Israël moet zich voorbereiden op een terugkeer van het virus, mogelijk in combinatie met de griep

Migdal-Galilee instituut. Foto Migdal

Israël moet zich voorbereiden op de volgende golf van het nieuwe coronavirus. Israëlische artsen en wetenschappers denken dat COVID-19 waarschijnlijk tegelijk met de seizoensgriep vroeg in de winter zal toeslaan.

“We zouden de griep en het coronavirus samen kunnen hebben”, waarschuwde Dr. Shuki Shemer, voorzitter van de raad van Bestuur van de Assuta Medical Centers. ‘Dan hebben we een probleem omdat er tienduizenden of zelfs honderdduizenden zieke mensen zullen zijn’, die het risico lopen het gezondheidsstelsel van het land te overbelasten.

Shemer vertelde The Jerusalem Post deze week dat tot nu toe de meeste stappen die Israël heeft ondernomen in de strijd tegen het coronavirus, erop gericht zijn ervoor te zorgen dat Israël niet in een situatie terechtkwam zoals bijvoorbeeld de Verenigde Staten, Italië of andere Europese landen, waarin artsen moeten kiezen wie er beademing kan krijgen en wie niet.

De komende winter kan de situatie nog uitdagender worden. Zelfs vóór COVID-19 was de bezettingsgraad van ziekenhuizen in Israël de hoogste in de ontwikkelde wereld. “In een normale winter, met alleen griep, hebben we niet genoeg ruimte voor patiënten op onze afdelingen en moeten mensen helaas soms in gangen worden geplaatst van het ziekenhuis”, zei Shemer.

‘Als we de griep en COVID-19 tegelijkertijd krijgen, hebben we misschien niet genoeg middelen om voor beide epidemieën te zorgen. Er kunnen zelfs patiënten zijn die beide ziekten oplopen, hoewel we geen exacte gegevens hebben over een dergelijk klinisch beloop. ”Hij zei dat Israël zich nu moet gaan voorbereiden via een tweeledige aanpak. 

Ten eerste zal het land voldoende griepvaccins op voorraad moeten hebben voor vier miljoen mensen, terwijl de vraag naar het vaccin hoger zal zijn dan normaal.”De hele wereld zal naar deze vaccins zoeken en Israël zal alles moeten doen om ze te krijgen”, zei hij, waarbij hij opmerkte dat gemiddeld slechts ongeveer 2,5 miljoen Israëliërs worden gevaccineerd tegen seizoensgriep. Hij is van mening dat dit jaar meer Israëliërs behandeld zullen willen worden en dat griepvaccinatie een belangrijk aspect zal zijn bij het beheersen van elke tweede golf van het coronavirus.

Verder raadde hij Israël aan de afdelingen voor intensieve zorg en interne geneeskunde uit te breiden door meer bedden te reserveren. Dit betekent dat er ook een noodzaak bestaat om meer verplegers en ander personeel op te leiden.

“We moeten niet vergeten dat wanneer we ICU-bedden bouwen, dit niet alleen bedden, gebouwen en uitrusting zijn, maar ook personeel. Voor elke 1.000 ICU-bedden hebben we 3.000 verplegers nodig.”

Israël is jammerlijk onderbemand als het gaat om alle medische professionals, blijkt uit de statistieken, maar vooral als het gaat om verpleegkundigen. Israël heeft bijna het laagste aantal verpleegkundigen per hoofd van de bevolking in vergelijking met andere OESO-landen en bijna het laagste aantal afgestudeerden in de verpleegschool.

Aan het begin van de coronavirus pandemie was Israël niet voorbereid, voegde Shemer eraan toe. Het land miste niet alleen ICU-bedden, maar ook persoonlijke beschermingsmiddelen en beademingsapperatuur. De Mossad, de ministeries van Defensie en Volkszondheid en het kabinet van de premier werden gedwongen tclandestiene missies uit te voeren om te verkrijgen wat Israël nodig heeft.

Nu moet Israël terugkijken en van die ervaring leren, zei Arnon Afek, adjunct-directeur-generaal van het Sheba Medical Center.

“Israël was in staat de verspreiding van het virus te stoppen en het aantal doden relatief laag te houden in vergelijking met de meeste andere landen, hoewel elke persoon een wereld is en we het verschil tussen statistieken en verloren mensen voor ogen moeten houden”, vertelde Afek aan de Post.

Wat was het geheim van Israël? Volgens Shemer hebben veel van wat van oudsher uitdagingen voor de staat Israël zijn, in de strijd tegen het coronavirus voordelen opgeleverd.

Ten eerste is Israël een kleine natie met slechts negen miljoen mensen, wat het gemakkelijker te beheren maakt. Tegelijkertijd heeft het snel afsluiten van de grenzen het land in staat gesteld te voorkomen dat het coronavirus van buitenaf het land zou binnenkomen. Israël was een van de eerste landen die de grenzen voor buitenlanders volledig sloot. Volgens Shemer is het onder meer deze snelle reactie die verspreiding heeft voorkomen.

Een ander voordeel van Israël is dat het een jonge natie is. Shemer zei dat de mediane leeftijd 30 is, wat betekent dat de helft van de samenleving onder deze leeftijd ligt. Heel anders dan de Europese tegenhangers van Israël, waar meer dan de helft van de bevolking ouder is dan 45 jaar.

‘Coronavirus is een ziekte van oudere mensen’, zei Shemer. “Zevenennegentig procent van de doden is ouder dan 60 jaar en 10% is ouder dan 95.”

Volgens Ronni Gamzu, CEO van het Tel Aviv Sourasky Medical Center, is een andere reden voor het succes van Israël dat het een gedisciplineerde natie is, die gewend is aan oorlog.

“Israëliërs begrijpen dat de sleutel tot het normaliseren van het leven is om voorzorgsmaatregelen te nemen”, vertelde hij de Jerusalem Post.

Er kunnen natuurlijk andere factoren zijn die hebben bijgedragen aan de afname van COVID-19, zoals het binnenkomende zomerweer. Afek zei dat Sheba-onderzoekers ontdekten dat in het algemeen in landen waar het weer warmer werd, er minder besmettingen zijn.

Zakenman Ran Namerode heeft erop gewezen dat het virus een periodiciteit heeft van een klassieke Gauss-klokvorm, en dat de levenscyclus, ongeacht de inspanningen, slechts ongeveer zes tot acht weken bedraagt.

Maar er waren ook dingen die beter hadden kunnen worden gedaan, zei Afek, zoals het nog eerder testen van meer mensen op het virus of het nemen van meer proactieve maatregelen om degenen die in de bejaardentehuizen wonen beter beschermen.

‘Iedereen bedenkt een model en elk model is correct en onjuist tegelijk’, zei Shemer. “Dit is een virus dat niemand begrijpt, en we moeten onze reactie op de pandemie op een zeer voorzichtige en bescheiden manier beoordelen.”

Afek merkte op dat we waarschijnlijk de richtlijnen van het Ministerie van Volksgezondheid tenminste tot de volgende winter moeten blijven volgen, zoals het dragen van maskers, het afstand houden van twee meter en het wassen van de handen.

Tegelijkertijd moeten burgers worden gescreend op coronavirus. Het ministerie van Volksgezondheid kondigde eerder deze week aan dat het van plan is om maar liefst 100.000 mensen per dag te testen op het nieuwe virus, met behulp van serologische of antilichaam testen die bepalen of een patiënt is blootgesteld aan COVID-19.

In het bijzonder identificeren serologische tests immunoglobuline M (IgM) en immunoglobuline G (IgG) antilichamen. Het lichaam maakt snel IgM-antilichamen aan voor de eerste strijd tegen infectie. IgG-antilichamen blijven langer in het lichaam, wat wijst op mogelijke immuniteit.

Volgens het ministerie zullen de tests worden uitgevoerd via lokale ziekenfondsen, wanneer patiënten om welke reden dan ook daar naar toe gaan.

Shemer legde uit dat, zolang Israël een infectiepercentage van één tot minder dan één handhaaft, de beperkingen zullen worden opgeheven. Als de snelheid zelfs 1: 1,1 of 1: 1,2 bereikt, kan een nieuwe afsluiting nodig zijn. Hij zei ook dat het ministerie de uitgebreide tests kan gebruiken om hotspots onder controle te houden en kleinschalige beperkingszones in te voeren, waardoor de economie kan blijven draaien.

Ook zei hij dat de serologische tests kunnen helpen bepalen of Israëliërs groepsimmuniteit ontwikkelen, wat gebeurt als zoveel mensen in een gemeenschap immuun zijn voor een besmettelijke ziekte dat de ziekteverwekker zich niet kan Volgens Gamzu is er voor optimisme.

Eerder deze week onthulde het ministerie van Defensie dat het Israel Institute for Biological Research een baanbrekende wetenschappelijke ontwikkeling heeft voltooid, waarbij een antilichaam werd geïdentificeerd dat SARS-CoV-2 neutraliseert.

Wetenschappers van het MIGAL Galilee Research Institute ontwikkelen een vaccin tegen het coronavirus, nadat ze met succes een coronavirus vaccin voor pluimvee hebben voltooid. MIGAL verwacht dat het zijn orale vaccin rond 1 juni bij mensen kan testen.

Het in Haifa gevestigde Pluristem heeft met nieuwe van placenta afgeleide cellulaire therapie al aangetoond dat de immunomodulerende en cytoprotectieve eigenschappen ervan een belangrijke rol zouden kunnen spelen bij het verminderen van de weefsel beschadigende effecten van COVID-19 op de longen.

Natuurlijk zijn er extra inspanningen in Israël en de wereld. Gamzu zei dat hij gelooft dat het onderwijs dat het publiek heeft gekregen in het houden van sociale afstand en goede hygiëne – dezelfde stappen die nodig zijn om de verspreiding van influenza te stoppen – naast een hoog gebruik van het griepvaccin “ons in staat kan stellen om het beste of gemakkelijkste winterseizoen te hebben met betrekking tot een besmettelijk ziekte. We kunnen optimistisch zijn. ‘

Toch waarschuwde hij om niet te snel te juichen. “Israël heeft een hoge prijs economische en sociale prijs betaalt om te voorkomen dat we zoals zoals ​​Italië, China, Spanje of New York zijn geworden. Na het betalen van deze prijs zou het een tragedie zijn om de teugels te laten vieren en geconfronteerd te worden met een ongecontroleerde tweede uitbraak.”

Advertentie (4)