Israelisch onderzoek:’Boeren moeten vleermuizen gebruiken om ongedierte te bestrijden’

Kuhl’s pipistrelle vleermuis. Screenshot YouTube

Israëlische onderzoekers zeiden dat vleermuizen een waardevol en milieuvriendelijk hulpmiddel kunnen zijn voor boeren die ongedierte bestrijden, waaronder een soort insect dat de katoengewassen in de wereld in toenemende mate schaadt.

De wetenschappers bestudeerden de eetgewoonten van “Kuhl’s pipistrelle”, een kleine vleermuissoort die in stedelijke en landbouwgebieden leeft, en ontdekten dat vleermuizen jagen op een insect dat de roze bolworm wordt genoemd. De invasieve soort is een van de meest destructieve insecten voor katoengewassen.

Het team van de Ben-Gurion Universiteit van de Negev nam DNA-monsters van uitwerpselen van vleermuizen om te bepalen welke prooi de vleermuizen aten, en controleerde het ongedierte in katoenvelden in Emek Hefer in centraal Israël.

De onderzoekers ontdekten dat naarmate de populatie roze bolwormen toenam, de vleermuizen meer op jacht gingen naar voedsel dan andere insecten in het gebied. De vleermuizen aten in totaal 27 soorten landbouwgewassen.

De roze bolworm ontwikkelt resistentie tegen pesticiden en genetisch gemodificeerd katoen, waardoor de uitroeiing ervan steeds moeilijker wordt.

Kuhl’s pipistrelle-vleermuizen zijn minder dan twee centimeter lang en komen oorspronkelijk uit delen van het Midden-Oosten, Centraal-Azië, Zuid-Europa en Noord-Afrika.

Katoen is een miljardenindustrie waarin massaal gebruik wordt gemaakt van dure en milieubelastende pesticiden. Behoud biologische bestrijding is een alternatieve methode voor ongediertebestrijding die tot doel heeft natuurlijke roofdieren van plagen te gebruiken om schade aan de landbouw te minimaliseren.

Kuhl’s pipistrelle voedt zich met andere insecten die ziekten kunnen overbrengen, waaronder muggen en hinderlijke insecten, zoals muggen. Vleermuizen zijn onlangs verguisd vanwege vermoedens dat ze verband houden met de eerste uitbraak van het coronavirus in China.

“Onze studie benadrukt de voordelen van insectenetende vleermuizen die overvloedig voorkomen in menselijke habitats, maar hun bijdrage voor mensen was slecht bekend”, zei onderzoeker Yuval Cohen.

“We raden boeren aan hun denken aan te passen en vleermuizen als hun goede vrienden te beschouwen”, aldus de onderzoekers.

De onderzoekers, die samenwerkten met wetenschappers van het Natural History Museum in Denemarken, publiceerden hun bevindingen dinsdag in het peer-reviewed wetenschappelijke tijdschrift Molecular Ecology.