Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israël vandaag?

Markten zijn weer open. Screenshot YouTube

We zijn teruggggggggg: Nu het kwik stijgt, het aantal nieuwe coronavirus-infecties daalt en bijna alles behalve sommige scholen en restaurants weer open is, verklaren de Israëlische media dat we bijna COVID-19 hebben overwonnen.

  • “We zijn terug”, leest de kop van Yedioth Ahronoth op de voorpagina, versierd met foto’s van mensen die winkelen in winkelcentra, openluchtmarkten en zwetende mensen in de sportschool.
  • “Als er één afbeelding is die meer dan wat dan ook de Israëlische norm symboliseert, dan zijn het shoppers die de markten en winkels voor het weekend bevolkten. Gisteren, zo leek het, begon Israël eindelijk weer normaal te worden, zij het een beetje anders, in de schaduw van het coronavirus.’
  • “Deze week had Israël het recht om een ​​overwinning te behalen – hoe tijdelijk en gedeeltelijk ook – op het coronavirus”, schrijft Amos Harel in Haaretz, hoewel hij, net als anderen, opmerkt dat Israël nog steeds niet uit de corona problemen is.
  • “Het moeilijkste deel van de crisis ligt nog in het verschiet, in de economische schade op lange termijn”, voegt hij eraan toe, en merkt op dat premier Benjamin Netanyahu, die beweerde dat Israël tot dusver relatief ongedeerd ontsnapte, op zoek zal gaan naar partners die de schuld krijgen van de economische ineenstorting.
  • Er komt nog meer aan, met het nieuws van Channel 12 dat zondag naar verwachting ook verdere beperkingen op bijeenkomsten zullen worden opgeheven, waarbij tot 50 mensen waarschijnlijk worden toegelaten tot bruiloften en andere evenementen.

Niet helemaal normaal: het KAN-netwerk meldt dat de politie vreest dat stranden tijdens het weekend worden overspoeld met zon en surfaanbidders, naarmate de temperatuur stijgt.

  • Volgens het bericht is het probleem dat de stranden officieel nog gesloten zijn, maar wel openstaan ​​voor degenen die watersport beoefenen: “De hier-en-niet-daar-situatie creëert een handhavingsprobleem – en brengt ook levens in gevaar en de politie maakt zich zorgen over de gevolgen.”
  • Itamar Grotto, adjunct-directeur van het Ministerie van Volksgezondheid, zegt tegen Army Radio dat ‘tegen eind mei we meer plaatsen kunnen openen, maar dit zal niet volledig normaal zijn. De paarse certificering [speciale beperkingen voor winkels] zal nog een tijdje blijven bestaan. ”
  • Een ander direct probleem is de opening van kleuterscholen en kinderdagverblijven op zondag, hoewel ze drie dagen later weer gesloten zullen zijn voor de kleine Lag B’Omer vakantie, die een vakantiedag zou moeten zijn.
  • Echter, leraren die weer op het goede spoor willen komen, worden door hun vakbond gevraagd (of krijgen de kans) om vrijwilligerswerk te doen, volgens verschillende Hebreeuwse media-rapporten, en het is niet verwonderlijk dat de suggestie niet wordt toegejuigt door vakbondsleider Yaffa Ben David , die het verzoek wel heeft ondertekend.
  • “Yaffa Ben David heeft de kleuterleraren in de vuurlinie gezet met haar oproep voor leraren om vrijwilligerswerk te doen tijdens Lag B’Omer”, schrijft Channel 12 over de reactie van de leraar op Facebook.

 Big Brother in het lab: Channel 13 nieuws meldt dat Israël, als onderdeel van het openen, een systeem zal introduceren, zoals dat wordt gebruikt in Taiwan en Zuid-Korea, dat potentiële coronavirus dragers zal vinden en testen, en als ze positief testen, zal iedereen die twee weken daaraan voorafgaand in de buurt was op de hoogte stellen, zodat ze in quarantaine kunnen gaan.

  • Volgens het kanaal zullen epidemiologische onderzoeken worden uitgevoerd via zowel telefonische tracking als door een team van onderzoekers om dragers te vinden, en er zal zelfs een telefoonlijn zijn waar mensen kunnen bellen om informatie te geven over mensen die het virus dragen.
  • Als dat allemaal bekend voorkomt, komt dat omdat het het exacte hetzelfde systeem beschrijft dat bestaat toen toen de pandemie nog een epidemie was en corona nog steeds een biertje, hoewel dat het kanaal niet weerhoudt om er ademloos over te rapporteren als een grote vooruitgang.
  • Ondertussen kijkt de New York Times naar andere vorderingen die door Israël worden gepusht om te proberen het virus te testen via stemanalyse, geur of zelfs gezichtsherkenningstechnologie, waarbij het de door het leger geleide hersens die dit idee bedenken, vergelijkt met de DARPA van het Pentagon (het lichaam dat internet, GPS en nog veel meer heeft uitgevonden).
  • Volgens het rapport wordt de gezichtsherkenningstechnologie al gebruikt om mensen in ziekenhuizen zonder maskers te markeren en om mensen te vinden die in contact stonden met virusdragers.
  • “De nationale onderneming verbindt voor het eerst grote ziekenhuizen en onderzoeksinstituten met de geroemde hightechsector van Israël en zijn militaire-industriële kolossen: Elbit Systems, Israel Aerospace Industries en Rafael Advanced Defence Systems, de bedrijven achter Israëls arsenaal aan onbemande voertuigen , raketten en opgevoerde straaljagers ”, bericht de krant.
  • De NYT meldde eerder dat Israël een massale gerandomiseerde serologische studie zou starten om een ​​beter beeld te krijgen van de verspreiding van het virus in het land, maar op vrijdag meldt Yedioth dat Bar Siman-Tov van het Ministerie van Volksgezondheid te maken krijgt met kritiek over het programma, dat alom werd geprezen.
  • Volgens de krant zeggen laboratoria dat ze op geen enkele manier kunnen doorgaan met het uitvoeren van zoveel tests en dat tests voor andere ziekten, zoals hiv, dan op de lange baan worden geschoven. ‘Ik ben het hier niet mee eens. Als ze me overweldigen met serologische tests, zullen andere tests worden uitgesteld, en dit is een geweldig recept voor fouten, ‘wordt het niet nader genoemde hoofd van een groot laboratorium geciteerd.

Als het je in eerste instantie niet lukt: Tegelijk met de opening van Israël lijkt de regering vorm te krijgen, waarbij Netanyahu donderdag de knipoog krijgt om een ​​coalitie te vormen en premier te blijven als onderdeel van een deal voor het delen van macht met blauw en wit hoofd Benny Gantz.

  • Walla’s Tal Shalev schrijft dat Netanyahu reden heeft om de champagne te laten knallen, tussen de overwinning van het coronavirus en zijn laatste show van politieke tovenarij. Maar net als bij de vrees voor een virale comeback, blijven er nog open vragen over de coalitiedeal, zelfs nadat het Hooggerechtshof heeft besloten om niet in te grijpen.
  • “Netanyahu is gefocust op één clausule: de rechters hadden inderdaad geen probleem dat hij anderhalf jaar lang premier zou worden, maar hebben zich nog niet uitgesproken over het tweekoppige mechanisme van Netanyahu en Gantz in het premierschap, een nieuwe en onbekende juridische situatie, en hebben geen uitspraak gedaan over een regeling die het mogelijk maakt dat de premier doorgaat met dienen, zelfs als hij wordt aangeklaagd”, schrijft ze.
  • Haar vader, Chemi Shalev van Haaretz, schrijft een soortgelijke conclusie over het vermogen van de rechtbank om zich in de toekomst tegen Netanyahu uit te spreken: ‘Hoewel men niet kan ontkennen dat het Hooggerechtshof Netanyahu een zeldzame, zo niet onvoorwaardelijke bevestiging heeft verleend, is zijn beslissing in veel opzichten een Trojaanse paard. Terwijl het Netanyahu en zijn overeenkomst met Gantz een koosjer stempel gaf, benoemde de rechtbank zichzelf tot kashrut-toezichthouder voor de toekomst, wat aangeeft dat ze bereid is delen van het coalitieakkoord te annuleren zodra deze zijn verwezenlijkt. ‘
  • Hoewel er al minstens één verzoekschrift is ingediend en velen van mening zijn dat er nog meer zullen komen, zegt Yesh Atid-Telem MK Meir Cohen tegen Army Radio dat hij niets van zijn oppositie-leidende partij mag verwachten: ‘Ik denk niet dat we een verzoekschrift moeten indienen na de beslissing van het Hooggerechtshof. Mijn partij en ik begrijpen dat dit de uitspraak is en respecteren het, je hoeft niet over alles naar de rechtbank te rennen. ‘

De argumenten pleiten: Ondanks het schijnbare zegel van goedkeuring dat Netanyahu is verleend, heeft de redacteur van Israel Hayom, Boaz Bismuth, alleen kritiek op de rechtbank omdat het de petities tegen Netanyahu en de coalitiedeal heeft toegestaan en behandeld.

  • “Deze hele poppenkast had moeten worden vermeden, ondanks de positieve beoordelingen die het opleverde – en persoonlijk geef ik de voorkeur aan een goed juridisch debat boven reality-tv, vooral met het resultaat zoals het was. De unanieme uitspraak bewijst hoe vreemd deze discussie was. Het doel van het Hooggerechtshof is om juridische uitspraken te doen, niet om cijfers uit te delen.
  • In hetzelfde artikel beschuldigt Jacob Bardugo het Hooggerechtshof ervan ‘bedwelmd door macht’ te zijn.
  • Yaron Dekel van de publieke omroep KAN schrijft dat het besluit van de rechtbank om tegen Netanyahu ‘OK’ te zeggen, maar de deur open te laten voor toekomstige uitdagingen, uiteindelijk zowel rechts als links kwaad maakte, terwijl alle rechters alleen maar probeerden om uit een politiek gevecht te blijven: “De rechters wilden voorkomen dat ze zich in het hart van een stormachtige politieke campagne zouden bevinden, waarin zij het hoofdonderwerp van Netanyahu zouden zijn. De rechters weten en hebben zelfs meer dan eens gezegd dat het zonder vertrouwen van het publiek moeilijk zal zijn om hun werk te doen. ”
  • In Yedioth noemt columniste Yedidya Stern de uitspraak een ‘overwinning van gezond verstand’, hoewel hij zou willen dat iedereen het gewoon met elkaar eens zou zijn en zou stoppen met vechten over het Hooggerechtshof door het naar extremen te duwen. ‘Uiterst rechts wil een revolutie tegen het gerechtelijke regime. uiterst links wil de status quo behouden om de democratie te ‘redden’, zegt hij. “We hebben een nieuwe manier van denken nodig, evenwichtig en afgemeten, die de rand gefrustreerd houdt en het land gezond houdt.”

Tot ziens, Sinai: The Wall Street Journal meldt dat het Pentagon de aanwezigheid van zijn troepen in de Sinai, als onderdeel van de vredesmissie van de Multinationale Kracht en Waarnemers tracht te verminderen, waardoor Israëlische bezorgdheid wordt gewekt.

  • “Amerikaanse functionarissen zeggen dat Israël, dat de vredeshandhavers beschouwt als een belangrijke controle op de Egyptische militaire activiteiten, tegen het streven is om troepen uit de Sinaï te verwijderen, en het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat de strijdmacht beschouwt als een symbool van het Amerikaanse leiderschap in de regio dat helpt bij consolideren van het Israëlisch-Egyptische vredesverdrag ” , meldt de krant.
  • Voormalig Obama-regeringsfunctionaris Andrew Miller vertelt de krant dat zonder de strijdmacht de grotendeels verborgen strijd van Egypte tegen jihadistische opstandelingen nog ondoorzichtiger zou worden, wat een reden zou kunnen zijn voor Caïro om de stap te steunen: “Ze zien ons als een belemmering. Ik denk dat ze de Sinai extra willen militariseren ‘, zegt hij.
  • Op Twitter zegt Michael Oren, voormalig ambassadeur in de VS, dat de VS twee keer moet nadenken over het terugtrekken van troepen.
  • Minister van Strategische Zaken Yuval Steinitz zei tegen Tel Aviv Radio dat Israël van plan is om de voorgestelde afname bij Amerikaanse ambtenaren ter sprake te brengen. ‘De internationale kracht in de Sinaï is belangrijk, en (de) Amerikaanse deelname eraan is belangrijk’, zegt hij volgens Reuters.
  • De voorgestelde intrekking komt met het filiaal van de Islamitische Staat in de Sinaï die nog lang is verslagen, volgens nieuws van Channel 13.
  • “De groep blijft niet alleen het Egyptische leger aanvallen, maar heeft recentelijk haar aanvallen opgevoerd. Hoogwaardige aanvallen op hoge militaire officieren, het veroveren van posten en het stelen van wapens op het schiereiland dat lang geleden veranderde in een Daesh-staat in Egypte ”, meldt het. ‘Ondanks de noodsituatie waarin het zich bevindt, is het Egyptische leger er jarenlang niet in geslaagd iets te doen om de impasse in de Sinaï te doorbreken.’

Advertentie (4)