Israëlisch laboratorium dat antilichamen vond zegt drie belangrijke mijlpalen te hebben bereikt

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Het geheime Israëlische defensie laboratorium dat gisteren liet weten antilichamen te hebben gevonden, zegt in een aanvullende verklaring dat het de eerste in de wereld is dat drie mijlpalen heeft bereikt :

  • het vinden van een antilichaam dat het virus vernietigt;
  • specifiek op dit coronavirus gericht;
  • en monoklonaal, zonder aanvullende eiwitten die complicaties voor patiënten kunnen veroorzaken.

Wel waarschuwde het laboratorium dat medicatie op z’n minst nog enkele maanden op zich laat wachten.

De ontwikkeling is niet gericht op het creëren van een vaccin, maar is een stap in de richting van een behandeling voor wie het virus al heeft opgelopen. Het antilichaam is nog niet getest buiten een petrischaal.

Het laboratorium is zich ervan bewust een aantal wetenschappelijke instellingen wereldwijd antilichamen hebben ontdekt tegen het COVID-19-virus, maar deze hebben nog niet de drie mijlpalen bereikt.

“Voor zover we weten, is het Biological Research Institute volgens wetenschappelijke publicaties de eerste ter wereld deze drie parameters tegelijkertijd heeft bereikt”, aldus het instituut in een aanvullende verklaring.

Prof Shuki Shemer, het hoofd van het Israëlische Assuta Medical Center en een voormalig directeur-generaal van het ministerie van Volksgezondheid, merkte het belang van de ontwikkeling op.

“Dit is een echte doorbraak met wetenschappelijke en technologische mogelijkheden van de eerste orde”, vertelde Shemer dinsdagavond aan Channel 13.

“Ze hebben een antilichaam geproduceerd dat het virus neutraliseert. Maar er is nog een lange weg te gaan op het gebied van testen en goedkeuring.”

Maandag heeft een Nederlands instituut ook gemeld dat het een monoklonaal antilichaam heeft geïsoleerd dat het SARS-CoV-2-virus in een petrischaal kan neutraliseren.

In een verklaring maandagavond zei de Israëlische minister van Defensie, Naftali Bennett, dat in de volgende fase onderzoekers internationale bedrijven zullen benaderen om het antilichaam op commerciële schaal te produceren.

Advertentie (4)