Voor het eerst meer dan 200 patiënten in kritieke toestand

Drive Through virus test in Tel Aviv. Foto MDA

Israël heeft woensdag voor het eerst sinds het begin van de coronavirus pandemie meer dan 200 patiënten in kritieke toestand.

Ook gaat de dagelijkse stijging van nieuwe virus besmettingen door, alhoewel het woensdag met 1.898 nieuwe gevallen, hoger lag dan het record op dinsdag toen 1.718 nieuwe patiënten in 24 uur werden gemeld.

Volgens de meest recente cijfers van het ministerie van Volksgezondheid zijn er nu 24.118 actieve gevallen van het coronavirus in het land. Van hen verkeren 204 in ernstige toestand, van wie er 57 op de beademing zijn aangesloten. Nog eens 104 mensen hebben matige klachten en de rest heeft milde klachten.

Het dodental is sinds middernacht met drie gestegen tot 376, zei het ministerie.

Verontrustend is dat 7% van de geteste personen besmet blijkt te zijn.

Eerder op woensdag had minister van Volksgezondheid in een interview met Ynet laten weten dat een nieuwe lockdown zo goed als zeker is, maar dat er alles aan wordt gedaan een volledige lockdown te voorkomen.

Tijdens een vergadering op dinsdag ontstond er een woordenwisseling tussen premier Netanyahu en minister van Defensie Gantz. De leider van de Blauw en Wit partij wil het besluit over een lockdown nog een aantal dagen uitstellen totdat de effecten van de ruim een week geleden afgekondigde nieuwe beperkingen zichtbaar zijn.

Netanyahu wil dit niet maar heeft geen keus omdat in het coalitie akkoord tussen de Likud en Blauw en Wit partij is opgenomen dat besluiten over het coronavirus door beide partijen moeten worden goedgekeurd.

Volgens Channel 12 nieuws is het mogelijk dat er eerst nog een beperking komt voor bijeenkomsten tot 10 personen, stranden en nationale parken worden gesloten, synagoges worden gesloten en restaurants alleen afhaal maaltijden bereiden.