Wat schrijven de Hebreeuwse weekendkranten in Israel vandaag?

Premier Netanyahu en monister van Volksgezondheid Litzman. Screenshot YouTube

We willen nu een regering: het enige dat nodig was, was angst voor een plaag van bijbelse proporties, maar het ziet er eindelijk naar uit dat Israël op weg is naar een functionerende regering, nadat premier Benjamin Netanyahu en Blauw en Wit leider Benny Gantz , ermee mee in stemden besprekingen te beginnen gezien de nationale noodtoestand.

 • Israel Hayom meldt dat “de verzoenende taal een scherpe verandering betekende na maanden van hevig campagnevoeren en versterkte retoriek na een andere verkiezing die niets oploste eerder deze maand.”
 • elfs Labour-Meretz staat mogelijk achter een door Netanyahu geleide eenheidsregering, meldt Channel 13, waarin partijbronnen worden genoemd die diep ingaan op het feit dat partijleider Amir Peretz weigerde te antwoorden toen hem werd gevraagd naar die mogelijkheid. ‘Dit is nadat hij een soortgelijke optie na de verkiezingen van september van de hand wees’, meldt de zender.
 • En Orly Levy-Abekasis, die in wezen een minderheidsregering met steun van de Gemeenschappelijke Arabische Lijst torpedeerde krijgt ruimschoots de aandacht voor het feit dat “er geen excuus is om in deze noodsituatie aan de zijlijn te staan.”
 • Ze vertelt Ynet dat ze Netanyahu of Gantz niet zal aanbevelen.

Eenheid betekent iedereen: de oprichting van een dergelijke regering is echter een verre van een uitgemaakte zaak. Het grootste knelpunt lijkt te zijn of de Gezamenlijke Arabische Lijst zal worden opgenomen in de regering, of zoals Netanyahu ernaar verwijst in een nachtelijke verklaring “terreurondersteuners”.

 • Blauw en Wit MK Alon Schuster vertelt de publieke omroep KAN dat “we de komende dagen zullen zien hoe serieus Netanyahu is over het aanbod en of het nodig is”, terwijl hij eraan toevoegt dat de partij doorgaat met haar eigen inspanningen om een ​​regering te creëren.”
 • Een partijbron is ook minder enthousiast over de Gezamenlijke Arabische Lijst die daadwerkelijk in de regering komt en zegt tegen KAN: “We houden vast aan onze 61 Knesset zetels. Als we een nood regering willen, moeten we in ieder geval met iedereen coördineren. Ik denk niet dat ze bij de regering willen komen, maar we moeten in ieder geval met hen in overleg blijven.
 • Voormalig minister Haim Ramon schrijft in Ynet dat de partijen hun afval opzij moeten zetten en samen een regering met iedereen moeten vormen, inclusief leden van de Gezamenlijke Arabische Lijst en Ahmad Tibi: “Deze politici zijn de laatsten die de harde realiteit en leven op een eigen planeet met hun kleine divisies en lege pogingen om een ​​minderheidsregering of een smalle regering te creëren, door deze of die te verdrijven en te proberen overlopers weg te jatten. “

Grote sprong voorwaarts: Desalniettemin wordt Gantz geprezen omdat hij ze wilde opnemen en omdat hij, althans voorlopig, aan de vraag voldeed.

 • ‘Toegegeven, de kans dat er een enge regering wordt gevormd onder leiding van Blauw en Wit voorzitter Benny Gantz met de Gezamenlijke Arabische lijst die haar van buitenaf ondersteunt, is niet groot. Maar juist het feit dat deze dialoog voor het eerst plaatsvond, na jaren waarin Arabische Knesset-leden van dergelijke discussies werden uitgesloten, is dit van enorm belang ”, luidt het hoofdredactioneel commentaar van Haaretz.
 • Schrijver David Grossman schrijft in Yedioth Ahronoth dat “soms in het midden van de duisternis een lichtpunt komt,” het verwijst niet naar de vorming van een regering, maar naar het feit dat Gantz sterk lijkt te blijven voldoen aan zijn eis dat een dergelijke regering de Gezamenlijke Arabische lijst van meerderheid omvat.
 • “Zelfs als de pogingen om hen bij de macht te betrekken mislukken, zijn we getuige van een verandering: dit is een geweldig moment voor de Israëlische Arabische burgers. Nu kunnen ze stoppen met optreden als een ‘protestbeweging’ (en niets meer dan dat) en kunnen ze gelijkwaardige partners zijn bij het vormgeven van hun leven en toekomst. ‘

Corona-terreur: Ondertussen blijft de haat sommige delen van de Israëlische samenleving besmetten.

 • Tijdens een ochtendshow op Channel 13 noemt Avri Gilad, soms beschuldigd van uitgesproken racistische opvattingen, mensen in een Arabische stad waar zich verschillende gevallen hebben voorgedaan, ‘corona-terroristen’, wat inhoudt dat ze zich niet aan de quarantainevereisten houden.
 • En in Israel Hayom schrijft Amnon Lord dat het binnenlaten van de Gezamenlijke Arabische Lijst nog erger zou zijn dan dat Israël vrede probeert te bereiken met de Palestijnen. “Overwegende dat de alliantie tussen Blauw en Wit en de Gezamenlijke Arabische Lijst gebaseerd is op het idee om tegen elke prijs te regeren, ook al geeft die prijs het vetorecht van de Gezamenlijke Arabische Lijst aan wie als premier van de Joodse staat zou dienen; het annuleren van de voordelen van het vredesplan van Trump; en het verwerpen van andere nationale belangen. In tegenstelling tot Rabin, die wist dat de PLO de vijand was, nemen Gantz en zijn vrienden degenen die de vijand dienen, witten ze en presenteren ze als vitale regeringspartners. ‘

School is uit: Terwijl de politici bezig zijn met argumenteren, drukte de nauwelijks functionerende regering van Israël donderdag op de noodknop, waardoor de scholen werden geannuleerd om de uitbraak van het coronavirus te stoppen.

 • Nou ja, in ieder geval de meeste scholen. Kleuterscholen blijven open, net als instellingen voor speciaal onderwijs en sommige yeshiva’s, om een ​​of andere reden.
 • Army Radio meldt dat iedereen alle scholen zou sluiten, maar minister van Onderwijs Rafi Peretz eiste dat ze werden uitgesloten en beweerde dat ze zich niet aan de richtlijn zouden houden. Eerste tot derde klassen waren ook bijna uitgesloten, maar uiteindelijk toch ook geannuleerd.
 • Onnodig te zeggen dat kleuterleiders en verzorgers op kleuterdagverblijven met deze beslissing miet gelukkig zijn en in sommige steden allemaal ziek leken te zijn, als een vorm van protest / wilde staking.
 • Ik ben eigenlijk ziek, maar het komt erop neer dat niemand de verantwoordelijkheid neemt, niet voor ons, of onze families. We zouden als ganzen worden afgeslacht, ‘zegt een verzorger aan op Walla News.
 • Wat betreft die werkende ouders met kinderen die nu thuis moeten blijven, schrijft Channel 13 dat er geen oplossing voor hen is gevonden en dat de beslissing naar verwachting miljarden meer verlies voor de economie zal betekenen.

Waar zijn eigenlijk alle dokters gebleven? Velen vragen zich af waarom het lijkt alsof politici de show leiden en geen experts.

 • In Haaretz schrijft Yossi Verter dat Netanyahu in zijn element is om zichzelf af te schilderen als de best crisismanager die er is. “Netanyahu perst elk greintje politiek en propagandavoordeel uit het coronavirus in een tijd van onzekerheid en angst voor de toekomst”, schrijft hij.
 • Arad Nir van Channel 12 vraagt ​​waar alle experts naar zijn verdwenen. “De premier is elke avond op televisie en geeft updates over de nieuwe stappen die nodig zijn voor deze medische uitdaging, samen met de minister van Volksgezondheid, de directeur van het ministerie en de nationale veiligheidsadviseur. Geen van hen is arts. Als de premier ons voorbereidde op een veiligheidsuitdaging, zou hij dan ook hier staan ​​zonder generaal aan zijn zijde? ‘
 • David Halbfinger van de New York Times tweets dat Netanyahu, door Israël te vertellen geen kinderen bij grootouders achter te laten (wat een ramp was in Italië), eruitzag als “een buurman die een uitbrander gaf”.
 • Hoewel ToI-redacteur David Horovitz schrijft : “Het grootste deel van de rest van de wereld had kritiek op Netanyahu en is nu te laat met het erkennen dat Netanyahu voorop liep in de eerste plaats door Israëli’s te adviseren tegen alle buitenlandse reizen en ten tweede door de grenzen van Israël tegen de besmetting te sluiten, is zulke kritiek nu moeilijk vol te houden. ‘

Kijk naar het oosten, jonge beleidsmaker: In Yedioth schrijft Nadav Eyal dat Israël nog een weg te gaan heeft en naar Azië moet kijken voor advies over hoe het virus kan worden teruggedrongen.

 • Het kan leren van de Aziatische reactie. Raak hard en snel. Breng een groot deel van het burgerleven tot stilstand, neem buitengewone stappen en zoek en isoleer iedereen die aan het virus is blootgesteld. Dit is in het begin een veel pijnlijkere aanpak, maar het heeft in relatief korte tijd geweldige resultaten opgeleverd ” , schrijft hij.
 • “Als u die aanpak zou volgen, zou dat betekenen dat u actie onderneemt en belachelijke persconferenties schrapt die voornamelijk worden gehouden om hoge ambtenaren inclusief de premier te complimenteren, en in plaats daarvan de volle kracht van de regering en de industrie te gebruiken om de testcapaciteit tegen het coronavirus te vergroten, drive-thru testen is één optie, lokaliseer en isoleer elke geïnfecteerde patiënt, sluit alle openbare instellingen, stuur personeel naar huis en ga zo maar door. ”
 • In ToI meldt Nathan Jeffay dat Israëlische gezondheidsfunctionarissen een in Azië beproefde aanpak overwegen: het aanwijzen van ziekenhuizen voor alleen coronavirus patiënten. “Het is iets dat in Singapore is uitgeprobeerd en getest, en we moeten echt leren van de ervaringen van een ander land”, zegt Eyal Leshem, specialist in infectieziekten in het Sheba Medical Center in Ramat Gan, buiten Tel Aviv.
 • Maar Khetam Hussein, hoofd van de afdeling infectiecontrole op de Rambam Health Care Campus in Haifa, is het daar niet mee eens: “Als we een stadium bereiken waar er duizenden patiënten zijn, is één ziekenhuis niet genoeg “, zei Hussein. ‘Het personeel zal moe en gedemoraliseerd zijn; iedereen moet de druk delen. Het is niet eerlijk dat één ziekenhuis alle druk moet hebben. ‘