Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Israel nr.1 in aantal dagelijkse testen op het coronavirus

Als we dan toch afsluiten geldt het voor iedereen : premier Benjamin Netanyahu heeft het plan van zijn regering aangekondigd om voor het hele land een avondklok in te stellen voor dat de Pesach seder begint, dat gepaard gaat met een vier-daags verbod op reizen buiten je eigen woonplaats vanaf dinsdagavond 19.00 uur om ervoor te zorgen dat Israëli’s de Pesach vieren met zo weinig mogelijk mensen, waardoor de verspreiding van het coronavirus wordt beperkt.

 • Channel 12’s Dana Weiss merkt op dat, hoewel er logica achter de beslissing kan zitten, het nog steeds een behoorlijke “flip-flop” was van Netanyahu en zijn kabinet, dat een dag eerder de natie had voorbereid op het sluiten van alleen steden waar de besmettingspercentages het hoogst zijn geweest (dat wil zeggen, voornamelijk Haredi steden en buurten).
 • Dit wekte echter de woede van de burgemeesters van die steden, die kwaan waren op Netanyahu en de ultraorthodoxe ministers Aryeh Deri en Yaakov Litzman en hen lieten weten dat als ze niet zouden opkomen voor hun sector de drie ultraorthodoxe minsters ervan zouden overtuigen zich terug te trekken uit het kabinet, meldt Weiss.
 • Minder onder de indruk van het idee is Anetel Pfeffer van Haaretz, die beweert dat Netanyahu eerder onder druk is bezweken dan moeilijke beslissingen te nemen: “Een maand geleden, na druk van Trump, sloot Netanyahu de grenzen van Israël voor burgers van alle landen, in plaats van alleen de VS. Nu, onder druk van de Haredim, krijgt heel Israël een uitgaansverbod opgelegd in plaats van de steden met een hoog besmettingspercentage te selecteren. ‘
 • Terwijl de rest van het kabinet zich verzamelde achter de meer wijdverbreide sluiting, zeiden ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid tegen Gili Cohen van de publieke omroep KAN spraken, dat het vanuit zowel het perspectief van volksgezondheid als ook economisch, effectiever zou zijn geweest om zich te concentreren op de steden waar de meeste inwoners hebben besmet.
 • Nadav Eyal van Channel 13 zegt dat de gezondheidsexperts die hij heeft gesproken de sluiting van het hele land steunen, erop wijzend dat de de autoriteiten bezorgd zijn dat mensen hun verplicht thuis zitten gaan schenden om met familieleden de Pesach seder vieren, en dat heeft niet alleen betrekking heeft op Haredim, maar op alle sectoren van de samenleving
 • Eyal voegt er echter aan toe dat de afsluiting tegen het einde van de Pesach vakantie zijn doeltreffendheid zal missen en dat het van cruciaal belang zal zijn dat de regering begint met het toestaan dat de mindere risicogroepen van de bevolking geleidelijk terugkeren naar werk en school. “Maar dit kan alleen gebeuren als we het Pesach feest ongeschonden doorkomen”, voegt hij eraan toe, en waarschuwt dat als de Pesach vakantie een herhaling van Purim wordt, toen menigten van Israëli’s zich door het hele land verzamelden, het de plannen om restricties geleidelijk te verminderen, zal doen ontsporen.
 • Channel 12’s Amalia Duek is het ermee eens dat de richtlijnen inderdaad na de vakantie geleidelijk moeten worden opgeheven, maar ze citeert ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid die erop aandringen dat de beperkingen voor steden met een hoge besmettingsgraad blijven bestaan, althans voorlopig.
 • Doria Lampol van KAN dwingt Deri om uit te leggen waarom hij ervoor heeft gekozen de Haredi burgemeesters te steunen en zijn collega-ministers te overtuigen van koers te veranderen, maar de voorzitter van Shas verwerpt het uitgangspunt van de vraag en verliest zijn geduld met de journalist en vertelt haar dat ze ‘moeite heeft met begrip.” De clip is prominent aanwezig op zowel Haredi als nationale religieuze nieuwsuitzendingen.

Slechte hekken maken slechte buren:  In Ramat Gan beveelt burgemeester Carmel Shama Hacohen dat er een hek moet worden geplaatst op bepaalde punten van de stadsgrens met Bnei Brak in een poging het contact van zijn bewoners met hun buren in de virusbroeinest stad te beperken.

 • De opdracht veroorzaakt een grote opschudding die leidt binnen drie uur tot het verwijderen van het hek , samen met een verontschuldiging van Shama, zeggend dat het zijn bedoeling was om niemand te beledigen of Bnei Brak in een “getto” te veranderen, zoals zijn critici hadden gezegd.
 • In een interview met 103 FM-radio beweert Shama dat hij er alleen maar aan heeft bijgedragen om ervoor te zorgen dat de reeds door de regering opgelegde afsluiting gehandhaafd blijft. Vervolgens geeft hij de Bnei Brak-leiding de schuld van “het veroorzaken van een ramp voor hun eigen stad en het vervolgens richten van hun vuur op mij”.
 • Maar de burgemeester van Bnei Brak, Avraham Rubinstein, accepteerd dat niet en zegt in een verklaring dat “terwijl de coronavirus crisis voorbij zal gaan, het onmenselijke gedrag van Shama voor altijd zal worden herinnerd als een schande.”
 • Hek of geen hek, Karen Marciano van Channel 12 zegt dat de sluiting van Bnei Brak op zichzelf niet effectief is, want hoewel er 1323 bevestigde gevallen zijn in de ultraorthodoxe stad, zijn er slechts ongeveer 200 inwoners verwijderd, waardoor de rest vrij is om de anderen te infecteren.

Chaosregels: Hoewel het kabinet kort na zijn toespraak zou hebben gestemd over de maatregelen die Netanyahu had aangekondigd, gingen er enkele uren voorbij voordat ambtenaren in het kabinet naar buiten lekten dat hun vergadering zou worden uitgesteld tot de ochtend. Ondertussen verlengde een bijgewerkte versie van de richtlijnen in afwachting van goedkeuring de sluiting met een dag langer dan de periode die de premier zojuist aan het publiek had verteld.

 • “Want waarom zou je het publiek niet blijven verwarren en voorkomen dat iemand mogelijk iets gaat plannen”, twittert Noa Landau van Haaretz.
 • De vertragingen en wijzigingen op het laatste moment geven het gevoel dat de zaken niet precies onder controle zijn in het kantoor van de premier of het kabinet. Ynet interviewt verschillende Arabische Israëliërs die zich hardop afvragen waarom ze worden opgesloten voor een vakantie die ze niet eens vieren. Walla-nieuwssite meldt dat hun steden niet echt onder uitgaansverbod worden geplaatst, maar andere sites zeggen dat de kwestie nog moet worden afgerond.
 • De verwarring strekt zich uit tot het probleem van testen, dat nog steeds achterblijft bij het doel dat Netanyahu heeft gesteld om er nu dagelijks 10.000 uit te voeren. Channel 13 meldt dat in verpleeghuizen in het hele land waar 14 ouderen al aan het virus zijn gestorven, de bewoners nog steeds niet zijn getest, ondanks het bevel van het ministerie van Volksgezondheid dat iedereen op die locaties moet worden gecontroleerd. “Ik zie hier echt geen verklaring voor”, zegt analist en Clalit HMO-manager Ran Balicer.
 • Uiteraard is onder de tegenstanders van Netanyahu het redactionele artikel van Haaretz, waarin staat dat de premier heeft besloten om 2 miljard shekel te besteden aan subsidies voor burgers die het zwaarst door het virus zijn getroffen zonder overleg met ambtenaren van het ministerie van Financiën over hoe de regering voor dergelijke maatregelen gaat betalen.
 • “Deze acties kenmerken het gedrag van Netanyahu gedurende de hele crisis. Hij handelt als een enkele heerser: zijn onderdanen opdragen zijn bevelen uit te voeren, zonder veldwerk, zonder behoorlijke administratieve regels of ordelijke besluitvorming, en zonder professionele instanties te raadplegen. Al deze dingen zijn in onze ogen niet nodig tijdens deze noodsituatie ”, schrijft de linkse krant.
 • Een persoon in de regering die ervoor kiest om te spreken over het gebrek aan toezicht, is procureur-generaal Avichai Mandelblit, die in een brief aan de premier, gepubliceerd door Netael Bandel van Haaretz, schrijft dat de premier niet voor onbepaalde tijd uitsluitend op het kabinet kan vertrouwen om de noodrichtlijnen door te voeren en dat de Knesset moet worden gehoord tijdens het proces.
 • Pfeffer van de krant zegt dat, in het licht van het nieuws dat de toestand van de met virus besmette Britse premier Boris Johnson is verslechterd, het vermeldenswaard is dat Netanyahu nog steeds geen plaatsvervanger heeft die het in een noodgeval kan overnemen. Hij zegt dat dit een voordeel is van de mogelijke eenheidovereenkomst met Gantz omdat de leider van Blauw en Wit die rol dan zal vervullen.

Ik red het met een beetje hulp van mijn terreurondersteunende vrienden: na middernacht stemde de Knesset om een ​​amendement aan te nemen waarmee het land zijn begroting en tekort kan verhogen om een ​​NIS 90 miljard ($ 25) te financieren miljard) economisch reddingspakket om het land te helpen de coronavirus crisis te boven te komen.

 • Het wetsvoorstel wordt met 62-0 door drie stemmen van de Gezamenlijke l Arabische Lijst om het over de streep te trekken. MK Ahmad Tibi tweets dat Likud, met zoveel ontbrekende MK’s, zijn partij om hulp smeekte, waarbij hij de ironie opmerkte dat de regerende partij herhaaldelijk had geprobeerd het stemmen op de Gezamenlijke Arabische lijst af te schilderen als onwettig omdat ze niet zionistisch waren en hen beschuldigde van het “steunen van terreur.”
 • Het is geslaagd met drie stemmen van de Osama, Aida en Ahmad … Oeps”, twittert Tibi. ‘Schaam je je niet om ons om onze stemmen te vragen?’ vroeg hij de Likud-wetgevers in een toespraak van het plenum voordat de maatregel werd aangenomen.
 • Tibi maakt ook van de gelegenheid gebruik om de campagne van ‘racistische opruiing’ tegen ultraorthodoxe Israëli’s, die volgens hem woedt als gevolg van het grote aantal besmette gevallen in de steden met ultraorthodoxe inwoners. “Ik voel empathie voor alle zieken en opgeslotenen in Bnei Brak en voor al degenen die belasterd worden omdat ze anders zijn”, zegt hij in een toespraak die exclusief wordt gebracht door de Haredi nieuwssites van Behadrei Haredim en Kikar HaShabbat .
 • ‘Het lijkt erop dat de regering van Netanyahu de beloofde Pesach toeslagen alleen dankzij de stemmen van de Gezamenlijke Arabische lijst heeft weten te behalen. Want dat is wat er in werkelijkheid is gebeurt [in tegenstelling tot] raciale berekeningen op de tekentafel: een stem is een stem. “

Een stap vooruit, twee stappen terug: terwijl in de middagrapporten werd verklaard dat Blauw en Wit en Likud op de rand van een overeenkomst voor een eenheidsregering stonden, nadat de eerste ermee instemde om zijn veto over de annexatie van de Westelijke Jordaanoever te schrappen in ruil voor de laatste om zijn veto over de keuzes van de commissie voor de benoeming van rechters te schrappen, werden ze gevolgd door verklaringen van een “blow-up”, waarbij beide partijen naar hun hoeken terugkeerden.

 • Srugim’s Atara German meldt dat Netanyahu terugkwam op zijn compromis dat Likud de controle over het rechtssysteem ontnam na enorme kritiek van zijn rechtervleugel.
 • Zelfs in Netanyahu’s fanclub blad Israël Hayom schrijft PM-fanboy en columnist Mati Tuchfeld dat een dergelijke concessie een ‘travestie’ zou zijn.
 • Terwijl de wetgevers van Yamina dreigen naar de oppositie te vluchten over de travestie, roept Amichai Attali in Yedioth Ahronoth voorzitter Naftali Bennett op om precies dat te doen. ‘Jouw partij is bedoeld als een stem voor ideologisch rechts, niet als een stem voor Bibi’, schrijft hij.
 • Ondertussen ontvouwt zich op Twitter een tamelijk interessant debat tussen Makor Rishon, de nationale religieuze wekelijkse redacteur Haggai Segal en Yamina’s Bezalel Smotrich, over de vraag of het compromis van het annexatie-voor-rechtssysteem van Netanyahu gerechtvaardigd was.
 • Smotrich stelt dat de premier meer moest onderhandelen voordat hij een dergelijk compromis sloot, wat suggereert dat hij had kunnen aanbieden om zijn ambtstermijn van zes maanden op te geven in ruil om ervoor te zorgen dat de portefeuille van het ministerie van Justitie in handen bleef van rechts.
 • Segal beschuldigt Smotrich en andere rechtsen van “pruilen”, toen Netanyahu erin slaagde bijna onmiddellijke annexatie te bereiken (in de komende maanden, volgens ambtenaren die bij de besprekingen betrokken waren) in ruil voor het opgeven van de aanstelling van een rechter van het Hooggerechtshof met een jaar.
 • Smotrich antwoordt door te zeggen dat de annexatieclausule in de overeenkomst allesbehalve een uitgemaakte zaak is en niet anders is dan een van de eerdere andere beloften van Netanyahu om de zaak naar voren te brengen, terwijl het afstaan ​​over de controle van het Hooggerechtshof aan “links” het rechtssysteem in staat zal stellen om de annexatie-inspanningen helemaal blokkeren.
 • “Wat kunnen we doen? Rechts behaalde geen 61 zetels. En als we gedoemd zijn te kiezen tussen een goede kans op annexatie , een rechtse minister van Justitie of nieuwe verkiezingen, is de keuze vrij duidelijk ”, besluit Segal.
 • Op KAN, stelt politiek analist Yaron Dekel dat zelfs als de partijen nu een akkoord bereiken over de kwestie van annexatie, het nog steeds de bron zal zijn van de eerste coalitiecrisis enkele maanden later, wanneer Gantz probeert te voorkomen dat de maatregel het vernietigen van de betrekkingen van Israël met Jordanië, Egypte en een groot deel van de internationale gemeenschap veroorzaakt.

Laten we eindigen met wat goed nieuws dat een glimlach op uw gezicht zal toveren.

De dierentuin in Ramat Gan heeft een nieuw lid verwelkomd

Artsen van het Beilinson-ziekenhuis hebben zich aangesloten bij de exploderende TikTok-rage.

Israël haalt misschien niet de testdoelen die het zichzelf heeft gesteld, maar ligt nog steeds mijlenver voor op landen over de hele wereld.

Een creatieve burger licht het eiertekort aan en labelt ieder ei dat hij heeft voor een specifiek gerecht om ervoor te zorgen dat hij genoeg heeft voor die 7e dag van Pesach wanneer de shakshuka moet worden gemaakt.

Advertentie (4)