Hooggerechtshof begonnen met zittingen over vraag of Netanyahu een regering mag vormen

Opperrechter van het Hooggerechtshof Esther Hayut tijdens beraadslagingen van het Hooggerechtshof over verzoekschriften tegen Benjamin Netanyahu die tot premier wordt benoemd, op 3 mei 2020. Screenshot

De eerste dag zit erop. Het Hooggerechtshof heeft zondag zeven uur lang argumenten gehoord voor en tegen het terugkeren van Benjamin Netanyahu naar het premierschap ondanks zijn aanklacht in drie corruptiezaken.

De hoorzittingen zondagochtend door een uitgebreid panel van elf rechters werden gedomineerd door vertegenwoordigers van Likud, Blauw & Wit en de relevante regeringsafdelingen. Zij drongen er allemaal op aan dat de rechtbank niet tussenbeide komt in de benoeming van Netanyahu. De hoorzittingen van het Hooggerechtshof zijn live uitgezonden.

Netanyahu, aan de macht sinds 2009, en de ex-opperbevelhebber van de IDF, Benny Gantz, hebben na drie onbesliste verkiezingen in minder dan een jaar, vorige maand een akkoord gesloten over een regeringscoalitie waarbij het premierschap wordt geroteerd. Hiermee wordt een vierde verkiezingsronde vooralsnog voorkomen.

Maar de overeenkomst wordt geconfronteerd met acht verzoekschriften bij het Hooggerechtshof die de geldigheid ervan betwisten. Vijf van de acht, die zijn ingediend door groepen tegen corruptiebestrijding en anderen, stellen dat leden van de Knesset die zijn beschuldigd van corruptie, zoals Netanyahu, niet tot premier kunnen worden benoemd.

President van het Hooggerechtshof, Esther Hayut (midden) en andere rechters, die maskers dragen en met doorzichtige plastic tussen hen in, houden een hoorzitting over de vraag of Benjamin Netanyahu in aanmerking komt om de volgende regering van Israël te vormen terwijl hij is aangeklaagd, 3 mei 2020. Schermopname: GPO

De rechtbank pauzeerde voor een middagpauze en keerde vervolgens om 13.00 uur terug om de argumenten tegen de terugkeer van Netanyahu als premier aan te horen.

Op een bepaald moment in de middagsessie vroeg opperrechter Esther Hayut de indieners waar zij zich op baseren voor de eis dat de rechtelijke macht moet ingrijpen om te voorkomen dat een wetgever, die door de meerderheid van zijn Knesset-collega’s wordt aanbevolen om de regering te vormen, daadwerkelijk een regering vormt.

‘Laat ons iets zien! Een wet! Een oordeel! Uit de geschiedenis van dit land! Van ergens anders in de wereld! Iets!” Zei Hayut. ‘Je vraagt ​​ons tenslotte om een ​​wereldwijd precedent te scheppen! Wil je dat we zonder basis regeren, gewoon op basis van je persoonlijke mening? ‘

Aan haar zijde knikte haar mede rechter Hanan Melcer, instemmend.

Volgens Suzie Navot, een vooraanstaand deskundige op het gebied van constitutioneel recht, lijken de rechters er niet voor te voelen om te voorkomen dat Netanyahu een regering kan vormen. Het is niet de taak van de rechters om wetgeving te regelen, dat is de taak van de Knesset.

Maandag behandelt de rechtbank de resterende verzoekschriften over de controversiële aspecten van de driejarige coalitieovereenkomst waarover Netanyahu en Gantz hebben onderhandeld. De overeenkomst bevat ingrijpende wijzigingen in de constitutionele rechtsorde van Israël.

Tussen dinsdag en donderdag verschuift de focus naar de Knesset, waar drie wetten worden gewijzigd door de coalitieovereenkomst. Twee daarvan zijn constitutionele basiswetten.

Deze moeten donderdag wet worden, want dat is de deadline voor de Knesset om een ​​premier te benoemen of nieuwe verkiezingen te houden. Het is onwaarschijnlijk dat de Knesset de nieuwe regering goedkeurt, als de wetgeving die de rotatieovereenkomst tussen Netanyahu en Gantz verzekert niet wordt aangenomen.