HaCarmel: Poging tot brandstichting en ruit ingeslagen

Foto: Federatief Joods Nederland (FJN)

Voor de vijfde keer in twee en half jaar tijd heeft er vandaag een aanval plaatsgevonden op koosjer restaurant HaCarmel in Amsterdam (video). Er is geprobeerd de Israëlische vlag in brand te steken. Hierbij is een ruit ingeslagen. Dat heeft Federatief Joods Nederland (FJN) laten weten en is inmiddels bevestigd door de Amsterdamse politie.

Volgens FJN van advocaat Herman Loonstein, tevens de advocaat van koosjer restaurant HaCarmel, heeft de politie snel een verdachte aangehouden. Het zou volgens omstanders gaan om een “allochtoon uitziende man”. Bij de aanhouding zou pepperspray zijn gebruikt.

CIDI-medewerker Hidde van Koningsveld schrijft op Twitter: “Goed dat de politie de aanvaller snel heeft opgepakt, maar als ook hij binnen no-time weer op straat staat met een aanklacht wegens ‘vernieling’ heeft Ferd Grapperhaus wat uit te leggen.”

De gemeente Amsterdam was voornemens om de beveiligingscamera’s bij HaCarmel weg te halen, omdat het veiligheidsrisico verweken zou zijn. Mede door verzet van de restaurant eigenaar is dat niet doorgegaan.

Eind 2017 werden de ruiten van HaCarmel ingeslagen door een Syrische vluchteling. Hij droeg een Palestijnse vlag om zijn schouders. De man werd door de rechtbank ontoerekeningsvatbaar verklaard. Het was de start van een reeks aanvallen.

In januari van dit jaar werd een verdacht pakket aangetroffen. Het bleek achteraf om een nepbom te gaan.


Reactie van de Israëlische ambassadeur in Nederland:

<br />

Reactie politie Amsterdam:

Advertentie (4)