vanaf huis te werken
 • Ambtenaren werken aan lijst van bedrijven waar niet essentiële werknemers vanuit huis moeten werken
 • Alle crèches en kinderopvang worden gesloten
 • Toegang tot shoppingmalls zal worden beperkt, sommigen zullen verplicht worden gesloten
 • Openbaar vervoer wordt beperkt
 • Overheidspersoneel moet zoveel mogelijk verplicht vanaf huis werken
 • Doorgangen met de Palestijnse gebieden zullen worden gesloten, waardoor de ruim 100.000 Palestijnse arbeiders niet naar hun werk in Israël kunnen gaan. In de Palestijnse gebieden zijn nu 35 besmettingen vastgesteld.
 • De IDF zal drie faciliteiten opzetten in het noorden, centrum en het zuiden van het land om besmette personen op te vangen die niet thuis in quarantaine kunnen gaan. Iedere faciliteit biedt ruimte aan 1.000 personen.
 • Een aantal hotels in Israël zullen gebruikt worden voor quarantaine doeleinden
 • Synagoge diensten zullen worden beperkt, mensen wordt geadviseerd thuis de gebeden te zeggen. Sommige synagoges zullen worden gesloten.
 • Het testen op het coronavirus zal worden verviervoudigd

Deze maatregelen zullen naar verwachting 50% van de Israëlische economie stil leggen. De regering ziet echter geen andere mogelijkheid. Het uitgangspunt in Israël is dat de gezondheid van de inwoners belangrijker is dan de economie.

Premier Netanyahu heeft de bevolking verzekerd dat er genoeg voedsel in het land is. De voedselproductie zal gewoon doorgaan en vrachtschepen blijven aanmeren.

Ook voor de komende Pesach periode is er genoeg voedsel aanwezig.

Aan de banken is gevraagd om soepel om te gaan met het het terugbetalen van persoonlijke leningen nu steeds meer mensen worden ontslagen of met onbetaald verlof worden gestuurd.

Israël gaat verder dan bijna ieder ander land, maar heeft nog niet de noodtoestand uitgeroepen. Ook is reizen binnen Israël zonder strikte noodzaak nog niet verboden.

Er liggen plannen klaar waarbij iedereen thuis moet blijven en alle winkels, cafés en restaurants worden gesloten. Per buurt blijft er één supermarkt open. Iedereen krijgt tijdsloten toegewezen waarop boodschappen kunnen worden gedaan.

Inmiddels is bekend geworden dat India op verzoek van premier Netanyahu een uitzondering voor Israël maakt op de ban op export van ruw materiaal voor de productie van medicijnen.

Over het exporteren van gezichtsmaskers is nog geen beslissing genomen.

Er wordt overwogen om een vorm van financiële hulp aan de Palestijnen te geven in de strijd tegen het virus. In de Palestijnse gebieden zijn 35 besmettingen vastgesteld.

Inmiddels heeft Israël 200 testkits naar Gaza gestuurd. Dit werd gedaan om te proberen de verspreiding van het coronavirus in Gaza tegen te gaan.