Waarom het coalitieakkoord van Gantz en Netanyahu controversieel is

Netanyahu en Gantz ondertekenen de overeenkomst. Foto GPO

Het coalitieakkoord dat maandagavond door premier Benjamin Netanyahu en Blauw & Wit leider Benny Gantz werd ondertekend, kreeg onmiddellijk kritiek.

Dit zijn de meest controversiële clausules in de overeenkomst:

Omvang van de regering: Er worden naar verwachting maar liefst 36 ministers en 16 vice-ministers benoemd. Elke minister en vice-minister krijgt een kantoor, beveiliging, auto met chauffeur, personeel, hogere salarissen en andere voordelen. Hoewel dit hun werkgelegenheid en die van hun toekomstige assistenten zal verzekeren, hebben meer dan een miljoen Israëliërs momenteel geen baan.

De reden voor de omvang van de regering is dat Blauw & Wit met 17 zetels een gelijk aantal ministers heeft als het Rechtse blok met 58 zetels.

Noorse wet: zonder de 52 ministers, vice-ministers en de Knesset voorzitter, blijven er van de 78 zetels van de coalitie maar 25 functionerende Knesset-leden over. Het regeerakkoord staat de ministers toe de Knesset te verlaten en en hun zetel af te staan aan de volgende kandidaat op de partijlijst. De wet wordt gewijzigd zodat voor Blauw & Wit alleen bondgenoten van Gantz een zetel in de Knesset krijgen, waardoor kandidaten van de Yesh Atid- en Telem-partijen in de oppositie worden omzeild.

Selectiecommissie voor nieuwe rechters: De commissie die rechters selecteert, bestaat uit vertegenwoordigers van het kabinet, de coalitie en de oppositie. De vertegenwoordigers van het kabinet en de coalitie zullen afkomstig zijn van Netanyahu’s Likud partij. De vertegenwoordiger van de oppositie is Tzvi Hauser, een voormalig kabinetschef van Netanyahu, wiens mening identiek is aan die van Likud over juridische kwesties. Hij zat eerst in Blauw & Wit, maar zit momenteel in de Derech Eretz-factie.

Belangrijke commissies gereserveerd voor coalitie: Knesset-commissies worden gebruikt voor toezicht op de regering. In het verleden werden belangrijke commissies geleid door de oppositie. Deze keer zal Hauser doen alsof hij in de oppositie zit als hoofd van de Commissie buitenlandse zaken en defensie. De Knesset Law Committee, die toezicht houdt op de belangrijkste juridische kwesties, wordt geleid door een Knessetlid van Likud. Het machtige Finance Committee, dat drie weken in handen was van Yisrael Beytenu, zal teruggaan naar het United Torah Judaism.

Gevoelige juridische benoemingen: ondanks zijn drie strafrechtelijke aanklachten behoudt Netanyahu veto recht over de benoeming van een nieuwe procureur-generaal, de procureur van de staat en de inspecteur-generaal van de politie. De controversiële staatsadvocaat Dan Eldad, die werd benoemd door de aftredende minister van Justitie Amir Ohana, zal zijn post nog minstens zes maanden behouden.

Tweede officiële residentie: Zowel Netanyahu als Gantz hebben gedurende de hele drie jaar recht op een officiële residentie die door de staat wordt gefinancierd. Dat betekent dat wanneer Netanyahu het kantoor verlaat in oktober 2021, vermoedelijk alle kosten voor zijn villa in Caesarea door de belastingbetaler moeten worden opgehoest.

Automatische verkiezing als er geen Netanyahu is: Als het Hooggerechtshof om welke reden dan ook Netanyahu afzet als premier, komen er nieuwe verkiezingen, die op dit moment bijna onmogelijk zijn vanwege het coronavirus. Deze clausule bindt de handen van alle rechters die van plan waren om tussenbeide te komen. 

Advertentie (4)