Quarantaine regels in Israël voor aankomende reizigers iets versoepeld

Israëlis arriveren op- Ben Gurion Airport

Israëlis en buitenlanders wiens leven zich in Israël afspeelt hoeven bij aankomst in het land niet meer in quarantainehotels als ze kunnen aantonen dat ze zich in hun woning 14 dagen in zelf isolatie kunnen plaatsen.

Een inreisverbod voor onderdanen van andere landen waarvan de huizen niet in Israël zijn, blijft van kracht, aangezien het land de strijd tegen COVID-19 voortzet.

Het kabinet versoepelde ook een aantal restricties voor de afsluiting van de Ramadan en heropende parken en natuurreservaten. De stappen kwamen omdat de beheersingsmaatregelen die werden genomen om de uitbraak te stoppen, het aantal dagelijkse gevallen met succes hebben teruggebracht tot tientallen.

Het kabinet zei dat de mensen die zich momenteel in geïsoleerde hotels bevinden die zelf in quarantaine kunnen gaan, dat ook zullen mogen doen. Iedereen zonder een optie voor zelf-quarantaine zal echter op kosten van de overheid nog steeds twee weken in quarantaine moeten blijven in een isolatiehotel.

Degenen die van de luchthaven naar zelf-quarantaine reizen, mogen geen gebruik maken van het openbaar vervoer, behalve taxi’s onder specifieke voorwaarden, en iedereen die wordt betrapt, krijgt een boete en wordt gedwongen zijn quarantaine in een quarantainehotel te voltooien, aldus de verklaring. De politie zal ook de zelf-quarantaine afdwingen.

Om de Israëliërs die nog steeds vastzitten in het buitenland, terug te brengen heeft de regering aangekondigd daar een bedrag van NIS 6 miljoen NIS (€ 1,5 miljoen)voor toe te wijzen.

Beperkingen voor winkels en bedrijven in gebieden met een Arabische meerderheid die waren ingesteld voor de Ramadan maand, zullen worden opgeheven en alleen nog van kracht zijn in gemeenschappen die als een virus hotspot bekend staan.

Parken en natuurreservaten zijn nu ook heropend. Mensen mogen openbare fitnessapparatuur gebruiken, mits ze de regels voor sociale afstand respecteren. De speeltuinen blijven echter nog steeds gesloten, aldus het kabinet.

Over het heropenen van de stranden werd met geen woord gerept, ondanks dat er ministers waren die er tijdens de speciale vergadering op aandronegn de stranden te heropenen en het zomerseizoen te laten beginnen.

Afgelopen weekend gingen duizenden mensen naar de stranden en nu de temperaturen aan het stijgen zijn zal deze trend zich blijven voortzetten.