Alle details over de gisteren ingegane versoepeling van beperkingen in Israël

Sporten langs het strand is weer toegestaan. Screenshot YouTube

Dinsdag zijn de stikte beperkingen in Israël versoepeld. Iedereen mag weer door het land reizen en markten en winkelcentra zijn weer open.

Bij de aankondiging zei premier Netanyahu er nadrukkelijk bij dat de versoepelingen kunnen worden teruggedraaid.

Indien het aantal nieuwe besmettingen laag blijft, worden op 14 juni mogelijk alle dan nog van kracht zijnde beperkingen opgeheven en gaan ook universiteiten en hogescholen weer helemaal open.

Dit zijn de voorwaarden.

Mondkapjes zijn buitenshuis verplicht.

Sinds dinsdag is het toegestaan weer door het land te reizen, met uitzondering voor de gebieden waar een afsluiting van kracht is.

Grootouders mogen hun kleinkinderen weer zien, met inachtneming van 2 meter afstand.

Exploitanten van winkelcentra moeten voldoen aan de vele regels voor het behoud van de volksgezondheid. Ook de buitenmarkten mogen weer open onder strikte regulering van het aantal bezoekers.

De hygiënevoorschriften – inclusief desinfectie van oppervlakken – worden strikt gehandhaafd. Toegankelijke stands met handdesinfectie containers worden op de markten geplaatst. Het is niet toegestaan om zittend te eten op de markt en mensen zonder masker mogen er niet komen.

Hoewel stranden voor bezoekers gesloten blijven, zijn watersporten daar nu toegestaan. Surfen, kite-surfen en zwemmen zijn toegestaan, maar aan het strand liggen niet.

Zwembaden zijn voor wedstrijdsporters en hydrotherapie geopend.

Bibliotheken mogen ook weer open, maar moeten aanvullende voorwaarden in acht nemen waaronder het plaatsen van scheidingswanden bij de uitleenbalie. Boeken die na drie dagen of langer terug worden gebracht, worden apart gelegd.

Geestelijke gezondheidszorg is toegestaan ​​zonder maskers, mits een afstand van drie meter wordt aangehouden tussen zorgverlener en zorgvrager.

Bijeenkomsten van maximaal 20 personen zijn toegestaan ​​in open ruimtes, dit kan op 17 mei kunnen worden uitgebreid tot maximaal 50 personen.

Bruiloften en begrafenissen kunnen nu door 50 personen worden bijgewoond zolang ze in open ruimtes worden gehouden.

Wat betreft de beperkingen in gemeenschappen met een moslimmeerderheid worden de noodmaatregelen verlengd tot zondag 10 mei 2020. Dit vanwege de Ramadan om te voorkomen dat na zonsondergang grote groepen mensen de straat opgaan of bijeen komen.

Advertentie (4)