Veel restricties in Israël opgeheven, markten en winkelcentra gaan weer open

Premier Netanyahu tijdens zijn tv toespraak. Foto GPO

Na de aankondiging van minister Bennett van Defensie dat Israël een anti-lichaam tegen het coronavirus heeft gevonden, had ook premier Netanyahu maandagavond goed nieuws. Vanaf vandaag, dinsdag, worden veel beperkingen in Israël opgeheven. Iedereen mag weer onbeperkt door het land reizen, markten en winkelcentra gaan de komende donderdag weer open.

Tijdens een live op tv uitgezonden persconferentie wees Netanyahu op het dalende aantal nieuwe besmettingen en het groeiende aantal patiënten wat hersteld van het COVID-19 virus.

Hij noemde het een groot succes, te danken aan de snelle reactie van de regering. Waaronder het sluiten van de grenzen, opleggen van richtlijnen voor sociale afstand en digitale tracking.

Netanyahu vergeleek Israël met andere landen van vergelijkbare grootte waar het aantal doden veel hoger is en verdedigde de ernstige gevolgen van de maatregelen voor de economie.

Hij benadrukte de inspanningen van gezondheidswerkers en de naleving van overheidsrichtlijnen door het publiek.

Netanyahu kondigde ook aan dat iedereen weer vrij door het land kan reizen. Israëliërs mochten zich wekenlang niet verder dan 100 meter van hun huis of woning begeven.

Voor het eerst in zeven weken is bezoek aan naaste familieleden weer toegestaan. Bij het bezoek aan grootouders en oudere familie leden moet minimaal 2 meter afstand worden gehouden.

Ook wordt het toegestaan in open ruimtes bijeenkomsten tot maximaal 20 personen te organiseren, op 17 mei wordt dit uitgebreid tot 50 personen.

Voor bruiloften en begrafenissen geldt de grens van 50 personen vanaf nu al.

Netanyahu zei dat “wanneer het aantal besmettingen laag blijft er vanaf 14 juni geen maximum grens aan het aantal personen voor bijeenkomsten in de open lucht wordt gesteld”.

Winkelcentra en openluchtmarkten kunnen vanaf donderdag weer klanten ontvangen, maar zullen zich aan bepaalde beperkingen zouden moeten houden.

Verder mogen sportscholen, bibliotheken en sommige zwembaden weer geopend worden, alles onder voorwaarde dat iedereen 2 meter afstand kan houden en de lichaamstemperatuur wordt gecontroleerd, zoals nu al gebeurd bij onder andere supermarkten.

Kleuterscholen gaan op 10 mei weer open, alle scholieren kunnen tegen het einde van de maand weer naar school.

De beperkingen voor sport en vrije tijd worden ook versoepeld, waarbij er binnenkort richtlijnen worden gepubliceerd voor de heropening van parken, hotels, pensions en andere locaties. Binnenlandse vluchten worden ook binnen enkele weken weer hervat.

Wat internationale vluchten betreft is Israël op zoek naar een manier om te voorkomen dat het land zich bloot stelt aan besmettingen uit landen die worstelden met veel hogere besmettingspercentages.

De premier waarschuwde voor de mogelijkheid van een tweede uitbraak en noemde criteria voor een mogelijke terugval naar striktere maatregelen.

Om de versoepeling van de beperkingen voort te zetten moet het aantal nieuwe infecties onder de 100 per dag blijven, hotspots uitgezonderd. De verdubbeling van het aantal nieuwe gevallen moet boven de 10 dagen blijven en er mogen niet meer dan 250 patiënten in ernstige toestand in de ziekenhuizen liggen.

Tijdens zijn toespraak drong Netanyahu er herhaaldelijk op aan om minimaal 2 meter sociale afstand te blijven houden, goede hygiëne te handhaven en gezichtsmaskers te dragen, waarbij mond en neus zijn afgedekt.

‘Dit is de sleutel tot alles’, zei hij.

Advertentie (4)