Israel gaat vanaf zondag geleidelijk de economie weer opstarten

Premier Netanyahu ti9jdens het overleg op donderdagavond. Foto GPO

Premier Benjamin Netanyahu heeft donderdagavond het voorstel van de National Security Council (NSC) aanvaard voor een geleidelijke heropening van de economie. Het plan is de afgelopen dagen door het kabinet besproken en zal na goedkeuring van start gaan.

Het Ministerie van Financiën stelt een pilotplan op voor een aantal commerciële sectoren die volgens de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid weer open mogen. 

De komende 48 uur worden de sectoren in kaart gebracht die in de pilot worden opgenomen. Er worden gedetailleerde procedures opgesteld voor de bedrijfsvoering van de bedrijven, evenals richtlijnen voor het gedrag van het publiek in zowel de publieke ruimte als op werk.

Het plan is opgesteld met de hulp van een team van wetenschappelijke, medische en economische experts en houdt rekening met de tegengestelde standpunten van de ministeries van Financiën, Gezondheid, Economie en Defensie.

Er is geen specifieke tijdlijn voor het plan vastgesteld, maar volgens berichten in de Hebreeuwse media zouden sommige bedrijven al volgende week weer open kunnen gaan.

Over de bedrijfstakken en bedrijven die aan de pilot zullen deelnemen, wordt de komende twee dagen beslist. Winkelcentra, openluchtmarkten en bedrijven waar fysiek contact plaats vindt zullen voorlopig nog niet worden geopend.

Wel is er in het plan sprake dat de bewegingsbeperkingen enigszins worden versoepeld, waarbij Israëliërs in paren mogen sporten tot 500 meter van hun huis. Dit is alvast wat meer dan de op dit moment geldende beperking van 100 meter.

Het speciaal onderwijs kan ook worden hervat, maar kleuterscholen en scholen zullen in dit stadium nog niet worden heropend.

Bronnen zeggen dat het erop lijkt dat elke exitstrategie in drie fasen van elk ongeveer twee weken wordt uitgevoerd. In fase één kunnen kantoormedewerkers terugkeren. In fase twee worden zelfstandige winkels heropend. In fase drie, ergens half mei, gaan de scholen weer open.

Het ministerie van Volksgezondheid zal iedereen tijdens elke fase testen en volgen op pieken in het aantal zieken.

In principe omvat het plan het volgende en zal als zodanig na goedkeuring door de regering op zaterdagavond vanaf zondag als volgt worden uitgevoerd:

  1. De lichaamstemperatuur wordt gecontroleerd bij de ingang van elke locatie en bij alle werknemers
  2. Werknemers met coronavirus symptomen blijven thuis
  3. Iedereen is verplicht beschermende gezichtsmaskers te dragen
  4. Minimaal twee meter afstand houden
  5. Iedere twee uur zal desinfectie van openbare ruimtes moeten plaatsvinden
  6. Creëren van een steriel gebied voor werknemers van 50-65 jaar
  7. Plaatsen als grote winkelcentra, schoonheidssalons en scholen blijven gesloten omdat het voor deze bedrijven onmogelijk is om te voldoen aan de richtlijnen van de overheid.
  8. Afgesproken is dat de volledige lijst van eisen zaterdagavond wordt opgesteld door de ministeries van Volksgezondheid en Financiën en de National Security Council.
  9. Bovendien blijven 65-plussers en degenen die risico lopen op complicaties door het COVID-19 virus voorlopig in huis-quarantaine. Zij komen in aanmerking voor een werkloosheidsuitkering.

De meeste deskundigen zijn van mening dat een geleidelijke heropening van de economie een proces van vallen en opstaan ​​is en dat de mogelijkheid bestaat dat bepaalde beperkingen opnieuw worden opgelegd.

Eerder op donderdag werd het besluit genomen om de lockdown-beperkingen in de ultraorthodoxe stad Bnei Brak te versoepelen, de afsluitingsregels in de wijken van Jeruzalem werden verlengd tot 19 april.

Bnei Brak werd twee weken geleden afgesloten van de rest van het land. Onder de nieuwe regels zal er meer bewegingsvrijheid zijn en mogen inwoners de stad voor werk of medische zaken verlaten. Openbaar vervoer naar andere plaatsen blijft voorlopig niet mogelijk.

Advertentie (4)