Wat schrijven de Hebreeuwse kranten vandaag?

Voorzitter van het Hooggerechtshof ayut. Screenshot tv

Voorzittershamer en monddoekjes: In een live op tv uitgezonden rechtszaal drama debatteerde het Hooggerechtshof op zondag en maandag over de bezwaren of premier Benjamin Netanyahu legaal een regering kan vormen terwijl hij strafrechtelijk wordt vervolgd en of zijn eenheidsregering met Blue & White leider Benny Gantz, die een herziening van de quasi-constitutionele basiswetten omvat, wettelijk door mogen gaan.

 • Toen de hoorzitting van zondag over Netanyahu werd afgesloten, gaf het uitgebreide panel van elf rechters aan dat ze niet waren overtuigd door de argumenten van de indieners. Ze zullen hun uitspraak later in de week bekendmaken.
 • De hoorzitting van maandag over de eenheidsovereenkomst wordt ook nauwlettend in de gaten gehouden, want als de overeenkomst die een einde maakte aan bijna 18 maanden van politieke impasse wordt gediskwalificeerd, zou Israël voor een veel gevreesde vierde verkiezingsronde kunnen komen te staan.
 • “De beslissing over Netanyahu “, luidt de voorpagina van Yedioth Ahronoth, hoewel er nog geen uitspraak wordt verwacht.
 • Israel Hayom, het fanclub blad van Netanyahu, verwijst naar de hoorzitting over de eenheidsovereenkomst, door te schrijven dat de gesprekken van maandag een “noodlottig debat zijn dat de vierde verkiezingen dichterbij kan brengen”.
 • In hun berichtgeving omzeilen de kranten voorspellingen over de manier waarop de rechters zullen beslissen over de kandidatuur van Netanyahu, maar ze brengen allemaal de berisping door de hooggerechtshof president Esther Hayut tegen de verzoekers die tegen hem zijn, nadat een advocaat een waarschuwing had geroepen van de voormalige Likud-leider Menachem Begin dat ‘Als de toren van gerechtigheid valt’ is er geen redder voor de mensheid. Dat was een verwijzing naar de rechtse inspanningen van de afgelopen jaren om het Hooggerechtshof te verzwakken.
 • ‘Deze claim is ongepast. Er valt geen toren. We spraken eerder over populisme, dit is populisme van dezelfde maat. Het kan niet zijn dat één kant hier zal staan ​​en zeggen dat als we zijn positie niet accepteren, de toren zal vallen, ‘ berispte voorzitter van het Hooggerechtshof Hayut, hem.

Rechtbank of publieke opinie: In Haaretz beschuldigt Mordechai Kremnitzer Netanyahu ervan opzettelijk het publiek te misleiden met zijn beweringen dat de rechtbanken erop uit zijn hem te beschuldigen met verzonnen strafrechtelijke vervolging.

 • “In dit geval werd de Israëlische kiezer onderworpen aan een ongekende leugen campagne, waarin werd beweerd dat de gerechtelijke autoriteiten de aanklachten die hij niet had gepleegd,“ had opgestapeld ”om hem ten val te brengen en dat hij het vermoeden in onschuld behoudt in de publieke sfeer. Velen werden misleid en op een dwaalspoor gebracht. Deze campagne werd georganiseerd door een verdachte en beklaagde, die dankzij zijn positie en acties echte controle over delen van de media wist te krijgen en invloed op de rest ervan kon uitoefenen. In een normaal land had hij zijn positie veel eerder moeten verlaten, zoals hij zelf van Ehud Olmert eiste, en dan had hij een groot deel van het publiek niet kunnen misleiden.
 • “De erfzonde van zijn voortdurende heerschappij onder deze omstandigheden zorgde ervoor dat hij herkozen werd (nadat de verkiezingen waren opgeschoven om de publicatie van de beschuldigingen te voorkomen). We hebben hier nog nooit zoiets gehad en het lijkt ook een zeldzaam gezicht in de wereld te zijn. ‘De wens van de kiezer’, die de kern vormt van de gerechtelijke discussie, wat is het gewicht ervan? ”
 • De pro-Netanyahu Israel Hayom, waarschijnlijk de zwaaiende media waarnaar Kremnitzer verwees, onderstreept zijn punt sterk door een aanval op de rechterlijke macht te lanceren en te verwijzen naar samenzweringen door juridische ambtenaren om Netanyahu uit zijn ambt te verdrijven.
 • Analist Haim Shine schrijft: “Het rechtssysteem, inclusief het Hooggerechtshof, de procureur-generaal en de vervolging, bevindt zich op een van de dieptepunten in de geschiedenis van de staat. Wanneer het rechtssysteem elke dag het vertrouwen van het publiek blijft verliezen, wordt er een rood waarschuwingslampje afgegeven voor democratie en de rechtsstaat. Een van de belangrijkste boosdoeners voor het verlies van dit vertrouwen is Dr. Avichai Mandelblit. De publicatie van de aanbeveling voor aanklachten tegen Netanyahu door de procureur-generaal, zeer dicht bij de verkiezingen, maakte veel burgers onrustig. Het heersende gevoel was dat het een poging was om de uitslag van de verkiezingen ten gunste van Blue & White te beïnvloeden en specifiek ten voordele van Blue & White MK Gabi Ashkenazi.
 • Dit laatste punt verwijst naar de zogenaamde Harpaz-affaire die Mandelblit en Ashkenazi met elkaar verbond, waarvan de procureur-generaal door het Hooggerechtshof werd vrijgesproken. De supporters van Netanyahu hebben onlangs de zaak nieuw leven ingeblazen in een poging Mandelblit in diskrediet te brengen.
 • ‘Het publiek kan niet beslissen over vrijstelling of veroordeling, daar zijn de rechtbanken voor’, vervolgt Shine. ‘Maar de miljoenen kiezers die op de Likud onder leiding van Netanyahu stemden en voor de rechtse partijen, die vóór de verkiezingen zeiden dat ze met Netanyahu zouden meegaan, hebben in hun stem een ​​motie van wantrouwen uitgesproken in de beslissingen van de procureur-generaal en de vervolging. Dit was niet alleen gebaseerd op het vermoeden van onschuld, maar ook op de kwesties zelf. Het merendeel van het publiek gelooft niet dat Netanyahu een crimineel is en is ervan overtuigd dat hij door de rechtbank zal worden vrijgesproken omdat deze zaken om politieke redenen aan elkaar zijn gehecht. ‘
 • Shine’s aanklacht tegen Mandelblit beschuldigt hem van belangenverstrengeling vanwege zijn eerdere banden met Ashkenazi in de Harpaz-affaire, en ging zelfs zo ver dat de procureur-generaal – die in 2016 door Netanyahu werd aangesteld – aangifte had gedaan om de voormalig IDF-chef – die toen nog niet aan het roer stond van Blue and White – in functie te laten. Hij beweert “er was ongetwijfeld een sterk belangenconflict bij de beslissingen van Mandelblit over Netanyahu, aangezien Gabi Ashkenazi een van de leidende kandidaten was tegen Netanyahu. “Welke echte waarde kun je in het licht hiervan toekennen aan de beslissingen van Mandelblit over Netanyahu”, beweert hij.
 • Het kantoor van Mandelblit zei in zijn advies aan het Hooggerechtshof dat er geen juridische belemmering was voor het vormen van een regering door Netanyahu.

Teleurgestelde demonstranten: Buiten het gerechtsgebouw, met een scherm dat de hoorzitting zondag uitzond, spreekt Haaretz’s Nir Hasson met demonstranten die al jaren demonstreren tegen Netanyahu en ook buiten het huis van de procureur-generaal in Petah Tikva, in Tel Aviv en in het hele land .

 • “Weinigen van de demonstranten hebben hun hoop gevestigd op de gerechtelijke procedure en hebben het nu al over hun voortdurende straatprotesten”, meldt hij, en hij citeert demonstrant Yishai Hadas, die zegt dat de bijeenkomsten moeilijker vol te houden zijn als een Likud-Blue & White regering is gevormd.
 • ‘Er wordt niet verwezen naar de morele kwestie, ze begraven die in een zee van juridische sofisterij. Het zou beter zijn als Netanyahu gewoon naar de rechtbank zou komen om te zeggen dat hij dictator wil worden en dat ze hem niet meer lastig moeten vallen ”, klaagt Hadas.

De Knesset bereidt zich voor: wanneer er uiteindelijk een film wordt gemaakt over Israëls nagel bijtende politieke sage, vereist de Hollywood-editie geen aanpassingen aan de echte verhaallijn om de spanning op te bouwen: zelfs als het Hooggerechtshof de eenheidsovereenkomst bespreekt, ziet Israël het vooruitzicht van een nieuwe verkiezing binnen 72 uur als er geen regering wordt gevormd. Likud en Blue & White maken zich op om de wetgeving te bevorderen en hun eenheidsovereenkomst in de wet te verankeren, inclusief wijzigingen van twee basiswetten, op voorwaarde dat het Hooggerechtshof ze niet neerhaalt.

 • Ze moeten donderdag wet worden, want dat is de deadline voor de Knesset om een ​​premier uit zijn midden te benoemen of nieuwe verkiezingen te houden. Het is onwaarschijnlijk dat de Knesset de nieuwe regering goedkeurt als de wetgeving die de rotatieovereenkomst tussen Netanyahu en Gantz verzekert, geen wet is geworden.
 • “In het geval dat het Blue & White niet lukt om alle amendementen tegen donderdag goed te keuren en een regering in te zweren, zijn er twee mogelijke scenario’s”, schrijven Moran Azulay en Yuval Karni in Yedioth Ahronoth. ‘De eerste: de premier zal president Reuven Rivlin moeten benaderen en om een ​​verlenging moeten vragen om een ​​regering op te bouwen, op voorwaarde dat 61 MK’s mee ondertekenen op het verzoek. Dit vooruitzicht is problematisch voor Blue & White, omdat het de handtekeningen aan Netanyahu zal moeten leveren en in de praktijk de teugels van de macht zal moeten overdragen. Het tweede scenario lijkt onpeilbaar: als 61 MK’s zo’n verzoek niet ondertekenen, zal de Knesset automatisch ontbinden en zijn we op weg naar een vierde verkiezingsronde. ‘
 • “Tegen de achtergrond van de politieke onzekerheid en terwijl ze wachten op de uitspraak van het Hooggerechtshof, blijven de partijen onderhandelen over de gezondheidsportefeuille. Blue and White eist de portefeuille, maar Likud heeft in ruil daarvoor drie anderen gevraagd. Op dit moment is er geen overeenstemming: Blue and White bood twee kleine portefeuilles en de functie van vice-minister, maar er was geen overeenstemming over welke ministeries. De inschatting is dat de onderhandelingen over de gezondheidsportefeuille pas in een hogere versnelling zullen worden gezet nadat duidelijk is gemaakt of het Hooggerechtshof delen van de overeenkomst zal diskwalificeren, en zo ja, welke delen. “

Corona, we kenden u nauwelijks: het is echter niet allemaal juridische ondergang en politieke somberheid in Israël, aangezien het land een scherpe daling ziet in het aantal virusgevallen.

 • Slechts 23 nieuwe gevallen van het coronavirus werden gediagnosticeerd in de afgelopen 24 uur volgens cijfers van het Ministerie van Volksgezondheid die zondagavond zijn vrijgegeven, de laagste dagelijkse stijging in de afgelopen zes weken, waarmee een trend wordt voortgezet die erop wijst dat de uitbraak in Israël grotendeels onder controle is.
 • Het aantal patiënten aan de beademingsapparaten blijft ook dalen en bedroeg 76. Het dodental is 234.
 • Door de sterke daling is Israël in staat gesteld zich ‘open te stellen’ en te overwegen een reeks beperkingen te beëindigen.
 • Haaretz meldt dat het ministerie van Volksgezondheid, dat de besluitvorming over de virusbeperkingen heeft gedomineerd, het plan van het ministerie van Financiën, dat de economie tegen 14 juni volledig heropend zou hebben, niet zou uitsluiten, met winkelcentra en sportscholen die mogelijk deze week al hun activiteiten hervatten.
 • Maar tegelijkertijd was daar het bericht dat een 45-jarige vrouw naar verluidt zaterdag in het Hillel Yaffe Medical Center in Hadera werd opgenomen met koorts en pijn op de borst en positief werd getest op het coronavirus – een maand nadat ze het virus opliep en werd ontslagen uit dat zelfde ziekenhuis nadat ze hersteld was. Ondanks veel vergelijkbare meldingen van herinfecties, voornamelijk in Zuid-Korea, en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) die vorige maand zei dat er geen bewijs was dat mensen die hersteld zijn van COVID-19 en antilichamen hebben, beschermd zijn tegen een tweede infectie, was de consensus onder de meeste experts dat deze berichten te wijten zijn aan problemen met de coronavirus-tests.