Wat schrijven de Hebreeuwse kranten in Israël vandaag?

Premier Netanyahu tijdens zijn tv toespraak zaterdagavond. Foto by Kobi Gideon / GPO

Eerst aankondigen. Later goedkeuren: ministers zijn woedend nadat het ministerie van Volksgezondheid een lijst met versoepelde coronavirus beperkingen heeft vrijgegeven, voordat ze zelfs maar de kans kregen om erover te stemmen.

 • De publieke omroep KAN meldde dat minister van Milieubescherming Ze’ev Elkin in een door ministers gedeelde WhatsApp-groep schreef dat “het ministerie van Volksgezondheid het kabinet bespot”.
 • Ynet citeert een niet nader genoemde minister die klaagt: “We zijn geen rubberen stempel”, kort voordat hij zich aanmeldde bij de nachtelijke kabinetsvergadering, om zowat alle aankondigingen te bevestigen die premier Benjamin Netanyahu aan het publiek deed tijdens zijn avondtoespraak.
 • Laat me niet lachen, ministers denken opeens dat ze daadwerkelijk zeggenschap hebben. Wat denken ze dat dit is? Een democratie? ‘ bespot The Times of Israel’s Judah Ari Gross.
 • Tal Schneider van Globes, herinnert zich een opmerking die een hoge minister enkele weken geleden tegen haar had gemaakt: “Op moeilijke momenten beslist Netanyahu zelf. Ministers vervullen geen rol.”
 • Noet Landau van Haaretz schetst de manier waarop de exit-strategie van de regering wordt opgesteld en schrijft: “Er was niet eens één discussie over dit plan in een volledig forum van de Israëlische regering, maar Netanyahu heeft al de nieuwe richtlijnen aangekondigd en het Ministerie van Volksgezondheid heeft ze al verspreid. Iemand is hier vergeten hoe democratie werkt. Niet minder schuldig zijn de ministers zelf, die al lang geleden in rubber stempels zijn veranderd.”

Glimlach en knik: Michael Shemesh van KAN meldt dat de ministers tijdens de nachtelijke vergadering voorstelden enkele van de door Netanyahu aangekondigde terugdraaiingen uit te stellen tot morgen of de volgende dag. Waarop minister van Arbeid Ofir Akunis met een eerlijk gezicht antwoordde: ‘De premier heeft ze al aangekondigd, dus de regering kan hem niet dwingen terug te komen op wat hij heeft gezegd.’

 • Om de zaken nog erger te maken, melde Barak Ravid van Channel 13 dat de kabinetsvergadering was uitgesteld tot net voor 02.00 uur omdat de ambtenaren van het ministerie van Justitie de door Netanyahu aangekondigde voorstellen niet hadden geëvalueerd.
 • Shaul Amsterdamski van KAN meldt dat het niet alleen het ministerie van Volksgezondheid is dat een uitleg over de versoepelde beperkingen heeft vrijgegeven, en minuten later gedwongen werd deze te verwijderen nadat ze zich realiseerden dat het kabinet de veranderingen nog niet had goedgekeurd. Het ministerie van Onderwijs deed hetzelfde en trok de woede van ouders, die nog steeds niet weten hoe ze weer aan het werk moeten als de klaslokalen en kinderdagverblijven gesloten blijven.
 • “Het wordt middernacht en het is nog steeds niet duidelijk wat morgen open kan gaan, denken ze dat bedrijven kunnen openen met een waarschuwing van twee uur van te voren”, twittert Meretz-leider Nitzan Horowitz. ‘Dit is hoe ze minachting tonen voor het leven van mensen.’
 • Avman Hofstein van Zman Yisrael meent dat Israëlische verslaggevers zouden moeten aankondigen dat ze de avind toespraken van Netanyahu over coronavirus maatregelen niet langer zouden moeten verslaan, zolang hij blijft weigeren vragen aan het einde ervan te beantwoorden. ‘Het scherm is van het publiek en de pers bedient het publiek’, zegt hij.

Strategie? Welke startegie:  Veel van de media wijzen op een duidelijk gebrek aan strategie om de beperkingen te versoepelen, wat de interdepartementale valse start bij de publicatie ervan nog vergroot.

 • De altijd goed geïnformeerde Barak Ravid van Channel 13 meldt dat Netanyahu tijdens de kabinetsvergadering van donderdagavond aan de ministers vertelde dat de veranderingen die ze de komende dagen zouden aankondigen niet lang zullen duren en dat het weinig zin heeft de discussie voort te zetten.
 • ‘We eindigen hier niet met een georganiseerd plan. De realiteit is altijd aan het veranderen en geen enkel plan zal voor de lange termijn houdbaar zijn zei de premier’, aldus Ravid.
 • Yedioth Ahronoth’s Amichai Attali speculeert dat het virus waarschijnlijk niet onder de indruk zal zijn van de wens van het publiek om weer aan het werk te gaan. “De belangrijkste drijfveer achter de laatste aankondiging van de versoepeling van beperkingen is een combinatie van het ongeduld van het publiek en de druk van ‘power-brokers’, in tegenstelling tot een georganiseerd plan. Daarom moeten degenen die zeker willen zijn, voorlopig thuis blijven zijn en deze test vanaf hun balkons bekijken. “
 • Chaim Levinson van Haaretz vraagt ​​zich hardop af hoe het zelfs financieel de moeite waard is voor kleine bedrijven om zich nu open te stellen, gezien alle beperkingen en het gebrek aan vraag.
 • Kan’s Moav Vardi is het eens met het argument van Netanyahu dat Israël als geheel veel beter presteert dan de meeste landen, maar betwist de bewering van de premier dat de ‘exitstrategie’ van de Joodse staat in lijn is met die over de hele wereld. “In andere landen (Duitsland, Oostenrijk enz.) Heeft de regering criteria ingevoerd om de beperkingen te versoepelen, waarbij ze specificeerde wat elke stap van de terugdraaiingen inhoudt en wat de voorwaarden zijn om door te gaan naar de volgende stap of om een ​​stap terug te gaan. Hier wordt alles in de 90e minuut gedaan zonder een plan te presenteren. ”
 • In Israel Hayom beveelt Ran Reznik aan dat de regering en de media het gebruik van de term “terugkeer naar routine” vermijden, aangezien de realiteit waarnaar Israëliërs terugkeren, grotendeels nieuw zal zijn.

Het lekt bij de lekken: Zoals gewoonlijk werd de kabinetsvergadering ‘s nachts geplaagd door lekken, waarvan sommige schijnbaar in realtime kwamen, wat weer de woede opriep van de deelnemers die hun collega’s aanspoorden om te stoppen met roddelen tegen de pers, maar het mocht niet baten.

 • Op basis van zijn live-tweets over de bijeenkomst leek het alsof Michael Shemesh van KAN, samen met alle andere ministers die hij gedurende de vijf uur durende sessie letterlijk citeerde, bij de video conferentie was ingelogd.
 • Nadat Shemesh berichte dat een bericht wat kabinetssecretaris Tzachi Braverman om vijf uur ‘s ochtends uit de vergadering tikte, werd gedeeld in een WhatsApp-groep van’ PM-loyalisten ‘, antwoordde Braverman zelf dat Shemesh’ hallucineerde ‘. Even later tweette de goed verbonden Shemesh een screenshot van datzelfde bericht.

 • Zelfs vóór de kabinetsvergadering hadden ministers het moeilijk om zich in te houden en lekten hele gesprekken van de kabinets-WhatsApp-groep over de ‘exit-strategie’ van de regering.
 • Walla publiceert een screenshot van minister van Absorptie Yoav Galant waarin hij zijn collega’s aanspoort om ‘de premier te respecteren’ en te stoppen met lekken naar de pers. Oh, de ironie.

Laten we weer een deal sluiten: op het front van de coalitievorming citeert Channel 12 medewerkers van Benny Gantz, die zeggen dat de Blue & White en Likud-leiders opnieuw op de rand van een akkoord’ staan.

 • Channel 13 meldt dat er op vrijdag een doorbraak was bereikt met betrekking tot de rotatieovereenkomst, die de afgelopen dagen het belangrijkste struikelblok was, aangezien Netanyahu heeft getracht een clausule in de wet te verankeren die het Hooggerechtshof zou beletten om aanklachten die tegen hem zijn ingediend te gebruiken om hem ervan te weerhouden als premier of vice-premier te dienen.
 • Maar met de bijna bereikte deal, ging Blue and White MK Chili Tropper naar het programma “Meet the Press” van Channel 12 en viel Netanyahu aan, waarbij hij zei dat de premier vooral bezorgd was over zijn eigen politieke voortbestaan.
 • Ya’ara Shapira van KAN nieuws meldt dat Blue & White wetgevers in media-interviews zouden moeten benadrukken dat elke poging van Likud om het rechtssysteem te schaden een rode lijn is voor de centristische partij in eenheidsgesprekken en dat ze bereid zijn om anti-Netanyahu te bevorderen wetgeving indien de premier geen overeenstemming bereikt. De voormalige partners van Gantz in zijn alliantie met Yesh Atid-Telem vertellen Shapira dat ze graag meewerken aan zo’n wetgevende inspanning, maar eisen dat Gantz in ruil daarvoor zijn onderhandelingen met Netanyahu stopzet.
 • Yanir Cozin van Army Radio schrijft dat hoewel hij ook de verzekering heeft gekregen van de partijen dat ze echt dicht bij een deal komen, hij dit deuntje eerder heeft gehoord en er bij iedereen op aandringt een “ik geloof het als ik het zie” -benadering aan te nemen.

Geen sprake van liefde:  terwijl Gantz doorgaat met besprekingen tot vorming van eenheidsregering, waarvan hij volhoudt dat hij zijn bereidheid toont dat het land voor zijn politieke ambities komt, krijgt hij weinig liefde van leden van de media in het hele politieke spectrum.

 • In Israël Hayom, het fanclub blad van Netanyahu, bespot Yaakov Bardugo de onderhandelingstactieken van Blauw en Wit, waarin de partij wetgeving dreigt te bevorderen die erop gericht is de macht van de premier in te perken na elke vergadering waarin Gantz meent dat hij niet serieus wordt genomen. ‘Eenheid wordt niet bereikt door bedreigingen’, schrijft Bardugo.
 • Aan de linkerkant bespot Haaretz’s Levinson de ‘naïviteit’ van Gantz in deonderhandelingen met Netanyahu. “Hij kijkt hoe Netanyahu elke avond zijn ministers overhaalt met zijn preventieve tv-aankondigingen en is ervan overtuigd dat hem dat zelfde niet zal overkomen.”
 • Meretz MK Yair Golan schrijft dat hij het moeilijk vindt te begrijpen hoe Gantz “enerzijds bereid kan zijn wetgeving te bevorderen die verhindert dat een aangeklaagde wetgever premier wordt terwijl hij anderzijds in een regering kruipt onder leiding van diezelfde verdachte.” Hij waarschuwt dat hoewel hij de anti-Netanyahu-wetgeving zou steunen, hij en zijn linkse collega’s geen pionnen zullen worden voor Blue & White.
 • Om de zaken voor Gantz nog ingewikkelder te maken, meldt Barak Ravid van Channel 13 dat EU diplomaten de Blue & White leider dringend hebben gewaarschuwd dat ze zijn bereidheid om de eisen van Netanyahu voor de annexatie van de Westelijke Jordaanoever, niet zullen accepteren. Ravid zegt dat de adviseur van Gantz de diplomaten heeft uitgelegd dat de Blue & White leider geen andere keuze had dan een compromis te sluiten over de kwestie, maar dat hij hoopt nog steeds invloed te kunnen uitoefenen op de uitvoering ervan.

Advertentie (4)