Duizenden protesteerden in Tel Aviv tegen annexatieplannen

Overzicht van de demonstratie. Screenshot tv

Zaterdagavond vond er in Tel Aviv een grote demonstratie plaats tegen de annexatieplannen van de regering Netanyahu. Volgens Haaretz waren er op het hoogtepunt rond de 6.000 demonstranten op het Rabin Plein aanwezig.

De demonstratie was georganiseerd door de linkse Meretz-partij en de communistische Hadash-factie die deel uitmaakt van de Verenigde Arabische Lijst, samen met verschillende andere linkse groeperingen.

Verreweg de meeste demonstranten hielden de gevraagde sociale afstand door in getekende vakken te staan en droegen een mondkapje.

Nitzan Horowitz, de leider van Meretz, vertelde de menigte dat annexatie een “oorlogsmisdaad” zou zijn en Israël miljoenen zou kosten in een periode dat de economie al aan het wankelen is vanwege de coronavirus pandemie.

‘We kunnen een bezetting van tientallen jaren niet vervangen door een apartheid die voor altijd zal duren’, schreeuwde Horowitz tegen de verzamelende demonstranten. ‘Ja tegen twee staten voor twee volkeren, nee tegen geweld en bloedvergieten’, vervolgde hij. ‘Nee tegen annexatie, ja tegen vrede.’

“Annexatie is een oorlogsmisdaad, een misdaad tegen de vrede, een misdaad tegen de menselijkheid, een misdaad die zal leiden tot bloedvergieten”, voegde hij eraan toe.

Collega Meretz MK Tamar Zandberg bespotte het vredesplan van Trump als ‘een vervloekte overeenkomst tussen een man die een verkiezing probeert te winnen en een ander die probeert te ontsnappen aan een corruptieproces’, respectievelijk verwijzend naar de Amerikaanse president en Netanyahu.

‘Trump is geen vriend van Israël. Bibi [Netanyahu] is niet goed voor Israël ‘, zei ze, daarmee dezelfde leus herhalend die ook de kolonisten gebruiken die tegen het vredesplan van Trump zijn.

Ook zij vond, in navolging tot Horowitz dat het vredesplan van Trump en de annexatieplannen van Netanyahu van Israël een ‘apartheidsstaat’ zouden maken, want “Soevereiniteit vestigen op de Westelijke Jordaanoever zonder staatsburgerschap te verlenen aan Palestijnen is apartheid”, beweerde ze.

Labour-mk Merav Michaeli, die zich verzette tegen het besluit van haar partij om toe te treden tot de nieuwe regering, vertelde demonstranten dat ze naar Rabin Square kwam als vertegenwoordiger van degenen in haar centrumlinkse factie die tegen annexatie waren.

Verenigde Arabische Lijst leider Odeh sprak de menigte via een videoverbinding toe omdat hij quarantaine zit, nadat een van zijn partijleden het coronavirus had opgelopen. Ook hij noemde annexatie het creëren van een apartheidsstaat.

Bernie Sanders sprak de menigte toe via een videoverbinding waarbij o.a. zei dat “de plannen om delen van de Westelijke Jordaanoever te annexeren, moeten worden stopgezet. De bezetting moet worden beëindigd en we moeten samenwerken voor een toekomst van gelijkheid en waardigheid voor alle mensen in Israël en Palestina.”

Na de demonstratie trokken een aantal demonstranten naar Ibn Gvirol straat waar schermutselingen ontstonden met de politie die de weg had geblokkeerd.

Hierbij werden vijf demonstranten een een persfotograaf van Haaretz hardhandig door de politie opgepakt, ondanks dat de fotograaf zich duidelijk als journaliste had geïdentificeerd.

Allen werden enige uren later vrijgelaten.

Advertentie (4)