Er is geluisterd naar de kritiek uit de bevolking, plan om iedereen geld te geven is aangepast

Premier Netanyahu. Foto GPO

Premier Netanyahu en de minister van Financiën hebben geluisterd naar de kritiek vanuit de bevolking op hun verleden week aangekondigde plan om iedereen in Israël 750 shekel te geven, omgerekend circa 192 euro.

In een nieuwe verklaring zegt het kantoor van premier Netanyahu dat er een nieuw model voor de toekenning van subsidies is opgesteld in overleg met minister van Defensie Benny Gantz, minister van Financiën Yisrael Katz en minister van Economie Amir Peretz.

In het oorspronkelijke plan zou iedereen mee profiteren van de de volgende verdeling, ongeacht inkomen:

Gezinnen met één kind krijgen een eenmalige bedrag van 2000 shekel (511 euro), wat kan oplopen tot 2500 shekel (640 euro) voor mensen met twee kinderen, en 3000 shekel (767 euro) voor mensen met drie of meer kinderen. Huishoudens zonder kinderen krijgen 750 shekel (192 euro) op hun bankrekening bijgeschreven. Het plan zal naar verwachting 6 miljard shekel (154 miljard euro) kosten.

Volgens de nu bekendgemaakte nieuwe verdeling zal 6 miljard shekel (1,53 miljard euro) worden toegewezen voor de subsidies, die aan alle burgers zullen worden gegeven, met uitzondering van ‘degenen die meer dan 640.000 shekel (163.000 euro) per jaar verdienen en hoge ambtenaren die meer dan 30.000 shekel (7.600 euro) per maand verdienen .

Verder krijgen mensen die onder de volgende bevolkingsgroepen vallen, meer geld: degenen die steunbetalingen (w.o. ook ww), gehandicapten, mensen die inkomenszekerheid ontvangen, behoeftige nieuwe immigranten (die ten minste twee jaar in het land zijn), werkloze 67-plussers en ouderen die inkomenssupplementen ontvangen.

Het eerdere voorstel werd ronduit bekritiseerd door ambtenaren van het ministerie van Financiën, de coalitiepartners van de premier en het publiek, waarbij de kritiek vooral gericht was op het feit om het geld uit te betalen aan alle Israëliërs – ongeacht hun inkomen en of ze economisch werden geschaad door de opgelegde beperkingen om het virus te bestrijden.

Hooggeplaatste ambtenaren van het ministerie van Financiën, waaronder directeur Keren Terner Eyal, waren tegen het plan in afwachting en vergeleken het met ‘ koffers met geld in zee gooien ‘, aldus Channel 13.

Het hoofd van Lahav, de Israëlische kamer van onafhankelijke organisaties en bedrijven, uitte eveneens kritiek.

‘Het is een surrealistische beslissing om geld te geven aan mensen die het niet nodig hebben, in plaats van aan hen die je dagelijks op televisie ziet huilen omdat ze geen eten voor hun kinderen kunnen kopen. De zelfstandige sector bloedt. Genoeg met het goedkope populisme ‘, zei Roee Cohen vorige week tegen Channel 12. ‘De straten staan ​​in brand. We hebben echte oplossingen nodig. ‘

Volgens een Channel 12 nieuws poll van afgelopen donderdag zei 56% van de Israëliërs te geloven dat Netanyahu’s ‘geld-voor-iedereen-plan’ voornamelijk door politieke overwegingen werd ingegeven, terwijl 36% zei dat het werd gedaan om de economie een duwtje te geven. Nog eens 8% wist het niet.

Advertentie (4)