Israël heeft 2,4 miljoen serologische tests gekocht

Coronavirus test. Screenshot YouTube

Het Israëlische ministerie van Volksgezondheid heeft vorige week 2,4 miljoen serologische tests gekocht om op antilichamen tegen het coronavirus te testen. De verwachting is dat er binnenkort een wereldwijd tekort aan serologische tests zal ontstaan, daarom is de voorraad nu aangevuld.

Serologische tests controleren op antilichamen in het bloed en kunnen aangeven of een persoon COVID-19 heeft gehad en er immuniteit voor heeft ontwikkeld.

Deze tests moeten worden gezien in het licht van de inspanningen om de economie weer normaal te laten functioneren.

Studies tonen aan dat mogelijk duizenden asymptomatische coronavirus dragers de ziekte verspreiden zonder te beseffen dat ze besmet zijn. Door de bevolking op antilichamen te testen kunnen gezondheidsfunctionarissen bepalen welk percentage van de bevolking geïnfecteerd is, zodat beleidsmakers kunnen beslissen wanneer en hoe ver de economie kan worden heropend.

Volgens Channel 12 worden de tests in stappen uitgevoerd. Eerst wordt getest in de ultraorthodoxe stad Bnei Brak. Daarna komen gemeenschappen aan de beurt waar veel besmettingen zijn, of waar de kans bestaat op een uitbraak. Als laatste wordt getest in fabrieken en andere werkplekken.

De tests zijn experimenteel en niet 100% effectief, maar er wordt aangenomen dat de vraag naar deze tests in de toekomst zal toenemen. Daarom is nu besloten ze aan te schaffen. 

Het ministerie van Volksgezondheid benadrukt dat dit een complementair instrument is voor de geleidelijke terugkeer naar routine waardoor mensen weer kunnen terugkeren op de arbeidsmarkt.