Helft van Israëli’s vind financiële situatie verslechterd tijdens en na de lockdown

Lege winkelstraat in Tel Aviv. Screenshot YouTube

Ongeveer een derde van de Israëli’s heeft gevoelens van stress, bijna de helft vindt dat hun financiële situatie is verslechterd, terwijl 14 procent zegt dat zij of een lid van hun huishouden sinds het begin van de pandemie moesten bezuinigen op voedsel of maaltijden moesten overslaan, blijkt uit een overzicht van de civiele veerkracht, uitgevoerd door het Centraal Bureau voor de Statistiek in de laatste week van april.

Ondanks de slechte cijfers zei 38% dat ze volledig vertrouwen hadden in de regering en de maatregelen die ze nam om het coronavirus te bestrijden. Onder de Israëlische Arabieren springt dat cijfer naar 49%. Nog eens 33,6% van de totale bevolking zei een zekere mate van vertrouwen in de regering te hebben.

Het onderzoek werd uitgevoerd in samenwerking met de Nationale Veiligheidsraad en het kabinet van de premier onder een representatieve steekproef van 1.300 Israëliërs ouder dan 21 jaar.

Ongeveer 1,9 miljoen mensen of wel 34,3%, meldde stressgevoelens, terwijl 16,2% symptomen van depressie meldde en 23,5% zich eenzaam voelde. Ongeveer 25,8% meldde dat de emotionele toestand van hun kinderen was verslechterd. Iets meer dan 20% zei dat hun geestelijke gezondheid was verslechterd.

Zo’n 55,7% van de bevolking maakt zich zorgen dat ze besmet zijn met het virus.

Ongeveer 2,5 miljoen mensen, ofwel 46,1% van de bevolking, zei dat hun financiële situatie was verslechterd, terwijl iets meer dan 50 procent zei bezorgd te zijn of ze hun maandelijkse onkosten kunnen blijven betalen. Onder de Israëlische Arabieren steeg het aantal mensen dat zei dat hun financiële situatie was verslechterd tot 57%.

Van de mensen die in een meerpersoonshuishouden wonen, zei 22,6% dat de spanningen onder de leden van het huishouden waren toegenomen.

Ongeveer 5,4% van de deelnemers zei dat hun fysieke gezondheid tijdens de lockdown was verslechterd, waarbij 11,2% aangaf dat een lid van hun huishouden in quarantaine was geweest.

Nu de economie bijna tot stilstand is gekomen, stegen de werkloosheidscijfers in april tot meer dan 1,2 miljoen, wat het werkloosheidscijfer op een ongekend 27% bracht, vóór dat het coronavirus toesloeg was dit minder dan 4%..

Economen denken dat het een jaar of langer zal duren voordat de Israëlische economie herstelt van de crisis, en sommige bedrijven kunnen permanent in de problemen blijven.