Joël Voordewind gaat Tweede Kamer verlaten

December, 2019 – Joël Voordewind in gesprek met premier Benjamin Netanyahu tijdens de “Jerusalem Chairman Conference”.

ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind (54) heeft in een persbericht aangekondigd na de verkiezingen over 300 dagen de Tweede Kamer te zullen verlaten, een van de meest toegewijde politici ooit in de Nederlandse geschiedenis die zich in Den Haag heeft ingezet voor Joods Nederland en de staat Israël.

Voordewind zit sinds 2006 in de Tweede Kamer en hield zich veel bezig met politieke vraagstukken zoals over slachtoffers van oorlogsgeweld, godsdienstvrijheid, ontwikkelingshulp, de erkenning van de Armeense genocide en een rechtvaardige behandeling van Israël in de Nederlandse politiek.

De politicus heeft in het bijzonder vervolgde minderheden in het Midden-Oosten – Christenen, Jezidi’s, Koerden en anderen – een stem gegeven in de Tweede Kamer. Hij is een van de politici die met succes de IHRA antisemitisme definitie door de regering heeft laten aannemen.

Op Twitter schrijft Voordewind: “Na 15 jaar straks vind ik het mooi geweest en geef ik het stokje over. De passie voor christelijk-sociale idealen blijft, maar zal ik elders graag voortzetten. Met dankbaarheid kijk ik terug, maar mag me nog 300 dagen inzetten.”

Oud VVD-Kamerlid Han ten Broeke schrijft op Twitter: “Joël, benieuwd wie zich straks mag verheugen op je gepassioneerde inzet voor ‘de verdrukten der aarde’. Je ben één vd meest geïnspireerde parlementariërs die ik ooit tegenkwam. Onderhandelen met je was een slijtageslag, maar vele naamlozen hebben ervan geprofiteerd. En Israël.”

NIW-hoofdredacteur Esther Voet reageerde op de reactie van Ten Broeke “Wat Han zegt, Joël!”

De redactie van joods.nl wil Joël bij deze bedanken voor zijn jarenlange inzet voor de Joodse gemeenschap in ons land. Wij wensen hem alvast het allerbeste in zijn leven en carrière na Den Haag.

Het volgende filmpje publiceerde ChristenUnie vandaag op YouTube: