In Eilat is bijna 70% van de inwoners werkloos

Lege shoppingmall Ir Yamin. Eigen foto

Volgens de meest recente cijfers van de Israëlische overheid is de werkloosheid gestegen tot 25% van de beroepsbevolking. Ongeveer 1,05 miljoen mensen hebben een werkloosheidsuitkering aangevraagd. Het zwaarst getroffen is Eilat, waar bijna 70% van de beroepsbevolking zonder werk zit.

Voorafgaand aan de coronavirus crisis was de werkeloosheid in Israël met minder dan 4% lager dan ooit. Sinds begin maart zijn er bijna 890.000 een werkeloosheidsuitkeringen aangevraagd, waarbij 89% van alle sollicitanten zegt op onbetaald verlof te zijn gestuurd.

Aan het begin van de maand bedroeg de werkloosheid in de zuidelijke toeristenstad Eilat nog 3,3%. Begin april was 68% van het personeel van Eilat ontslagen en had een werkloosheidsuitkering aangevraagd.

Israëliërs hebben sinds begin maart de opdracht gekregen om thuis te blijven en zich alleen buiten te begeven voor essentiële behoeften. Wie vanuit huis kan werken, kan dit blijven doen. Maar wie niet thuis kan werken en geen essentiële baan heeft, is met onbetaald verlof gestuurd of ontslagen.

In Eilat zijn de meeste mensen werkzaam in de toeristenindustrie die volledig is ingestort. Het ziet er naar uit dat een herstel niet snel zal plaatsvinden.

Uit de cijfers blijkt dat andere steden die het zwaarst zijn getroffen door de economische vertraging overwegend ultraorthodox zijn of Arabisch.

De stad met het op één na hoogste werkloosheidscijfer is de ultraorthodoxe stad Beitar Illit. Daar is de werkeloosheid in maart van 3,3% naar 52,1% gestegen. Nazareth, de grootste Arabische stad in Israël, kwam op de derde plaats met een stijging van 6,3% naar 46,6%.

In Tel Aviv en Haifa is de werkloosheid 21,5%, vergeleken met het nationale gemiddelde van 23,4% eind maart.

Er wordt rekening mee gehouden dat als de regels worden versoepeld 20% van de mensen geen baan heeft om naar terug te keren.

Advertentie (4)