Medisch directeur MDA waarschuwt: “coronavirus is nog niet voorbij, aanpak Israël moet anders”

Foto MDA

Raphael Strugo, de medisch directeur van Magen David Adom (MDA) – Israel’s equivelant van het Rode Kruis – zegt dat zodra er een nieuwe piek met coronavirus besmettingen zal komen, Israëli’s zich vermoedelijk niet meer in grote getalen aan de regels zullen houden. Dit zou volgens Strugo het gevolg zijn van te zware restricties bij de eerste golf, aldus verteld hij in een gesprek met de Times of Israël.

In rode lijnen was hij het eens met de aanpak van de regering-Netanyahu, maar hij had het desalniettemin op een aantal belangrijke punten anders aangepakt. De maatregelen waren volgens de medisch directeur “te hard en extreem”.

Strugo beklaagt zich ook dat regeringsleiders de burgers nu doen voorkomen alsof de strijd tegen het coronavirus gewonnen is, ondanks dat het MDA en het ministerie van Volksgezondheid blijven waarschuwen dat een tweede virus golf haast onvermijdelijk is.

“Ik denk dat de manier waarop de regering dit punt aangepakt verkeerd is. Het is een verkeerd gevoel wat nu bij het publiek leeft. In plaats van te vertellen dat het een ‘marathon’ wordt, hebben de burgers het idee dat we bijna aan de finish staan. Maar het is het niet voorbij”, waarschuwt Rufo.

Strugo was met de MDA een van de centrale figuren in het gevecht tegen het coronavirus in Israël, omdat MDA verantwoordelijk was voor het testen, thuisopname van patiënten en verschillende andere sleutelrollen vervulde.

Ook Strugo denkt dat een tweede golf bijna onvermijdelijk is, maar vreest dat burgers niet de wil hebben om opnieuw onderworpen te worden aan dezelfde maatregelen zoals bij de eerste golf.

Hij zei dat het beter zou zijn geweest als de regering “niet het hele land in quarantaine had gezet, maar “rode gebieden” had bepaald waar besmettingshaarden zijn. Ook is hij van mening dat de beperkende maatregelen alleen voor ouderen en mensen met een verhoogd risico had moeten gelden, maar niet voor de hele bevolking.

Advertentie (4)