Het jaarlijkse documentaire festival van Tel Aviv dit jaar online (video’s)

Golda Meir in de documantaire “Golda”. Screenshot YouTube

Docaviv, het jaarlijkse documentaire festival van Tel Aviv, kan vanwege de beperkingen rond het coronavirus niet plaatsvinden. Maar een verkorte versie van het jaarlijkse Israëlische documentaire filmfestival in online te bekijken.

Er wordt een online selectie geboden van 20 documentaires, waarvan de helft internationaal en de andere helft Israëlisch. De documentaires kunnen worden bekeken van 13 tot 23 mei. Het evenement zelf is verplaatst van mei naar 3-12 september, in de hoop dat het publiek naar de Cinematheque in Tel Aviv kan komen.

Voorlopig heeft het filmfestivalteam een kleine bundel films samengesteld, waarvan de meeste al op eerdere Docavivs zijn vertoond. De uitzondering is Kingmaker, een fascinerend werk over Imelda Marcos, de in zichzelf gekeerde voormalige first lady van de Filipijnen. De documentaire zou deze maand in Docaviv in première gaan.

Dina, een Sundance Film Festival-winnaar over een vrouw met speciale behoeften, geeft een andere kijk op de menselijke natuur.

Eerdere favorieten bij Docaviv waren Finding Vivian Maier, over de ontdekking van honderden prachtige foto’s en de verborgen mysteries van de vrouw die ze heeft gemaakt.

Een andere bijzondere documentaire is Golda, een film uit 2018 over de eerste en enige vrouwelijke premier van Israël. Deze wordt op maandag 18 mei om 19.00 uur vertoond, inclusief een webinar met de filmmakers.

Een andere pakkende Israëlische documentaire is “Open Your Mouth, een documentaire uit 2019 over drie 12-jarige Arabische jongens uit de onrustige stad Lod. Zij ontmoeten een zangleraar die vastbesloten is om ze aan het zingen te krijgen.

Alle films zijn 12 uur beschikbaar vanaf het begin van hun vertoning. De webinars in sommige filmvertoningen zijn gratis, maar kijkers moeten zich van tevoren registreren. Er is een vergoeding van 10 shekel(2,60 euro) voor elke film of een vast tarief van 80 shekel (21 euro) voor het bekijken van alle 20 films.

Alle informatie is hier te vinden.

Advertentie (4)