El Al kan lening garantie van $400 miljoen krijgen van regering maar onder zeer moeilijke voorwaarden

Ter illustratie. Screenshot YouTube

De staat zal El Al Israel Airlines leninggaranties verstrekken voor 80% van een lening van $ 400 miljoen onder voorbehoud dat El AL, haar werknemers en de banken die de leningen verstrekken aan een reeks eisen voldoen, werd door alle deelnemers maandagavond overeengekomen tijdens een bijeenkomst op het Ministerie van Financiën.

Volgens de voorwaarden van de Israëlische regering moet de luchtvaartmaatschappij nog meer stroomlijnen dan het heeft voorgesteld in de reeds gepresenteerde plannen.

El Al zal 2.000 werknemers, ongeveer 33% van het personeel moeten ontslaan. Dat zal een operationele besparingen opleveren van $ 50 miljoen. Daarnaast moet een einde komen aan gratis vluchten voor personeelsleden en hun families, moeten senior executives en de raad van bestuur hun salaris verlagen, en moet de uitkering van dividenden aan de aandeelhouders tijdelijk worden gestopt.

Ook moeten de eigenaren een bedrag van NIS 100 miljoen € 25 miljoen) in het bedrijf stoppen of hun aandeel in het bedrijf met een gepast percentage verlagen.

De medewerkers van El Al hadden al afgesproken om hun recht op gratis vluchten voor een periode van vijf jaar op te geven.

In de afgelopen vijf jaar is NIS 200 miljoen (€ 50 miljoen) uitgekeerd aan de aandeelhouders. Het stroomlijningsplan dat El Al tijdens de besprekingen van maandagavond presenteerde, zou een jaarlijkse besparing van NIS 300 miljoen (€ 75 miljoen) opleveren.

In deze fase wil het Ministerie van Financiën in ruil voor de hulp geen extra aandelen in El Al ontvangen. Bronnen van het ministerie van Financiën zeiden: “Hoe erg de situatie ook is waarin de luchtvaartmaatschappij zich bevindt, het zou nog erger zijn als de regering het zou doen.”

Het ministerie van Financiën zal echter vragen om phantom-opties te ontvangen die gekoppeld zijn aan de aandelenkoers van het bedrijf, zonder het een aandeel in het eigendom te geven.

Het ministerie van Financiën verwacht ook dat de instellingen die El Al al financieren, de terugbetaling van schulden in dit jaar, een bedrag van $ 150 miljoen, met enkele jaren zullen uitstellen.

Het is nog niet bekend of de eigenaren van El Al, de Knafaim groep eigendom van de gebroeders Borovich, met deze moeilijke voorwaarden akkoord gaan.

Advertentie (4)