Te midden van grote kritiek op zijn beleid kondigt premier Netanyahu geld aan voor iedereen

Premier Netanyahu. Foto GPO

Terwijl de kritiek op zijn beleid in de aanpak van de huidige virus pandemie in Israël aanzwelt verscheen premier Netanyahu woensdagavond op alle tv zenders om aan te kondigen dat iedere inwoner van het land een geldbedrag gaat krijgen dat op korte termijn op hun bankrekening zal worden gestort.

Volgens zijn plan zullen gezinnen met één kind een eenmalige bedrag van 2000 shekel (511 euro) ontvangen, wat kan oplopen tot 2500 shekel (640 euro) voor mensen met twee kinderen, en 3000 shekel (767 euro) voor mensen met drie of meer kinderen. Huishoudens zonder kinderen krijgen 750 shekel (192 euro) op hun bankrekening bijgeschreven. Het plan zal naar verwachting 6 miljard shekel (154 miljard euro) kosten.

Netanyahu riep politici op om het plan snel te steunen en zei dat hij er zeker van was dat de hele regering het zou goedkeuren. Hij sprak de hoop uit dat het niet nodig zou blijken de eenmalige uitkering van de bedragen in nieuwe wetgeving te verankeren, aangezien dat tijd zou vergen.

Hij riep het publiek op om het geld te gaan besteden aan het kopen van lokaal gemaakte producten.

Kort na zijn bekendmaking kwam er grote kritiek op zijn voorstel, vooral het feit dat iedereen, ongeacht inkomen, een bedrag krijgt roept woede op.

Zowel ambtenaren van het ministerie van Volksgezondheid, leden van de regeringscoalitie en de oppositie vragen zich af waarom mensen met een hoog inkomen, of bijvoorbeeld miljonairs, een bedrag krijgen dat ze niet nodig hebben, inplaats van alleen geld te geven aan kleine zelfstandigen in financiële problemen en mensen die aan de grond zitten doordat ze hun baan, en daardoor inkomen zijn kwijt geraakt.

Ook vragen velen zich af waar het geld vandaan moet komen. Er is al bijna twee jaar geen budget begroting in Israël, onderhandelingen tussen Netanyahu en Blauw & Wit leider Gantz over een budget zijn gestrand doordat Netanyahu een budget voor 6 maanden wil en Gantz een budget voor 2 jaar.

De algemene tendens in de kritiek is in de trant van “Netanyahu heeft de steun van het grote publiek verloren en probeert door het uitdelen van geld weer steun te krijgen”, iets wat door velen als een populistisch gebaar wordt gezien.

Het is opvallend dat ook de Gouverneur van de Bank van Israël, Amir Yaron, tegen het plan van Netanyahu is.

Amir Yaron stelt voor dat de regering in plaats daarvan de werkloosheidsuitkeringen voor werklozen en zelfstandigen tijdelijk en met terugwerkende kracht te verhogen tot 90 procent van hun normale inkomen, als een manier om diegenen te helpen die de financiële steun het meest nodig hebben.

Professor Amir Yaron zei vanmorgen (donderdag) in een interview met GalGalatz radio: “Het is belangrijker om degenen te helpen die het echt nodig hebben. Er zijn betere en efficiëntere manieren om hulp te geven”. En “vergeet niet dat aan het eind van het jaar het begrotingstekort mogelijk op 13% uitkomt”.

Leden van coalitiepartner Blauw en Wit waren duidelijk “Alle economische steun voor Israëlische burgers is welkom, maar deze moet worden verankerd in een verantwoordelijk plan voor de lange termijn, en moet gaan naar mensen die het echt nodig hebben in plaats van iedereen ongeacht inkomen”.

Oppositieleider Yair Lapid zei dat hij het aan hem toegekende bedrag zou schenken aan hen die het echt nodig hebben.

“Het salaris van Knessetleden is is niet gedaald, dus er is geen reden dat ik dat geld zou moeten ontvangen. Degenen die niet zijn geschaad door het virus, moeten geld schenken aan degenen die het echt nodig hebben, ‘zei Lapid.

Op 30 juni bedroeg het Israëlische tekort 6,4 procent van het BBP, ofwel 16,9 miljard dollar, aldus het ministerie van Financiën.

Eerder op woensdag begonnen Israëlische zelfstandigen de steun te ontvangen die hen was beloofd als onderdeel van een hulppakket dat vorige week werd onthuld door de premier en de minister van Financiën.

Hoewel Netanyahu in zijn aankondiging verleden week donderdag beloofde dat iedere door het virus getroffen zelfstandige 7500 shekel (1915 euro) zou ontvangen meldden veel ondernemers dat ze aanzienlijk minder kregen. Op zijn persconferentie moest Netanyahu toegeven dat 380.000 zelfstandigen gemiddeld slechts 4700 shekel (1200 euro) op hun bankrekeningen hebben ontvangen.

Advertentie (4)