Virtual Reality: Bezoek de Oude Stad van Jeruzalem

Klaagmuur. Screenshot YouTube

Dit jaar is het voor het eerst sinds 1992 dat Pesach, Pasen en Ramadan in dezelfde maand vallen. Maar reizen naar Israël is onmogelijk en voor degenen die het wel op een of andere manier lukt het land binnen te komen, die moeten eerst verplicht 14 dagen in quarantaine.

Het Tower of David Museum komt echter met een alternatief dat ‘het zelf aanwezig zijn’ in de Oude Stad het dichts benaderd, namelijk met een virtual reality-reis langs de heilige plekken van de beroemde oude stadswijk, zo meldt JTA.

Het is een meeslepende VR-ervaring die gratis is tot en met 24 april, de eerste dag van de Ramadan.

In samenwerking met twee VR-bedrijven – Blimey in Israël en OccupiedVR in Canada – stelt het museum gebruikers in staat via de 360 ​​graden simulatie van het Innovation Lab door de Kerk van het Heilig Graf te lopen tijdens de Heilige Vuurceremonie van Pasen, tijdens de ramadangebeden tussen de aanbidders in de Al-Aqsa moskee te zitten, en met de biddende menigte bij de Klaagmuur te staan.

Ondanks het coronavirus biedt het project individuen ook de mogelijkheid om heilige plaatsen in simulatie te ervaren, zelfs als hun geloof, geslacht of fysieke capaciteiten hen zouden beletten dit in het echte leven te doen.

Een gebruiker herinnerde zich dat hij in 2013 Israël bezocht. ‘We hebben de mooiste religieuze vieringen meegemaakt’, zei Fatima Lemus Lipton. ‘Deze documentaire bracht ons terug naar die dag. Wat een genot om het te hebben gezien.’

Jenny Nathan, een andere gebruiker die in de VS door het coronavirus is gestrand, zei dat de ervaring een welkome ‘zegen op Paaszondag’ was.

De eerste bezichtigingen hebben sterke reacties opgeroepen, aldus Caroline Shapiro, directeur van de afdeling international public relations van de Tower of David Museum.

‘We hebben mensen aan het huilen gebracht, we hebben mensen kippenvel bezorgd’, zei ze. ‘Alleen omdat ze op deze belangrijke tijden naar deze ongelooflijke plaatsen kunnen gaan en deze ervaren, wat natuurlijk heel, heel bijzonder is.”

De oude stad is een ommuurd gebied van één vierkante kilometer in de moderne stad Jeruzalem. Toeristen, verkopers, pelgrims en religieuze studenten verdringen zich door de typische smalle, geplaveide straatjes.

Het gebied herbergt veel plekkenn van cruciaal religieus belang, waaronder de Heilig Grafkerk voor christenen, de Al-Aqsa-moskee en de Rotskoepel voor moslims en de Tempelberg en de Westelijke Muur (klaagmuur) voor joden.

Vóór de COVID-19-crisis was het museum van plan het VR-project alleen binnenshuis te gebruiken voor bezoekers. Inmiddels hebben tienduizenden mensen het online gebruikt.

Voor de ervaring is een team van twee personen vereist: één persoon draagt ​​de VR-bril en de andere heeft een tablet. Het begint met een reis van twee minuten door de geschiedenis van Jeruzalem, gespeeld in een kamer waar de gebruiker in een miniatuurmodel van de oude stad kan rondwandelen en het van dichtbij kan bekijken.

In het museum bevat de simulatie ook een zoek- en avonturenspel, waarbij de teams samenwerken om uitdagingen op te lossen en aanwijzingen te vinden die hen van locatie naar locatie leiden.

De online versie is compatibel met VR-headsets of computerschermen. Het behoudt de 360-graden meeslepende ervaring, maar bevat niet de interactieve spelcomponenten.

“Het had een enorm pelgrimsjaar moeten worden”, zegt Shapiro. “We hopen dat we in staat zullen zijn om een ​​klein beetje Jeruzalem naar verschillende mensen over de hele wereld te brengen die hier niet kunnen komen.”

De 3D-ruimtes zijn gemaakt door honderdduizenden foto’s aan elkaar te naaien die zijn gemaakt met camera’s met een hoge resolutie.

“Wandelen door Jeruzalem met een camera die op een bom lijkt en weinig op een gewone camera, was niet eenvoudig”, zegt Nimrod Shanit, de regisseur en producent van The Holy City.

“Toen we eenmaal deze eerste hindernis waren gepasseerd, stonden we voor de uitdaging om de poorten naar de stad en de heilige plaatsen te filmen als er niemand in de buurt was. Het team werd om drie uur ‘s ochtends wakker en wachtte tot het eerste licht, tot de nachtwerkers naar huis gingen en legde zo snel mogelijk vast terwijl de plekken leeg waren.”

De Toren van David is slechts een van de vele musea die zich aanpassen aan de COVID-19-crisis en gratis online inhoud aanbieden. Instellingen variërend van de Vaticaanse Musea tot het Metropolitan Museum of Art in New York, het Smithsonian, het Louvre en daarbuiten zijn allemaal tijdelijk gesloten.

Klik hier voor meer informatie.