Hoe het coronavirus wereldwijd Joodse gemeenschappen heeft geraakt

Beth Shalom. Foto Cordaan

In veel grote joodse gemeenschappen over de hele wereld veroorzaakt het coronavirus nog steeds een verschrikkelijke tol. Onder de 8 miljoen Joden die in de diaspora wonen – meer dan de 6,7 miljoen in Israël – loopt het dodental in de duizenden en stijgt het nog steeds.

Het is onmogelijk om precies te zeggen hoeveel Joden zijn overleden aan COVID-19 omdat regeringen de dood van hun Joodse burgers niet apart tellen en in de meeste plaatsen heeft de Joodse gemeenschap geen volledige boekhouding van degenen die hun leven hebben verloren .

Het is duidelijk dat het Joodse sterftecijfer in de diaspora exponentieel hoger is in vergelijking met Israël, waar op het moment van schrijven 240 mensen aan het virus zijn overleden, en duidelijk is dat het virus de Joodse gemeenschappen wereldwijd enorm heeft geraakt. Op veel plaatsen is het infectie- en sterftecijfer onder joden ook veel hoger dan bij de lokale niet-joodse bevolking.

Hier is een blik op hoe sommige Joodse bevolkingsgroepen over de hele wereld worstelen met coronavirus, samengesteld door JTA.

Nederland

In tegenstelling tot de rest van Europa heeft Nederland nooit een strikte coronavirus lockdown gehad. Beth Shalom, een joods bejaardentehuis in Amsterdam, met een eigen synagoge, een buurthuis en een aangrenzend woonhuis, kreeg te maken met een grote uitbraak. Het hield vast aan zijn opendeurbeleid tot 20 maart, zelfs toen het aantal besmettingen in het land begon te stijgen. Als gevolg hiervan werd het de zwaarst getroffen Joodse instelling, met tot nu toe 26 sterfgevallen van de 120 bejaarden die er wonen.

Nu zit Beth Shalom op slot, met veel bewoners opgesloten in hun kamers. Om hun eenzaamheid te verlichten, stuurde een in Nederland gevestigd bedrijf dat eigendom is van een Israëlisch-Nederlandse zakenman een kraan naar de faciliteit om familieleden naar de ramen van de bewoners te tillen zodat ze ze konden bezoeken zonder de veiligheid in gevaar te brengen.

In Nederland wonen ongeveer 40.000 joden met een bevolking van 17 miljoen. Het land heeft in totaal meer dan 4.500 gerapporteerde sterfgevallen.

Italië

Joodse bruiloft in Italië. Screenshot YouTube

Ongeveer drie weken na het begin van de grote uitbraak van het coronavirus in Italië werd de joodse gemeenschap op 16 maart met schokkend nieuws getroffen: Michele Sciama , een leider en voormalig hoofd van de joodse gemeenschap in Milaan, overleed aan het virus.

Het is bekend dat ongeveer een dozijn Italiaanse joden zijn overleden aan COVID-19, waarbij 29.000 Italianen zijn omgekomen. De Italiaans-Joodse gemeenschap heeft een website van de gemeenschap hergebruikt om de doden te herdenken en heeft andere manieren gevonden om de Joodse gemeenschap online te onderhouden. In Milaan organiseerde de gemeenschap de levering van voedsel en medicijnen aan oudere, aan huis gebonden Joden. Er wonen ongeveer 20.000 joden in Italië, met de grootste gemeenschap in Rome gevolgd door Milaan en Florence.

Frankrijk

Chabad rabbijn Andre Touboul overleed aan het virus. Foto Beth Hanna

De joodse gemeenschap in Frankrijk is met naar schatting 500,00 de grootste van Europa. Het is niet duidelijk hoeveel er onder de 25.000 doden van het coronavirus in het land vallen, maar het joodse gedeelte van de Thiais-begraafplaats bij Parijs dat jarenlang was gebouwd, is de afgelopen weken volgelopen en nadert zijn capaciteit.

De Franse vereniging van joodse artsen, AMIF, vertelde Haaretz dat het aantal Joodse infecties onevenredig hoog leek te zijn, mogelijk omdat Purim-vieringen als een vector voor de ziekte dienden en omdat de meeste Franse joden in Parijs of Straatsburg wonen, waar het infectiepercentage hoger is dan in de rest van het land.

In maart gaf Joel Mergui, een arts en president van de Consistoire-organisatie die Franse synagogen, joodse scholen en koosjere certificeringen beheert, een betraand radio-interview van een ziekenhuis-ICU aan Radio J, een joods station, en drong er bij de gemeenschap op aan zich te houden aan sociale afstand . Hij is sindsdien ontslagen uit het ziekenhuis. Onder de doden van de gemeenschap als gevolg van het virus is Andre Touboul , een rabbijn uit Chabad die een van de meest prestigieuze middelbare scholen van Frankrijk in Parijs leidde.

Marokko

Foto Moroccoworldnews

Hoewel het de thuisbasis is van slechts 1.500-2.000 joden onder een bevolking van 36 miljoen, heeft de gemeenschap maar liefst 1% van de bevolking verloren – minstens 15 doden – nadat een bruiloft in de stad Agadir naar verluidt als infectiehaard diende. Onder de doden bevinden zich twee familieleden van de leider van de Israëlische Labourpartij, Amir Peretz. Het totale sterftecijfer in Marokko is 180.

Argentinië

Foto via Israëlische ambassade in Argentinië

Ongeveer 10 Joden zijn gestorven aan het coronavirus in Argentinië uit een nationaal dodental van ongeveer 260. Met ongeveer 200.000 Joden is Argentinië de thuisbasis van de grootste Joodse gemeenschap in Latijns-Amerika. De meesten wonen in Buenos Aires, dat ook het COVID-19 epicentrum van het land is. Het land van 40 miljoen is sinds 20 maart afgesloten, waardoor het nationale besmettingspercentage relatief laag is.

Groot-Brittannië

Foto Chabad

n Groot-Brittannië zijn minstens 366 joden gestorven, wat neerkomt op ongeveer 1,7% van alle sterfgevallen in een land waar slechts 0,3% van de bevolking bestaat uit joden. Er zijn verschillende theorieën waarom het Joodse sterftecijfer bijna zes keer zo hoog is als dat van de algemene bevolking, waaronder hun onevenredige vertegenwoordiging in de hotspot van Londen, hun relatief hoge leeftijd en het falen om al vroeg sociale distantie te beoefenen in sommige haredi-orthodoxe buurten .

Onder de doden waren Avrohom Pinter, een van de meest invloedrijke rabbijnen in Stamford Hill, de wijk Haredi in Noord-Londen, en de eerste Britse rabbijn die als gemeenteraadslid diende, filantroop Irving Carter en Yehuda Yaakov Refson , de oudste Chabad-rabbijn in de stad Leeds.

New York

Orthodox Joodse familie in Brooklyn. Foto Wikipedia

Het gebied van New York is de thuisbasis van de grootste joodse gemeenschap buiten Israël, met naar schatting 2 miljoen joden, inclusief de buitenwijken in Noord-New Jersey, Westchester en Long Island. Het virus heeft via deze gemeenschappen een weg van vernietiging afgelegd. Halverwege april meldden de Haredi-media alleen al in New York City meer dan 700 doden. Volgens de statistieken van de gezondheidsafdeling van de stad volgen de postcodes met de hoogste coronavirusinfectiepercentages nauw met de chassidische wijken van de stad: Borough Park, Williamsburg en Crown Heights, allemaal in Brooklyn.

Ondertussen tonen cijfers aan dat het aantal thuisdoden in Borough Park en Williamsburg in maart en begin april meer dan 10 keer hoger was dan in dezelfde periode vorig jaar. De meeste van die sterfgevallen waren waarschijnlijk te wijten aan het coronavirus, zei burgemeester van New York, Bill de Blasio.

Rabbi Mayer Berger, directeur van operaties bij de Chesed Shel Emes Burial Society in Brooklyn, zei dat het aantal Joodse doden verviervoudigd is sinds het begin van de pandemie, waarbij de samenleving in de maand tussen Purim en Pesach 500 begrafenisrituelen afhandelde.

“Het is niet in Iran en het is niet in Syrië of video’s uit verschillende landen waar je lichamen ziet staan”, vertelde hij aan The New York Times . ‘Dit is New York.’

Zo’n 320.000 mensen zijn positief getest op het virus in de staat New York en meer dan 19.500 zijn gestorven, meer dan 13.724 in New York City, de thuisbasis van meer dan 1,2 miljoen Joden.

In het Parker Jewish Institute, een Joods verpleeghuis op Long Island, waren naar verluidt 179 patiënten positief getest op het virus en stierven er medio april minstens 57. Verpleegkundigen meldden dat ze vuilniszakken droegen als beschermende jassen (de faciliteit ontkende dat dit het geval was) en maskers hergebruikten als gevolg van een tekort aan apparatuur.

In New Jersey, de staat met de op drie na grootste joodse bevolking, zijn meer dan 128.000 mensen positief getest en zijn er ongeveer 8000 overleden. Meer dan 1.200 doden komen uit Bergen County, de thuisbasis van de grootste joodse gemeenschap in de staat.

Elders in de VS

synagoge Emanu-El in Charleston, SC, voorlopig gesloten. foto Google StreetView

De VS heeft meer dan 1,2 miljoen bevestigde gevallen en 70.000 bevestigde sterfgevallen als gevolg van coronavirus. Het bloedbad dat in New York en op een paar andere hotspots begon, verspreidt zich nu, gedeeltelijk gevoed door de onwil van sommige gouverneurs en burgemeesters om een ​​afsluiting af te dwingen.

In Massachusetts, de staat met het op twee na hoogste besmettingspercentage, rapporteerden twee joodse seniorenwoningen uit hetzelfde netwerk in de buurt van Boston medio april ten minste 32 coronavirussterfgevallen. Meer dan de helft van de 430 bewoners testte in verpleeghuizen in dat netwerk op het virus op positief.

Na New York, New Jersey en Massachusetts hangen andere staten met de hoogste virusinfectiecijfers nauw samen met waar Joden wonen: Pennsylvania, Illinois, Californië, Michigan en Florida. Samen zijn deze acht staten de thuisbasis van ongeveer 75% van de ongeveer 7 miljoen Joden in Amerika. Amerikaanse joden zijn ook onevenredig ouder, met 26 procent ouder dan 65 jaar, volgens een onderzoek uit 2018 , waardoor ze een hoger risico op overlijden lopen als ze COVID-19 krijgen.

In sommige staten waar gouverneurs bedrijven heropenen, zoals Texas, Georgia en South Carolina, gaan synagogen voorzichtiger te werk en luisteren ze naar gezondheidsautoriteiten die afraden om te heropenen.

Onder de Amerikaanse joden die zijn gestorven aan het coronavirus: Grammy en Emmy-winnende singer-songwriter Adam Schlesinger ; de Novomisker rebbe, Rabbi Yaakov Perlow ; oude Brooklyn-politicus Noach Beste ; Stanley Chera , een vastgoedmagnaat en vriend van president Donald Trump, een pijler van de Syrisch-Joodse gemeenschap; “Saturday Night Live” muziekproducent Hal Willner ; acteur Mark Blum ; en socioloog William Helmreich .