Volgens Israëlische onderzoekers zal bij warm weer het virus op oppervlakten snel worden gedood

Ter illustratie. Foto IIBR

Hoe heter de omgevingstemperatuur, hoe sneller het nieuwe coronavirus sterft op oppervlakken, zeggen onderzoekers van het Israel Institute for Biological Research in Ness Ziona.

Het onderzoeksinstituut van de overheid – dat onlangs bekendmaakte antilichamen te hebben gevonden – zegt dat de studie aangeeft dat de komende zomerhitte in Israël alle virusdeeltjes op oppervlakken vrij snel zal neutraliseren, meldt ISRAEL21C.

Uit hun onderzoek bleek dat het virus binnen ongeveer drie uur verdween van plastic en metalen oppervlakken in een omgeving die was verwarmd tot 40 graden Celsius. Het virus blijft daarentegen vier dagen actief in een omgeving waar de temnperatuur 22 graden Celsius was.

In ander goed nieuws zeggen de Israëlische wetenschappers dat er weinig gevaar is dat virusdeeltjes op oppervlakken in airconditioningsystemen terechtkomen.

Deskundigen op het gebied van de volksgezondheid zijn van mening dat infectie in ieder geval minder snel wordt overgedragen via contact met oppervlakken. Het grootste gevaar zijn de druppeltjes die door de lucht reizen nadat de geïnfecteerde persoon hoest.

De wetenschappers benadrukten dat zelfs als wijdverbreide desinfectie van oppervlakken bij warm weer niet nodig is, het toch verstandig is om voorzichtig te zijn bij het aanraken van oppervlakken zoals liftknoppen en deurkrukken.

Het Instituut voor Biologisch Onderzoek heeft onlangs een memorandum van overeenstemming ondertekend met het Weizmann Institute of Science in Rehovot om samen te werken aan strategieën om de pandemie van het coronavirus te bestrijden.