Israëlische onderzoekers ontwikkelen behandeling tegen superbacteriën

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Israëlische onderzoekers hebben een intraveneuze injectie ontwikkeld om superbacteriën in ziekenhuizen, die resistent zijn tegen antibiotica, te bestrijden.

Yechezkel Barenholz van de Hebrew University of Jerusalem’s Faculty of Medicine en Hadassah Medical School noemt de behandeling in The Times of Israel een game-changer.

Bacteriën en schimmels passen zich aan de werking van een medicijn aan, waardoor ze resistent worden. Voor het behandelen van deze infecties moeten vervolgens meerdere doses verschillende en sterkere geneesmiddelen worden toegediend. Uiteindelijk werkt ook dat niet meer.

Resistente bacteriën vormen volgens de Wereldgezondheidsorganisatie en het Amerikaanse Centers for Disease Control een grote bedreiging voor de gezondheid.

Volgens een in het vooraanstaande Britse medische tijdschrift The Lancet gepubliceerde studie, liepen een op de twee overleden coronavirus patiënten een secundaire infectie op.

Met financiering van de Amerikaanse National Institute of Health en de hulp van het Duitse Helmholtz Center for Infection Research, gebruikte het team van Yechezkel Barenholz nanotechnologie om een ​​injectievorm van mupirocine te ontwikkelen.

Het gebruikte antibioticum wordt vaak verkocht als Bactroban-zalf en heeft ongebruikelijk sterke vaardigheden om superbacteriën te bestrijden.

“We hebben mensen gevonden die besmet zijn met bacteriën die moeilijk te behandelen zijn met andere medicijnen, vervolgens hebben we dieren geïnfecteerd met hun bacteriën en de dieren met succes behandeld met dit medicijn” zegt Barenholz.

De geteste bacteriën omvatten een streng gonorroe waarvoor nog geen antibioticum is geïdentificeerd en methicilline-resistente Staphylococcus aureus. Deze reageert op een beperkt aantal antibiotica, die vatbaar zijn voor bijwerkingen.

“Het is heel spannend aangezien we een bacterie hebben behandeld die resistent is tegen alle antibiotica, maar niet resistent is tegen dit medicijn.”

Mupirocine staat al langer bekend om zijn sterke antibioticum kwaliteiten, maar omdat het alleen op de huid kan worden gewreven, wordt het beperkt gebruikt voor de behandeling van ziekenhuisinfecties.

“Het medicijn waaraan we hebben gewerkt is hetzelfde als de zalf, maar we hebben de manier veranderd waarop het wordt toegediend, waardoor het kan worden geïnjecteerd”, zei hij. “Nu kan het selectief worden gebruikt om het weefsel van de infectie te bereiken.”

Het geherformuleerde medicijn wordt nanomupirocine genoemd, vanwege de complexe nanotechnologie die in het proces wordt gebruikt.

Barenholz zei dat de injectie wordt voorbereid voor klinische tests en dat deze binnen vier maanden kan worden goedgekeurd.

Advertentie (4)