Alles wordt in het werk gesteld om Eilat voor een economische ramp te behoeden

Eilat. Foto El AL

De coronavirus pandemie heeft de van toeristen afhankelijke stad Eilat aan de Rode Zee hard getroffen. Van de beroepsbevolking is 45,6% werkloos, tegen een landelijk gemiddelde in geheel Israël van 26%.

Het is niet zo moeilijk te raden wat voor ramp zich in Eilat heeft voorgedaan nu er sinds eind februari geen toeristen meer komen en het niet duidelijk is wanneer dit zal veranderen.

Een ander groot probleem is dat in de zuidelijkste stad van Israël in bijna een kwart van de gezinnen zowel de man als de vrouw in de toeristenindustrie werkzaam is en nu geen werk meer hebben.

Daarbij komt ook dat in Eilat de leeftijd van werkzoekenden, tussen de 35 – 45 jaar, hoger is dan het landelijk gemiddelde. 

De dienst voor arbeidsvoorziening en de gemeente Eilat hebben daarom een noodprogramma gelanceerd om de stad voor een economische ramp te behoeden.

Het plan is om een trainingscentrum op te zetten voor begeleiding en training in technologische hulpmiddelen, met de nadruk op werken op afstand. Aan de vraagzijde worden partners uit de particuliere sector geworven om ondernemingen en infrastructuur op te zetten om zodoende nieuwe banen in de stad te creëren.

Volgens de directeur van de Nationale Arbeidsdienst Rami Grauer is het belangrijk om banen te creëren in Eilat die niet alleen afhankelijk zijn van hotels en toerisme.