Volgens wetenschappers heeft Israël tegen het einde van deze eeuw een woestijnklimaat

Strand van Tel Aviv 18 mei 2020. Screenshot tv

Deskundigen in Israël zijn van mening dat de extreme hittegolf die Israël de afgelopen zes dagen heeft getroffen een direct gevolg is van klimaatverandering.

“De afgelopen tien jaar zijn warmer geweest dan gebruikelijk en het wordt ieder jaar voor langere perioden steeds warmer met meer extreme weersomstandigheden als gevolg,” aldus Prof. Uri Shanas van de Universiteit van Haifa, Faculteit der Exacte Wetenschappen aan het Oranim College.

De opwarming van de aarde is hier, het is niet langer de toekomst. ‘De voorspellingen van wetenschappers komen voor onze ogen uit’.

‘Als we naar toekomstige voorspellingen kijken, zal heel Israël tegen het einde van de eeuw een woestijn worden’, zei hij. “De temperaturen in het meer gematigde Galilea zullen hetzelfde zijn als in de Negev-woestijn.”

Prof. Colin Price van de afdeling geofysica van de universiteit van Tel Aviv wijst op het effect van broeikasgassen, die worden toegeschreven aan de opwarming van de aarde, als reden voor het extreme weer.

Een witte tijger in de dierentuin van Haifa koelt af tijdens de hittegolf. Foto: gemeente Haifa

“Wat we zien is een dramatische toename van broeikasgassen door de industrie, elektrische productie, elektriciteitscentrales, transport, enzovoort”, zei prof. Colin Price, waarbij hij uitlegt dat “deze gassen als een een deken werken, hoe meer er zijn hoe meer warmte wordt opgesloten. Waardoor de aarde opwarmt, zonder dat die warmte kan worden afgegeven.

‘Een van de bijwerkingen is dat de oceanen warmer worden en meer verdamping van water en planten in de atmosfeer veroorzaken’, zei hij. ‘Deze condensatie veroorzaakt dan weer hevige stormen. Hoe meer vochtigheid, hoe heviger, groter en vaker de stormen worden.’

Hij wees er wel op dat in gebieden waar er niet genoeg verdamping is om regen te veroorzaken, het uiteindelijke resultaat is dat de grond en planten droger en droger worden, wat uiteindelijk leidt tot massale droogtes.

“De meeste wetenschappers over de wereld zijn het er al over eens dat de opwarming van de aarde wordt veroorzaakt door broeikasgassen”, zegt prof. Shanas. “Elk jaar toont een steile klim in deze gassen in de atmosfeer, allemaal afkomstig van ons, mensen. Er is geen reden om aan te nemen dat deze stijging van nature wordt veroorzaakt.”

Ondanks de grimmige voorspellingen is er hoop op verandering. Een voorbeeld is This is My Earth, een groene organisatie die in 2015 is opgericht door prof. Shanas.

Het doel van de groep is om met hulp van vrijwilligers en donateurs wereldwijd land te verwerven en om te zetten in beschermde natuurgebieden. Deze reserves zijn niet specifiek bedoeld om dieren in het wild te beschermen, maar om de opwarming van de aarde tegen te gaan door vermindering van de uitstoot van broeikasgassen door ontbossing of industrie.