Lockdown in plaats van fly-over en BBQ in het park

Drukte op Mount Herzl in Jeruzalem tijdens Jom HaZikaron. Screenshot YouTube

Het Israëlische kabinet heeft zijn goedkeuring gegeven aan het plan om Israël volgende week dinsdag, waarop de gesneuvelden in de oorlogen en slachtoffer van terreur worden herdacht en de dag erna, Onafhankelijkheidsdag, in lockdown te plaatsen zoals dat ook tijdens het begin en einde van Pesach het geval was.

De traditionele fly-over van de luchtmacht zal niet plaatsvinden, zodat niemand naar de stranden of boulevards zal gaan om er naar te kijken. De in Israël op Jom Ha’atsmaoet traditionele barbecues in het park, of waar dan ook, mogen niet worden gehouden.

De overheid wil met deze ingrijpende beslissing voorkomen dat massa’s mensen bij elkaar komen, waarmee de kans op verspreiding van het coronavirus weer toeneemt.

Ook ingrijpend voor de vele nabestaanden is dat er geen bezoek aan de militaire begraafplaatsen kan worden gebracht. Deze zullen tijdens Jom HaZikaron, de dag waarop de doden worden herdacht, gesloten blijven.

“De regering heeft besloten dat de komst naar de begraafplaatsen en herdenkingsplaatsen dit jaar, vanwege het gevaar van besmetting, niet mogelijk zal zijn op Dodenherdenking”, luidde de verklaring van premier Netanyahu. ‘De politie zal de toegangswegen voor hen sluiten.’

Nabestaanden kunnen in de dagen voorafgaand aan de Dodenherdenking graven kunnen bezoeken, zolang ze zich houden aan de voorschriften van het Ministerie van Volksgezondheid.

Minister van Defensie Bennett zei dat “het een pijnlijke beslissing is, maar het is noodzakelijk. De beslissing werd genomen na overleg met het hoofd van Yad Labanim, ”voegde hij eraan toe, verwijzend naar de grootste nabestaanden-organisatie in Israël.

Het besluit is genomen na overleg met met functionarissen van het ministerie van Defensie, de ministeries van Openbare Veiligheid, Volksgezondheid en Cultuur, IDF-stafchef Aviv Kochavi, directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid Moshe Bar Siman Tov, Yad Lebanim-directeur Eli Ben-Shem en anderen.

Vorige maand had het ministerie van Defensie al besloten de belangrijkste ceremonies op het plein voor de Klaagmuur (op de avond van de Dodenherdenking) en Mount Herzl de dag erop, zonder publiek te houden en in plaats daarvan live uit te zenden.

De lockdown betekend dat het verboden zal zijn verder dan 100 meter van huis te gaan of de woonplaats te verlaten. Alle winkels zijn gesloten.

Er zal ook een avondklok worden opgelegd in Arabische gemeenschappen, dagelijks van 18.00 uur tot 03.00 uur tijdens de heilige moslimmaand, die op donderdag begint.

Bedrijven mogen leveringen doen, maar binnen de grenzen van elke gemeente. Moslims vasten overdag tijdens de ramadan en houden normaal gesproken ‘s avonds grote familiemaaltijden en gemeenschappelijke gebeden, maar die tradities zullen dit jaar moeten worden gewijzigd in het licht van gezondheidsrichtlijnen die bedoeld zijn om COVID-19 te bestrijden.

Veel islamitische geestelijken en leiders over de hele wereld hebben bijgewerkte richtlijnen voor de ramadan uitgegeven in het licht van de pandemie, in een poging de traditie voorzichtig te balanceren.

Advertentie (4)