Israëlisch vaccin tegen het virus op schema; testen gaat nog maanden duren

Migdal-Galilee instituut. Foto Migdal

Zoals door Joods.nl op 27 februari gemeld, is het Migdal-Galilee instituut in noord Israël al vier jaar bezig met de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus voor pluimvee. Dit vaccin kan worden aangepast om de veroorzaker van COVID-19 te bestrijden.

Chen Katz van Migdal Instituut zegt dat het nieuwe ontwikkelde vaccin tegen het coronavirus op schema ligt om binnen ‘enkele weken’ getest te gaan worden.

Helaas gaat het daarna nog maanden duren voordat het vaccin beschikbaar komt. Dit vanwege het langdurige en soms bureaucratische test- en goedkeuringsproces.

Chen Katz vertelde aan The Times of Israel dat het nieuwe orale vaccin voor volwassenen en kinderen de ziekte in een ‘milde verkoudheid’ kan veranderen’.

De snelle potentiële vooruitgang van het door de staat gefinancierde Migal Galilee Research Institute, komt voort uit het feit dat het instituut al vier jaar werkt aan een vaccin wat kan worden aangepast voor verschillende virussen. Dit werk heeft zich inmiddels geconcentreerd op het coronavirus.

Het vaccin zal bestaan ​​uit een speciaal geproduceerd eiwit. Katz verwacht dat hij binnen een paar weken er een flesje van kan vasthouden. De klinische testen zullen dan beginnen. Deze testen vinden plaats in samenwerking met een partner. Samen met het papierwerk zal dit veel tijd vergen.

“Tegen de tijd dat het eiwit klaar is, hopen we de juiste partner te hebben gevonden die ons door de klinische fase kan leiden. De klinische testexperimenten zelf zijn niet zo lang en kunnen binnen 30 dagen worden voltooid. Daarna zijn er nogmaals 30 dagen nodig om het vaccin op mensen te testen.”

Tijd kan ook verloren gaan door “wachtpunten” tussen de verschillende fasen van het proces, waarbij gewacht moet worden totdat regelgevers het groene licht geven om verder te gaan.

Hij sprak over de opwinding die zijn team voelde toen het besefte dat het onderzoek waaraan het vier jaar had gewerkt, kon worden aangepast om het coronavirus te bestrijden. “De sfeer is hier geweldig”, zegt Katz. “Iedereen wil iets kunnen bijdragen aan de mensheid. Toen we ontdekten dat we de juiste hulpmiddelen hadden om het coronavirus te bestrijden was dit heel opwindend.”

De groep van Katz bij het door de staat gefinancierde Migal-instituut in Israël, is voor velen een bron van hoop geworden sinds het op 27 februari heeft onthuld aan een vaccin te werken. Er werd toen aangeven dat men hoopte in 90 dagen een “veiligheidsgoedkeuring” te verkrijgen.

Katz verduidelijkte dat het tijdsbestek van de 90 dagen uit de verklaring van 27 februari de periode is totdat het product klaar is om op mensen getest te worden. Hij gelooft nog steeds dat dit realistisch is. Hij zei dat sceptici moeten begrijpen dat zijn team niet aan nieuw onderzoek werkt, maar eerder een bestaande innovatie aanpast. Dit betekent dat een snelle ommekeer realistisch is. “Het belangrijkste is dat we al aan een vaccin werkten, los van deze uitbraak. Dat is een groot voordeel.”