March of the Living Virtual Plaque Project

March of the Living 2019. Screenshot YouTube

Omdat de March of the Living dit jaar op Holocaust herdenkingsdag door de coronavirus pandemie niet kan doorgaan, heeft de #NeverMeansNever organisatie een holocaustherinneringsproject opgezet waar iedereen aan kan deelnemen: het March of the Living virtual Plaque Project.

De March of the Living is een jaarlijks terugkerende educatieve groepsreis over de Holocaust. De gedenktocht vindt sinds de start in 1988 in Polen plaats. Voor de eerste keer in 32 jaar kan deze niet doorgaan.

Elk jaar nemen duizenden deelnemers uit 150 gemeenschappen over de wereld deel aan de mars, inclusief overlevenden, studenten, volwassenen, bevrijders en leraren. Tot op heden hebben meer dan 260.000 March of the Living-deelnemers de 3,2 kilometer van Auschwitz naar Birkenau gelopen als eerbetoon aan de zes miljoen joden die door de nazi’s zijn vermoord.

Aan het einde van de gedenktocht laten deelnemers persoonlijke berichten achter op de rails bij de hoofdpoort waar de treinen het kamp Auschwitz – Birkenau binnenkwamen. Om deze traditie in virtuele vorm voort te zetten, heeft de #NeverMeansNever-campagne een website opgezet waar bezoekers een dergelijk bericht kunnen achterlaten.

De Israëlische president Reuven Rivlin was de eerste om een virtuele plaquette te plaatsen, met de volgende begeleidende boodschap:

’75 jaar na de Holocaust, de vreselijke tragedie van ons volk, nu antisemitisme in de hele wereld opnieuw zijn lelijke kop opsteekt, moeten de naties van de wereld samenwerken. Samen in de strijd tegen racisme. Samen in de strijd tegen antisemitisme en extremisme. Samen voor de bescherming van democratische waarden en menselijke waardigheid. Dit is de missie van onze tijd. Dit is onze uitdaging. Als we ons rond deze dingen kunnen verenigen, kunnen we de uitdaging aan.’

Screenshot plaquette met tekst van President Rivlin

Naast president Rivlin hebben Natan Sharansky, David Friedman, de Amerikaanse ambassadeur in Israël, Isaac Herzog, de voorzitter van de Jewish Agency en rabbijn Lord Jonathan Sacks virtuele plaquettes gelegd.

Ook u kunt dit doen door naar deze link te gaan en uw virtuele boodschap achter te laten https://nevermeansnever.motl.org/

Advertentie (4)