Hoe de Mossad Europa helpt bij bestrijding terreur

Door Hezbollah opgeblazen bus met Israëlische toeristen in 2012. Screenshot YouTube

Er lijkt een nieuw tijdperk te zijn aangebroken voor de Mossad. De vroeger altijd zo geheimzinnige organisatie treedt in de openbaarheid en brengt regelmatig zaken aan het licht. Niet alleen komen zij er openlijk vooruit betrokken te zijn bij de inkoop van medische voorraden ter bestrijding van het coronavirus, ook wordt er bekend gemaakt hoe de Mossad Europese landen helpt terreur te bestrijden.

Het besluit van Duitsland vorige week om ook de politieke tak van Hezbollah te verbieden, werd sterk beïnvloed door informatie van de Mossad, meldde de Israëlische nieuwszender Channel 12 zaterdagavond.

De informatie bevatte belastende details over Hezbollah-agenten op Duitse bodem. Om de informatie te verzamelen is de Mossad gedurende een aantal maanden bezig geweest met een complexe operatie.

Een van de ontdekkingen van de Mossad was een opslagplaats van Hezbollah-agenten in Zuid- Duitsland, waar honderden kilo’s ammoniumnitraat om explosieven te maken werden gevonden.

Ook gaf de Mossad informatie over Sjiitische zakenlieden die waren betrokken bij transacties met het witwassen van geld, waarbij miljoenen euro’s op bankrekeningen van Hezbollah werden gestort.

Maar Duitsland is niet het eerste voorbeeld waar informatie van de Mossad tot actie leidde tegen Hezbollah of andere terreurgroepen, waaronder Iran. Met doorgaans verbetering van de betrekkingen met een Europees land.

In december 2019 werd gemeld dat de Mossad achter de succesvolle inspanningen van Denemarken stond om een ​​cel van 20 terroristen te arresteren die bezig waren met het plannen van een aantal aanslagen.

Deense veiligheidsbeambten arresteerden de terroristen en namen verschillende wapens in beslag op basis van tips van de Israëlische spionagedienst.

Daarnaast hielp de Mossad Bulgarije door informatie te verstrekken die het land in staat stelde de zaak van een terroristische aanslag op Israëliërs in 2012 te kraken.

Eerder onthulden in 2019 premier Benjamin Netanyahu en Mossad-directeur Yossi Cohen de betrokkenheid van de dienst bij het voorkomen van complot van ISIS om een vlucht tussen Sydney en Abu Dhabi te op te blazen.

Netanyahu zei dat, hoewel hij geen bijzonderheden kon geven, mensen het terroristische complot van Sydney kunnen ‘vermenigvuldigen met ongeveer 50’ zou Israël niets hebben gedaan om deze aanslagen te voorkomen.

Er zijn ook berichten verschenen over mogelijke Israëlische betrokkenheid om Turkije, Nederland, Denemarken en Zweden te helpen bij het voorkomen of oplossen van aanvallen door Iran en zijn bondgenoten.

“Een Iraanse diplomaat in Wenen wilde een bomaanslag in Frankrijk voorbereiden”, zei Cohen en voegde er aan toe:” Hij is nu gearresteerd en andere leden van de terreurcel werden gearresteerd in België.”

Leden van de Israëlische inlichtingengemeenschap “zijn nauw betrokken bij de pogingen om deze bedreigingen te dwarsbomen voordat ze onschuldigen doden”, zei hij. “We werken schouder aan schouder met andere landen om meer doden te voorkomen.”

Er zijn situaties geweest waarin sommige landen de VS of Israël onder druk hebben gezet over de nucleaire impasse. Waarvan de Israëlische inlichtingendienst kon aantonen dat dit plaats vond na Iraanse inmenging.

Of het nu om Duitsland, Denemarken, Bulgarije, Frankrijk of andere landen gaat, het altijd waakzame oog van de Mossad is een krachtig instrument. Niet alleen voor het vergaren van informatie, maar ook voor het beïnvloeden van buitenlands beleid.