Rechtse Yaminia partij van Naftali Bennett gaat in de oppositie

Naftalie Bennett en Ayalet Shaked. Screenshot YouTube

De Yamina-partij van de huidige minister van Defensie Naftalie Bennett, heeft zondagochtend verklaard in de komende Knesset in de oppositie plaats te zullen nemen.

De partij beschuldigt de inkomende regering ervan ‘links’ te zijn en dat premier Benjamin Netanyahu ‘grove minachting’ heeft getoond voor Yemina, nadat de onderhandelingen met de Likud over deelname aan de nieuwe regering waren mislukt.

“In het licht van de samenstelling van de nieuwe regering en haar klaarblijkelijke beleid als linkse regering onder leiding van Netanyahu en in het licht van het grove gebrek aan respect van de premier jegens Yamina en haar kiezers, heeft Yamina besloten om het publiek de komende termijn in oppositie te dienen en om van daaruit te vechten voor het nationalistische kamp ‘, zei de partij in een persverklaring.

De partij zei dat er uitvoerend met de Likud is onderhandeld, die volgens haar “ervoor gekozen heeft om het rechtse kamp en zijn rechtse partners te ontmantelen”.

In een wrange uithaal naar Netanyahu zei de partij dat het zich ‘zal voorbereiden op de dag na Netanyahu’ en zei dat die dag ‘over zes maanden’ zal komen. Yemina wil een rechtse alternatief vormen voor de Likud terwijl ze in oppositie is.

“Een rechtervleugel die niet bereid is het rechtssysteem aan de linkerkant uit te verkopen voor persoonlijk overleven”, zei Yamina in zijn verklaring. Dit was een verwijzing naar de concessies die Netanyahu en de Likud aan Blauw en Wit hebben gedaan over de controle van het ministerie van Justitie en de invloed op gerechtelijke benoemingen.

In een reactie naar de pers liet de Likud weten dat het de eerste regering in de geschiedenis van de staat vormt die de soevereiniteit over Judea en Samaria zal toepassen. Dat Yamina hier geen deel van zal uitmaken vanwege ruzie over ministeriële portefeuilles is volgens de Likud schandalig. “We hopen dat Yamina haar kalmte zal herwinnen, haar nationale verantwoordelijkheid zal tonen en een regering zal betreden die een historisch proces in de geschiedenis van het zionisme zal leiden.”

Advertentie (4)