Israëls minister van Defensie: “Israëlisch biologisch instituut heeft een antilichaam ontwikkeld tegen coronavirus”

Ter illustratie. Screenshot YouTube

Tussen al het nieuws over versoepeling van de restrictie regels in Israël, was er nog een belangrijk bericht, namelijk die van de minister van Defensie Naftali Bennett. Hij verklaarde dat hij gisteren getuige was van een “belangrijke doorbraak” door het Israëlische Institute for Biological Research (IIBR) van het ministerie van Defensie, die een antilichaam tegen COVID-19 heeft ontwikkeld.

De ontwikkelingsfase is afgerond en het instituut is overgegaan tot de aanvraag van een patent voor massaproductie van een COVID-10 antilichaam, liet Bennett weten.

Tijdens een bezoek aan het laboratorium van het Israel Institute for Biological Research, een instituut van de staat, kreeg Bennett het antilichaam te zien dat het virus op een monoklonale manier aanvalt en in het lichaam van besmette mensen kan neutraliseren”, aldus een verklaring van het Ministerie van Defensie.

Volgens de verklaring is de ontwikkeling van het antilichaam voltooid. Het instituut is bezig met het patenteren van het antilichaam en in de volgende fase zullen onderzoekers “internationale bedrijven benaderen om het antilichaam op commerciële schaal te produceren.”

“Ik ben trots op de medewerkers van het instituut voor deze geweldige doorbraak”, zei Naftali Bennett. “De Joodse creativiteit en vindingrijkheid zorgden voor deze geweldige prestatie.”

Vorige maand kondigde het IIBR aan dat het biologisch instituut begonnen was met het testen van het op antilichamen gebaseerde prototype van het vaccin op knaagdieren.

Het was niet meteen duidelijk of de doorbraak die aan Bennett werd gepresenteerd, een aanvulling was op de vooruitgang die het in april had gemeld en er werden geen verdere details verstrekt.

Uit de verklaring werd niet duidelijk of er al proeven op mensen zijn gedaan.

Het IIBR is ook betrokken bij de plasma-verzameling van mensen die hersteld zijn van een infectie door het nieuwe coronavirus, in de hoop dat dit het onderzoek zou kunnen helpen.

Een tweede Israëlisch onderzoeksteam, MigVax, heeft ook gemeld dat het de eerste fase van ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus nadert. Vorige week heeft het een investering van 12 miljoen dollar van OurCrowd veiliggesteld om het pad naar klinische proeven te versnellen.

Premier Benjamin Netanyahu beloofde eerder op maandag 60 miljoen dollar aan een internationale donorconferentie die geld aan het inzamelen is voor de gezamenlijke strijd tegen de pandemie van het coronavirus.

“Zoals alle landen probeert Israël nu het juiste evenwicht te vinden tussen het beschermen van de gezondheid van onze burgers door het voorkomen van een nieuwe piek van infecties en het mogelijk maken van de heropening van onze economie, maar uiteindelijk om zowel de volksgezondheid als de nationale welvaart te garanderen, moeten we allemaal samenwerken om de diagnostiek te verbeteren, therapieën te versnellen en uiteindelijk een vaccin te ontwikkelen”, zei hij in een vooraf opgenomen bericht tijdens de virtuele belofte.

“Ik ben ervan overtuigd dat de toonaangevende onderzoeksinstellingen van Israël, onze wereldberoemde wetenschappers en onze unieke cultuur van innovatie ons in staat kunnen stellen een belangrijke rol te spelen bij het ontwikkelen van oplossingen op alle drie de fronten”, vervolgde Netanyahu.

“We hopen met andere landen samen te werken om onze unieke mogelijkheden te benutten om oplossingen te vinden, waar iedereen baat bij heeft.”

Het biologische instituut is een wereldberoemd onderzoeks- en ontwikkelingsbureau, met de meest ervaren onderzoekers en wetenschappers die beschikken over een hoogwaardige infrastructuur. Er werken meer dan 50 wetenschappers bij het instituut voor onderzoek naar en ontwikkeling van een medische remedie tegen het coronavirus.

Correctie: In de titel van dit artikel stond vermeld dat het een coronavirus vaccin betreft. Dit is niet juist. Het betreft een antilichaam. Als iemand al ziek is, kan de antistof voorkomen dat de ziekte zich verder verspreidt door het lichaam.