Hooggerechtshof houdt tweede dag van hoorzittingen over geschiktheid Netanyahu

Hooggerechtshof tijdens de beraadslagingen. Screenshot tv

De rechtbank hield een tweede dag van hoorzittingen over de verzoekschriften om te voorkomen dat Netanyahu een regering kan vormen omdat hij is aangeklaagd is wegens corruptie. Ook de rotatie-overeenkomst die hij met Gantz heeft afgesproken werd onder de loep genomen.

Inmiddels hebben de Likud en Blauw en Wit laten weten dat ze hun driejarige coalitieovereenkomst zullen herzien met betrekking tot de punten in de overeenkomst waar het Hooggerechtshof kritiek op heeft. Dit om te voorkomen dat na aanname van de wijzigingen door de Knesset de coalitieovereenkomst door het Hooggerechtshof wordt afgewezen.

Het betreft hier de kritiek van de rechters over het feit dat er gedurende de eerste zes maanden geen niet-coronavirus gerelateerde wetgeving zal worden aangenomen en dat er geen hoge ambtenaren zullen worden benoemd.

Veel andere elementen van de coalitieovereenkomst leken door de rechtbank te worden goedgekeurd. Net als de eerste dag van hoorzittingen, werden de discussies van maandag voor een uitgebreid panel van 11 rechters live uitgezonden.

Terwijl de beraadslagingen van maandag betrekking hadden op de controversiële aspecten van de driejarige coalitieovereenkomst tussen Netanyahu en Gantz, ging de zeven uur durende hoorzitting van zondag over de vraag of Netanyahu een nieuwe coalitie zou mogen leiden in het licht van zijn aanklachten in drie corruptiezaken. De rechters waren niet onder de indruk van de argumenten van de indieners.

De rechtbank zal later in de week een uitspraak doen over beide zaken.

Advertentie (4)