Palestijnse banken blijven families van terroristen helpen in opdracht van Palestijnse leiders

Screenshot YouTube

De premier van de Palestijnse Autoriteit, Mohammad Shtayyeh, zei zondag dat de Palestijnse Autoriteit met de Palestijnse banken op de Westelijke Jordaanoever is overeengekomen om alle maatregelen tegen de bankrekeningen van gevangenen in Israëlische gevangenissen en gedode ‘terreuragenten’ te bevriezen, nadat Israël dreigde sancties op te leggen aan instellingen die ze beschuldigden van hulp aan terrorisme.

“Alle partijen zullen een eensgezind standpunt innemen tegen de Israëlische dreiging aan de banken die hun diensten verlenen aan de families van de gevangenen en martelaren”, zei Shtayyeh.

De Palestijnen gebruiken de naam ‘martelaren’ voor al degenen die zijn omgekomen in het Israëlisch-Palestijnse conflict, ook door degenen die terreuraanvallen op civiele en militaire strijdkrachten hebben uitgevoerd.

Shtayyeh zei dat families van gevangenen hun rekeningen vanaf zondag opnieuw kunnen activeren, nadat ze enkele dagen geleden door de bezorgde banken waren bevroren.

Hij verwierp “de Israëlische bedreigingen aan de banken met betrekking tot de toewijzingen voor gevangenen en martelaren, en we zullen ons niet aan hen onderwerpen, we zullen oplossingen vinden die hun rechten beschermen, banken beschermen tegen de onderdrukking van de ‘bezetting’ en alle juridische procedures.”

Shtayyeh heeft een commissie opgericht om ‘de Israëlische dreigingen tegen banken die diensten verlenen aan families van gevangenen en martelaren te bestuderen’.

De Hamas-terreurgroep veroordeelde ondertussen de ‘instemming’ van de banken met de Israëlische bedreigingen, die volgens haar “een duidelijk antwoord waren op de dictaten van de Israëlische ‘bezetting’, en een ernstige afwijking van waarden en het morele pad.”

Er werd gezegd dat gevangenen “symbolen waren van het Palestijnse volk, die hun jaren besteedde aan de verdediging van vrijheid, waardigheid en gestolen rechten.”

Palestijnse functionarissen zeiden vrijdag dat Israël banken op de Westelijke Jordaanoever dwong rekeningen van de families van gevangenen in Israëlische gevangenissen te sluiten om te voorkomen dat de Palestijnse Autoriteit hen geld zou verstrekken.

Israël heeft lange tijd bezwaar gemaakt tegen de betalingen van de Palestijnse Autoriteit aan de families van gevangenen en de omgekomen terroristen, omdat het daardoor terrorisme beloont. De Palestijnen zien de betalingen als een sociaal vangnet voor mensen die onder decennia van ‘militaire bezetting’ leven.

Demonstranten verbrijzelden de ramen van verschillende bankfilialen en staken laat op donderdag en begin vrijdag een aantal van hen brand in toen het nieuws over de nieuwe voorschriften zich verspreidde.

Qadura Fares, hoofd van de Palestijnse gevangenenvereniging, zei dat familieleden van huidige en voormalige gevangenen hem hadden verteld dat ze hun rekeningen moesten sluiten vanwege een nieuw Israëlisch militair decreet dat banken strafte voor het vergemakkelijken van de betalingen.

De vader van een gevangene vertelde The Associated Press dat hij donderdag probeerde een geldautomaat te gebruiken, maar het verzoek werd afgewezen. Hij zei dat de bank hem vertelde dat hij zijn geld moest opnemen en de rekening moest sluiten vanwege de nieuwe Israëlische regelgeving.

Een bankdirecteur zei dat de coördinator van de overheidsactiviteiten in de territories (COGAT), het Israëlische militaire orgaan dat de burgerzaken in de Palestijnse gebieden overziet, de banken maanden geleden heeft gewaarschuwd en zei dat het op zondag in werking zou treden. Hij zei dat de banken hieraan voldeden omdat ze bang waren voor gerechtelijke stappen of Israëlische invallen. Hij sprak op voorwaarde van anonimiteit, uit angst voor vergelding door boze klanten. Andere bankmanagers weigerden commentaar te geven, onder verwijzing naar soortgelijke zorgen.

Het Israëlische ministerie van Defensie en COGAT reageerden niet onmiddellijk op verzoeken om commentaar.

Advertentie (4)