Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israel vandaag?

Premier Netanyahu. Foto GPO

Laat de experts niet met de bus rijden: Nu het Pesach feest voorbij is, de zon schijnt en het aantal nieuwe gevallen en sterfgevallen van COVID-19 schijnbaar op een aanvaardbaar niveau blijft, hebben Israëli’s ‘mieren in hun broek’ om de coronavirus beperkingen achter zich te laten en het land weer te openen.

  • “De routinematige bewering dat dit levens redt – thuis blijven, in leven blijven – was goed voor een maand of misschien een beetje meer, maar het is geen vervanging voor de behoefte aan een uitgebreidere uitleg dat we niet voor de gemakkelijke manier kiezen als het ten koste gaat van een miljoen werklozen, markten die dicht zijn, geen inkomen, een toename van huiselijk geweld en onomkeerbare schade aan de geestelijke gezondheid van sommige mensen, tenzij dit echt het enige alternatief is ‘, schrijft Ariella Ringel Hoffman in Yedioth Ahronoth, in een column die klaagt over de ‘oneindige afsluiting’.
  • In gesprek met Army Radio klaagt Moshe Or Hai Shmueli, het hoofd van de Israeli Forecasters union, over de besluitvormers en het gebrek aan hulp dat kleine bedrijven te zien krijgen. ‘We zitten op één grote Titanic, met tien redders en honderd verdrinkingen. Wie moet ik redden, mijn kinderen of mijn vrienden die verdrinken? Ze misbruiken ons en worden beschermt door de wet. Ze zijn volledig van ons afgesloten. Ik heb NIS 2,1 miljoen betaald aan sociale zekerheid, en nu ik het land nodig heb om bij ons te staan, raken we verstikt ‘, schreeuwt hij.
  • Waarom zijn supermarkten wel open en niet de kraampjes in de Mahane Yehuda markt “, klaagt Amit Segal van Channel 12, verwijzend naar de altijdchronisch drukke openluchtmarkt van Jeruzalem.

Kom op, in Europa doen ze het ook: het maakt het nog erger, het land kijkt met jaloezie toe terwijl in Europa sommige landen enkele stappen in die richting zet.

  • “Israël zal zijn eerste discussie houden over een exitstrategie, Europa zet de eerste stappen”, luidt de kop op de nieuwssite van Channel 12, met een subtiele klacht.
  • “Terwijl Israëli’s hun vakantie onder avondklok doorbrachten en de economie grotendeels bevroren is, beginnen Europese landen beleid te implementeren om de beperkingen te verminderen”, luidt een kop in Yedioth Ahronoth.
  • Aan de andere kant klaagden veel Israëlische publicaties toen Israël eerder beperkingen oplegde dan andere, wat premier Benjamin Netanyahu lof heeft gekregen. In ToI schrijft Raphael Ahren echter dat de respijtperiode die hij kocht, is geëindigd met kritiek op de regering (lees: Netanyahu) die sindsdien toeneemt.
  • “De premier heeft in het begin zeer strikte maatregelen getroffen. Dat was een prima zet ‘, zegt een voormalig senior diplomaat. “Maar over het algemeen zijn de tijdelijke resultaten van zijn leiderschap gemengd. In dit stadium hoeven ze zich niet te schamen, maar ook niet om over op te scheppen. ‘

Alsjeblieft gooi de tent open, ik beloof je dat we niet allemaal naar het winkelcentrum gaan. In gesprek met Channel 13-nieuws zegt directeur Moshe Bar Siman-Tov van het ministerie van Volksgezondheid dat “er een situatie is ontstaan ​​die ons in staat stelt terug te keren naar meer economische bedrijvigheid. We zijn klaar om meer risico’s te nemen, en dat is schijnbaar wat er de komende dagen zal gebeuren. ”

  • Gezondheidsexpert Ron Balicer schrijft in Haaretz : “Om redenen van evenredigheid en risicobeheer zullen we hoogstwaarschijnlijk de eerste stappen moeten zetten om de afsluiting na het Pesach feest te verlichten”, erop wijzend dat het “een continu proces van risicobeheer, medische beheer en economische risico’s is. ”
  • Zelfs nadat enkele van de coronavirusbeperkingen zijn opgeheven, zijn grote bijeenkomsten niet meer toegestaan, zal fysieke afstand moeten worden gehandhaafd, zullen online bestellingen en leveringen nog steeds de voorkeur hebben en blijven we maskers dragen”, voegt hij eraan toe.
  • Publieke omroep KAN meldt dat het van hoge functionarissen heeft gehoord dat ‘de vrees bestaat dat het gesprek over het terugkeren naar de routine zal leiden tot een nieuwe uitbraak van het virus en benadrukt dat de stappen geleidelijk aan zullen worden gemeten. Tegelijkertijd zijn ze van plan om op zondag te beginnen met een soort maatregel – zelfs ondanks de tegenstrijdige standpunten van hoge ambtenaren. ”
  • Maar omroep merkt op dat de Schatkist geïrriteerd is door de blijkbaar eis van het ministerie van Volksgezondheid dat het aantal dagelijkse besmettingen naar dubbele cijfers daalt voordat er iets wordt ondernomen.
  • Israel Hayom meldt dat het belangrijkste twistpunt in discussies over versoepeling van de beperkingen draait om het al dan niet openen van winkelcentra en andere soorten winkels, iets waartegen het ministerie van Volksgezondheid zich verzet.
  • “Ons standpunt is dat winkels op straat en in winkelcentra weer open moeten kunnen, wat betekent dat honderdduizenden weer aan de slag kunnen”, zegt minister van Economie Eli Cohen in de krant.

Hoe zit het met een kleine gebedsbijeenkomst? De eerste voorzichtige stappen van Israël kenden een minder dan geweldige start, waarbij de politie wegblokkades in Bnei Brak opruimde voordat de ministers zelfs een definitieve beslissing hadden genomen om de beperkingen daar te verminderen.

  • Kijkend naar de cijfers, meldt Walla-nieuws dat het aantal gevallen in Bnei Brak en Jeruzalem is afgevlakt, hoewel ze toenemen in andere ultraorthodoxe gebieden zoals Beitar Illit en Beit Shemesh.
  • Maar Channel 13 nieuws meldt dat er meer laksheid is geweest ten aanzien van het naleven van de beperkingen in de Haredi-gemeenschap, onder vermelding van ooggetuigenverslagen van mensen die samenkomen voor gebed, tegen voorschriften de in.
  • “Door deze diensten is er bij sommige ultraorthodoxen een legitimatie ontstaan ​​dat het ok is om in een quorum (minyan= 10 mannen) te bidden, zodat sommigen van hen eisen dat de regering de beperking voor minyans opheft. Ze zeggen dat ze samen kunnen komen op een manier die sociale afstand verzekert, net zoals de situatie in supermarkten en openbaar vervoer ”, meldt het station.
  • Dat lijkt vreemd en mooi vergeleken met deze ‘ziektefabriek’ die naar verluidt dinsdagavond werd gefilmd in de wijk Mea Shearim in Jeruzalem, met honderden bij elkaar gebundeld.

  • ‘Mensen hier zijn onverantwoord. De ultraorthodoxen in Amerika zijn nog niet klaar met het begraven van hun doden, en hier denken ze dat het coronavirus een zionistische uitvinding is, ‘tweets de ultraorthodoxe journalist Yanky Farber.

Snel stijgende angsten: hoewel er nog geen grote uitbraak is in Arabische steden in Israël, is er toenemende angst dat de komende Ramadan-vakantie een vruchtbare voedingsbodem voor de ziekte zou kunnen zijn.

  • “Zonder een enorme informatiecampagne van de staat, de gemeenten en spirituele leiders, kunnen de infectiecijfers omhoogschieten en gevaarlijke uitbraakcentra creëren. We zien de snelle verspreiding van het coronavirus al in steden als Tamra, Umm el Fahm, Daburiyyah en Jisr az-Zarka. Bovendien behoren een groot aantal Arabische steden tot de armste en dichtstbevolkte ‘, schrijft Jalal Bana in een opiniestuk in Israel Hayom.
  • Haaretz beschrijft de situatie in Umm al-Fahm, waar “mensen bang zijn voor drukte in winkels als de ramadan nadert” en waar er al problemen lijken te zijn met het afdwingen van sociale afstand.
  • ‘Telefonisch een afspraak maken helpt niet echt, je moet nog in de rij wachten’, zegt iemand die op een postkantoor wacht. ‘Mensen houden helemaal geen afstand, maar de meesten hebben in ieder geval maskers op en handschoenen aan. Ik hoop dat dat genoeg zal zijn. ‘
  • Globes meldt dat het zuivelconcern Tnuva heeft besloten om zijn traditionele Ramadan-advertentiecampagne niet te staken, die moslims vertelt dat “er niets beter is dan samenkomen voor de Ramadan”.
  • Een woordvoerder van het bedrijf beweert dat het eigenlijk zegt: “Er gaat niets boven samenkomen voor de Ramadan”, wat volgens hem anders is.
  • ‘Dit is een problematische campagne met een boodschap die het werk dat we proberen te doen om mensen te scheiden, ondermijnt’, zegt een communicatiepersoon uit de Arabische gemeenschap. ‘Een campagne die alles negeert wat er op de grond gebeurt. De slogan betekent de hele uitgebreide familie, oma, opa, de kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen. Je kunt niet zeggen ‘kom samen’. Dit is het moment om ‘thuis blijven’ te zeggen. ”

De keuze van Bibi: Op politiek vlak wees president Reuven Rivlin een verzoek af om de tijd van Blue & White leider Benny Gantz te verlengen om een ​​regering te vormen, nadat een aanvankelijke verlenging van twee dagen was verstreken, en gaf mandaat in plaats daarvan naar de Knesset, die heeft nu 21 dagen om achter een kandidaat te gaan staan, anders gaan we allemaal weer naar de stembus.

  • De keuze wordt echter niet gezien als die van de Knesset, maar eerder als van Likud-leider Benjamin Netanyahu, hoofd van een demissionaire regering die al langer dan een jaar de zaken waarneemt.
  • “Hooggerechtshof, rotatie of verkiezingen: de komende 21 dagen is de enige vraag wat Netanyahu wil”, luidt een kop in Walla-nieuws.
  • KAN nieuws meldt dat Blue and White van mening is dat Netanyahu nieuwe verkiezingen wil “en dus elke keer dat ze een ontmoeting hebben met het Likud-team moeilijkheden oproept”.
  • In een stuk waarin de verschillende scenario ‘s worden uiteengezet, schrijft Haaretz’s Anshel Pfeffer dat Netanyahu te slim is om meegesleurd te worden in peilingen waaruit blijkt dat Likud zijn rivalen uitdaagt: “Netanyahu is zich er volledig van bewust dat zijn golf in de peilingen op dit moment te wijten is aan de eerste ‘rally rond de vlag’-effect van de coronaviruscrisis. Over drie maanden, vooral als de economie langzaam herstelt en er nog steeds een miljoen werklozen zijn, zou het er bij de peilingen heel anders uit kunnen zien. Dus een vierde verkiezing behoort tot de mogelijkheden, maar het is veel waarschijnlijker dat vooraf een deal wordt bereikt. ”
  • ToI’s Haviv Rettig Gur merkt op dat “of Netanyahu echt een eenheidsregering wil, zoals Gantz lijkt te geloven, of niet, zoals sommige onderhandelaars van Blue and White hebben gesuggereerd, denkt Netanyahu dat het geen kwaad kan en veel duidelijkheid kan opleveren door te wachten tot het laatste moment om te beslissen. ‘

Wees niet bang als Gantz er niet is: Volgens verschillende rapporten is het belangrijkste punt om de gesprekken open te houden de vrees van Netanyahu dat Gantz ermee instemt dat hij premier kan blijven, maar het Hooggerechtshof hem zal diskwalificeren en Gantz zijn plaats zal innemen. In plaats daarvan wil hij demissionair blijven en in zo’n situatie nieuwe verkiezingen houden.

  • Channel 12-nieuws, dat schommelde tussen het melden dat een deal slechts een paar minuten verwijderd is en het melden dat gesprekken zijn mislukt – meldt op basis van het laatste wat chronisch niet nader genoemde bronnen hen vertellen, en nieuwsconsumenten niet wijzer achterlaat – dat de gesprekken zelfs nadat het mandaat was verlopen werden voortgezet en dat het belangrijkste probleem ‘in bed gelegd’.
  • “De partijen zijn het erover eens dat als het Hooggerechtshof Netanyahu diskwalificeert als premier nadat een eenheidsregering is beëdigd, Gantz geen premier zal worden en de Knesset zal ontbinden”, meldt het kanaal.
  • Walla’s Tal Shalev citeert een senior Likud-lid die zegt dat het belangrijkste probleem is dat Netanyahu geen roulatie-deal wil en probeert een regering te vormen zonder Gantz.
  • ‘In de komende drie weken zal Likud veel moeite doen om overlopers van Blauw en Wit in te schakelen om een ​​regering van 61 te krijgen’, schrijft ze, met vermelding van leden van de Derech Eretzer partij, Yoaz Hendel en Tzvika Hauser, van LabourAmir Peretz en Itzik Shmuli, en ex- Yesh Atid lid Pnina Tamano-Shata.
  • “Als hij erin slaagt om 61 Knesset leden achter zich te krijgen, zullen Gantz en vrienden worden uitgenodigd om mee te doen, maar alleen tegen mindere voorwaarden: geen rotatie en zelfs geen splitsing van autoriteit”, voegt ze eraan toe.
  • In Zman Yisrael, de zustersite van ToI, schrijft Shalom Yerushalmi: “Netanyahu maakt zich geen zorgen over Gantz. Hij weet dat hij tot ten minste september 2021 premier zal zijn en dan een manoeuvre zal vinden om te voorkomen dat de rotatie plaatsvindt, ondanks alle belemmeringen.

Advertentie (4)